Nadia Comăneci

Izvor: Wikipedija
Nadia Comăneci 1977.
Osvojene medalje
Gimnastika
Olimpijske igre
zlato Montreal 1976. Pojedinačni višeboj
zlato Montreal 1976. Dvovisinski razboj
zlato Montreal 1976. Greda
srebro Montreal 1976. Momčadski višeboj
bronca Montreal 1976. tlo
zlato Moskva 1980. Greda
zlato Moskva 1980. Tlo
srebro Moskva 1980. Momčadski višeboj
srebro Moskva 1980. Pojedinačni višeboj

Nadia Elena Comaneci (12. studenoga 1961.), rumunjska gimnastičarka, osvajačica pet zlatnih olimpijskih medalja. Prva je gimnastičarka u povijesti koja je na olimpijskom natjecanju osvojila tada najveću moguću ocjenu, 10.

Početak sportske karijere[uredi | uredi kôd]

Comaneci je počela trenirati gimnastiku sa šest godina u grupi poznatog trenera Béle Károlyija, koji je tih godina pokrenuo gimnastičku školu. Nadia je živjela u neposrednoj blizini pa nije kao većina ostalih polaznika škole morala putovati iz drugih gradova. S devet godina počela je sudjelovati na natjecanjima, a s 10 je već nastupala na međunarodnim natjecanjima.

Prvi veći međunarodni uspjeh postigla je u 13. godini na Europskom prvenstvu 1975. godine, kada je pobijedila u višeboju te svim ostalim pojedinačnim disciplinama osim na tlu, gdje je bila druga. Te je godine već bila proglašena gimnastičarkom godine. Kasnije će naslov europske prvakinje u višeboju osvojiti još dva puta (1977. i 1979.), postavljajući time još jedan rekord.

Olimpijski uspjesi[uredi | uredi kôd]

U svojoj 14. godini Comaneci postaje zvijezdom Olimpijskih igara u Montrealu 1976. Vježba na dvovisinskom razboju prva je u povijesti OI ocijenjena maksimalnom ocjenom 10, a takav standard ponovila je u još 6 vježbi. Na tim je Igrama ostvarila ukupno 5 medalja, od toga zlata u višeboju, dvovisinskom razboju i gredi, srebro u ekipnom natjecanju te broncu u vježbi na tlu. Time je postala jedna od najmlađih osvajačica olimpijskoga zlata u povijesti.

Na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. ponovno briljira, osvajajući zlato na gredi i tlu (na tlu je podijelila prvo mjesto s Nellie Kim) te još dva srebra: u ekipnom natjecanju i u višeboju.

Godine nakon natjecanja[uredi | uredi kôd]

Godine 1981. za vrijeme eksibicijske turneje po SAD-u prebjegao je i tražio azil njen trener sa suprugom. Po povratku u Rumunjsku Comaneci je stavljena pod prismotru tadašnjeg Ceauşescuovog režima zbog bojazni da bi i ona mogla prebjeći. Zabranjena su joj putovanja izvan zemlje, te se posvetila odgoju i treningu rumunjskih gimnastičarki.

U studenom 1989. godine, nekoliko tjedana prije revolucije i svrgavanja diktatorskog režima, Comaneci bježi iz Rumunjske s grupom državljana, te traži i dobiva dozvolu za boravištem u SAD.

U SAD-u se bavi promotivnim aktivnostima, reklamira gimnastičke sprave i treninge, radi kao fotomodel. Godine 1994. se zaručuje s gimnastičarom Bart Connerom, kojeg je prvi puta upoznala još 1976. godine, te se nekoliko godina kasnije za njega i udaje. Godine 2001. Comaneci dobiva američko državljanstvo.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • U njenu čast je jedan element na dvovisinskom razboju dobio njeno ime, comaneci. Taj element je i danas rezerviran samo za najkvalitetnije gimnastičarke, zbog težine izvedbe.
  • Tijekom Igara u Montrealu korišten je semafor za prikaz ocjena koji je imao mogućnost prikaza samo jednog cijelog broja i jedne decimale. Kad je Comaneci dobila ocjenu 10.0, ta je ocjena na semaforu bila prikazana kao 1.0. Mlada 14-godišnjakinja je potpuno zbunjena u prvi čas pomislila da je dobila ocjenu 1.0, a ne 10.0, te bila razočarana ocjenom! I sama je izjavila kako je pomislila:"Dobro sam odradila, mogla bih dobiti ocjenu 9.9." Kada je vidjela ocjenu, Nadia je bila vrlo iznenađena. Pogledala je u trenera koji je samo klimnuo glavom i dao joj signal da se ne brine jer je sigurno u pitanju zabuna. Kasnije su osigurani semafori koji mogu prikazati 10.0!