Pokrajinski park Hamber

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Nacionalni parkovi kanadskog Stjenjaka
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Nacionalni parkovi kanadskog Stjenjaka
Flag of Canada.svg Kanada


PP Hamber na karti Kanada
PP Hamber
PP Hamber
Lokacija PP Hamber u Kanadi
Godina uvrštenja: 1984. (8. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: vii, viii
Ugroženost: -
Poveznica: 304 UNESCO

Pokrajinski park Hamber (engleski: Hamber Provincial Park) pokrajinski je park na zapadnim obroncima kanadskog Stjenjaka na jugoistoku kanadske pokrajine Britanska Kolumbija.

Nacionalni parkovi kanadskog Stjenjaka

Povijest[uredi | uredi kôd]

Park je nazvan po upravitelju Britanske Kolumbije od 1936. – 41., Ericu W. Hamberu. Kada je osnovan 1941. godine PP Hamber je svojom izvornom površinom od 10.091 km² bio jedno od najvećih zaštićenih područja divljine u Kanadi. No, pokrajinska vlada ga je 1960-ih, pod pritiscima šumske industrije i planiranog hidroelektričkog razvoja, smanjila za 98%, te danas ima površinu od tek 240 km².[1]

Zemljopisni položaj[uredi | uredi kôd]

Park je s tri strane okružen NP Jasperom, s kojim je, zajedno s drugim zaštićenim područjima, upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Sjevernoj Americi 1984. godine pod nazivom „Nacionalni parkovi kanadskog Stjenjaka”[2].

PP Hamber uglavnom okružuje jezero Fortress i kako bi se sačuvala njegova nedirnuta divljina smreka i topola među kojima rastu azeleje i rododendroni, a kroz njega ne vode nikakvi putovi. Samo se u ljetnim mjesecima do potoka Chisel Creek Fan na obali jezera dolazi organiziranim zrakoplovnim letovima. Ostali pristupi u park su pješačenjem 22 km iz NP Jasper i skijanjem u zimskim mjesecima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ben Bradley, A Questionable Basis for Establishing a Major Park: Politics, Roads, and the Failure of a National Park in British Columbia's Big Bend Country, u djelu Claire Campbell, A Century of Parks Canada, 1911-2011, 2011., University of Calgary Press, ISBN 9781552385265
  2. Canadian Rocky Mountain Parks na službenim stranicama UNESCO-a (engl.) Preuzeto 2. rujna 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Hamber Provincial Park