Naftalan (Azerbajdžan)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Naftalan
Jezici azerbajdžanski, ruski
Gradonačelnik
Zemljopisni položaj 40°30′N, 46°49′E
Površina 2 km²
Broj stanovnika 7806
Utemeljen oko 1200.
Vremenska zona UTC +4
Dan grada nepoznat
Pozivni broj +994 255
Vjere sunitski islam

Naftalan je gradić u Azerbajdžanu. Poznat je po tome što već više tisućljeća postoji lječilište zemno-mineralno uljem istoimenim naftalanom, koje još jedino postoji takvo u Hrvatskoj pod imenom Naftalan Ivanić Grad u Ivanić Gradu. Danas žive dosta izbjeglica iz Gorskog Karabaha u tom kavkaskom mjestu.

Povijest[uredi VE | uredi]

Regija je već u 12. stoljeću bila poznata po tome što ima zemnog ulja za kupanje, u kojom se iz medicinskih svrha kupaju pacijenti. Ulje iz Naftalana već u to vrijeme izvozilo karavanama u mnoge zemlje Bliskog Istoka a putnici iz Turske, Irana, Afganistana i drugih zemalja su došli se kupati u ulju, o čemu je pisao i Marko Polo.

Riječ naftalan dolazi iz grčke riječi "naphtha" ("νάφθα"), što znači ulje i od azerskog dometka "-allan" koji je iz glagola "uzeti", stoga ime ovog grada doslovno znači "kupac ulje".[1] Sjedištem je jedinstvene naftne industrije, u kojoj se proizvodi nafta koju se naziva naftalanom.[2]. Dok je nafta vrste naftalan preteška za uobičajene izvozne svrhe, za razliku od ostale kaspijskomorske nafte kojom Azerbajdžan obiljuje, naftalan sadrži 50 posto naftalena, ugljikovodika čiji aktivni sastojak se nalazi u sapunima koje se rabi pri liječenju psorijaze.[3] Kao takva ga se koristi samo u medicinske svrhe.[1] Ljudi koji koriste tu naftu sjede u kupci pokriveni tom naftom do vrata (vidi naftne kupke).[3]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 Eldar Abbasov, Naftalan - The Miracle Oil: Azerbaijan's Therapeutic Oil, Azerbaijan International, (10.2) Summer 2002, Pristupljeno 4. prosinca 2006.
  2. Dr. D. Y. Huseinov and Dr. A. I. Rustamov, Naftalan: The Oil that Heals, Azerbaijan International, (3.4) Winter 1995, Pristupljeno 4. prosinca 2006.
  3. 3,0 3,1 Andrew E. Kramer, Bathing in Black Gold for Health and Profit in Azerbaijan, The New York Times, 4. prosinca 2006.