Arcah

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Gorski Karabah)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Republika Arcah
Արցախի Հանրապետություն
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna: Slobodni i neovisni Arcah
Položaj Arcaha
Službeni jezik armenski
Glavni grad Stepanakert
Vlada predsjednička republika
 - Predsjednik
 - Predsjednik Vlade
Bako Sahakjan
Arajik Harutjunjan
Površina
 - ukupno 4400 km2
Stanovništvo
- ukupno (2002..) 145 000
Pripadnost Azerbajdžan (službeno)
Status Činjenično neovisna država
Valuta armenski dram i lokalni arcaški dram (100 luma¹)
Vremenska zona UTC +4
Internetski nastavak službeno nema, koristi se .nkr.am
Pozivni broj +374
(1) izvan upotrebe

Arcah, službeno Republika Arcah (često i Republika Gorski Karabah) je republika koja se nalazi na Kavkazu čiju neovisnost priznaju tri nepriznate ili djelomično priznate države (Abhazija, Južna Osetija i Pridnjestrovlje. Službeno je priznata kao dio Azerbajdžana. Arcah graniči s Armenijom na zapadu i Iranom na jugu.

Dominantno stanovništvo su Armenci. Arcah su svojatali Armenija i Azerbajdžan još od pada Ruskoga Carstva 1918. Nakon uspostave Sovjetskog Saveza uspostavljena je Autonomna Oblast Gorski Karabah koja je bila dijelom SSR Azerbajdžana od 1923. U posljednjim godinama SSSR-a ponovno se postavilo pitanje pripadnosti Arcaha. Referendum o neovisnosti održan je 1991. u AO Gorski Karabah i regiji Šahumian što je rezultiralo Ratom u Gorskom Karabahu koji je trajao do 1994.

Gorski Karabah je predsjednička republika s jednodomnim parlamentom. Država je u prosjeku gorska, na prosječnoj visini od 1097 mnv. Stanovništvo čine dominantno armenski kršćani, pripadnici Armenske apostolske Crkve.

Izvori[uredi VE | uredi]


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Arcah koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.