Volga Korbut

Izvor: Wikipedija
Osvojene medalje
Gimnastika
Olimpijske igre
zlato OI München 1972. momčadski
zlato OI München 1972. greda
zlato OI München 1972. tlo
srebro OI München 1972. dvovisinski razboj
zlato OI Montreal 1976. momčadski
srebro OI Montreal 1976. greda

Volga Valjancinaǔna Korbut odnosno prema ruskom Olga Valentintinovna Korbut (bjeloruski: Вольга Валянцінаўна Корбут; ruski: Ольга Валентиновна Корбут) (16. svibnja 1955.) je umirovljena gimnastičarka bjeloruskog podrijetla koja je svoje medalje osvajala pod zastavom SSSR-a.

Korbut je bila prava zvijezda na Olimpijskim igrama u Münchenu 1972. godine kada je osvojila tri zlatne medalje. Paradoksalno, najviše je ostala zapamćena njena vježba na dvovisinskom razboju, koja je bila inovativna i po mnogim elementima ispred svog vremena. Zbog pada tijekom izvođenja vježbe u finalu baš je u toj disciplini osvojila 'samo' srebro.

Četiri godine kasnije sovjetski treneri su baš Olgu Korbut pripremili kao gimnastičarku koja bi se mogla nositi s tada dominantnom svjetskom gimnastičarkom Nadiom Comaneci iz Rumunjske, ali je zbog ozljede njen nastup na tim igrama ipak bio nešto skromniji, s jednim osvojenim zlatom i jednim srebrom.

Korbut je u žensku gimnastiku unijela više akrobatike i atletizma u odnosu na do tada dominantnu gracioznost i eleganciju. Posebno je zapažen njen doprinos u inovaciji elemenata na dvovisinskom razboju, na kojem jedan i danas rado izvođeni element nosi njezino ime.