Provincijski park Writing-on-Stone

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Writing-on-Stone/Áísínai'pi
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Writing-on-Stone/Áísínai'pi
Flag of Canada.svg Kanada


Áísínai'pi na karti Kanada
Áísínai'pi
Áísínai'pi
Lokacija PP Writing-on-Stonea u Kanadi
Godina uvrštenja: 1981. (5. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: vi
Ugroženost: -
Poveznica: 1597 UNESCO

Writing-on-Stone (engleski za „Natpis na kamenu”) ili Áísínai'pi (siksika za „Napisano/naslikano je”) je provincijski park prirode kanadske pokrajine Alberte i jedna od najvećih područja zaštićene prerije. U njemu se nalazi i veliki broj indijanskih petroglifa i slika na kamenu, zbog čega je Provincijski park Writing-on-Stone također i Nacionalni spomenik povijesti Áísínai'pi[1]. Provincijski park Writing-on-Stone je smješten na sjevernom rubu polusušne Velike sjevernoameričke nizine, na granici Kanade i SAD-a, oko 100 km jugoistočno od grada Lethbridgea i 44 km istočno od naselja Milk River, Alberta, te prati vijuganje same rijeke Milk River.

Pogled iz zraka na park koji prati vijuganje Mliječne rijeke.

Godine 2019., park Writing-on-Stone/Áísínai'pi je upisan na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Americi kao „jedinstvena topografija kulturnog krajolika koji je svet narodu Blackfoot[2].

Park se nalazi u dolini rijeke Milk River, a južno su vulkanska brda Sweet Grass Hills.

Prirodne odlike[uredi | uredi kôd]

Hoodoo stupovi u PP Writing-on-Stone.
Hoodoo stup u rano jutro.

Dolina rijeke Milk dominira topografijom ovog kulturnog krajolika koji se prostire na 17,80 kvadratnih kilometara koji karakteriziraju coulee stijene i prerija, ali ponajviše velika koncentracija stupova ili hoodoosa, kamenih stijena isklesanih erozijom u spektakularne oblike[2].

Park se može pohvaliti raznolikom raznolikošću ptica i životinja. Od ptica prisutne su: prerijski sokol (Falco mexicanus), sovuljaga (Bubo virginianus), sova močvarica, američka vjetruša (Falco sparverius), američka lastavica (Petrochelidon pyrrhonota), a uvedeni su obični fazan i siva jarebica (Perdix perdix). Prerija koja okružuje park je stanište u kojemu obitavaju: vitoroga antilopa ušati jelen (Odocoileus hemionus), tvorovi, rakuni, svisci i crveni ris. Tigrasti salamander (Ambystoma tigrinum) i leopardske žabe (Lithobates) predstavljaju vodozemce , a mogu se naći i bikovske zmije i prerijska zvečarka (Crotalus viridis).

Okoliš coulee stijena optimalna je za mnoge vrste drveća kao što su: balzamova topola i pamučno drvo uskih listova. Ovdje se mogu naći i vrba breskve i obično pamučno drvo. Veliki broj grmova raste ovdje, kao što su: chokecherry, smreka, saskatoon, sprud vrba i dvije vrste divlje ruže. U parku se nalaze i neke od najsjevernijih vrsta kaktusa, kao što su: opuntia (bodljikava kruška) i pediocactus.

Kulturne odlike[uredi | uredi kôd]

Starosjedilački narodi prerije koji na ovom području borave posljednjih 9.000 godina, a skorije konfederacija Blackfoot (Siksikáíítsitapi, tj. „Crne stope”), ostavili su petroglife i slike na pješčenjačkim stijenama doline rijeke Milk, svjedočeći o porukama svetih bića. Postoji preko 50 nalazišta petroglifa i na tisuće otkrivenih radova. Datirani arheološki ostaci in situ pokrivaju razdoblje između oko 4.500-3.500 pr. Kr. do razdoblja prvih kontakata s Europljanima. Crne stope ovaj krajolik smatraju svetim, a njihove stoljetne tradicije održavaju se ceremonijama i trajnim poštovanjem ovih mjesta[2].

Postoje dokazi da su ovim prostorima prolazili i Šošoni, i onisu vjerojatno načinili neke od djela na stijenama. Također, pronađeni su kameni temelji za šatore (tzv. „tipi prstenje”) koji su služili da učvrste šator protiv vjetra, kao i ostaci „medicinskih kotača” (Medicine wheel), što daje naslutiti kako je ovo područje imalo i trajne nastambe.

Provincijski park je otvoren 1957., a od 1973.-1975., obilježavajući stogodišnjicu izgradnje kampa „Sjeverozapadne konjičke policije” (North-West Mounted Police) u parku (koji je izgrađen 1887., a zapaljen 1918.) kamp je obnovljen i danas je jedna od turističkih atrakcija u kampu. Arheolozi su u to vrijeme katagorizirali brojne petroglife i piktograme u parku i odlučili da ih zaštite, te je osnovan arheološki rezervat 1977. god. Tako ovaj park štiti najveću koncentraciju domorodačke umjetnosti na Velikoj nizini[1].

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Provincijski park Writing-on-Stone
  1. 1,0 1,1 Writing-On-Stone Provincial Park, Park Research and Management (engl.) Preuzeto 5. kolovoza 2019.
  2. 2,0 2,1 2,2 Seven more cultural sites added to UNESCO’s World Heritage List, 6. srpnja 2019. (engl.) Preuzeto 5. kolovoza 2019.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]