Pokrajinski park Hamber

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Nacionalni parkovi kanadskog Stjenjaka

Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Nacionalni parkovi kanadskog Stjenjaka
Flag of Canada.svg Kanada


PP Hamber na karti Kanada
PP Hamber
PP Hamber
Lokacija PP Hamber u Kanadi
Godina uvrštenja: 1984. (8. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, viii
Ugroženost: -
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/304 UNESCO

Pokrajinski park Hamber (engleski: Hamber Provincial Park) je pokrajinski park na zapadnim obroncima kanadskog Stjenjaka na jugoistoku kanadske pokrajine Britanska Kolumbija.

Nacionalni parkovi kanadskog Stjenjaka

Park je nazvan po upravitelju Britanske Kolumbije od 1936.-41., Ericu W. Hamberu. Kada je osnovan 1941. godine PP Hamber je svojom izvornom površinom od 10.091 km² bio jedno od najvećih zaštićenih područja divljine u Kanadi. No, pokrajinska vlada ga je 1960-ih, pod pritiscima šumske industrije i planiranog hidroelektričkog razvoja, smanjila za 98%, te danas ima površinu od tek 240 km²[1].

Park je s tri strane okružen NP Jasperom, s kojim je, zajedno s drugim zaštićenim područjima, upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi 1984. godine pod nazivom "Nacionalni parkovi kanadskog Stjenjaka"[2]

PP Hamber uglavnom okružuje jezero Fortress i kako bi se sačuvala njegova nedirnuta divljina smreka i topola među kojima rastu azeleje i rododendroni, a kroz njega ne vode nikakvi putovi. Samo se u ljetnim mjesecima do potoka Chisel Creek Fan na obali jezera dolazi organiziranim zrakoplovnim letovima. Ostali pristupi u park su pješačenjem 22 km iz NP Jasper i skijanjem u zimskim mjesecima.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Ben Bradley, A Questionable Basis for Establishing a Major Park: Politics, Roads, and the Failure of a National Park in British Columbia's Big Bend Country, u djelu Claire Campbell, A Century of Parks Canada, 1911-2011, 2011., University of Calgary Press, ISBN 9781552385265
  2. Canadian Rocky Mountain Parks na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 2. rujna 2012.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Ostali projekti[uredi VE | uredi]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Hamber Provincial Park