Psorijaza

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10 L40, L40.9
MeSH D011565 (engl.)
Medscape 1943419, 1108072, 1107850, 1107949, 1108220, 331037, 394752 (engl.)

Psorijaza je kronična upalna bolest kože.

Općenito[uredi VE | uredi]

Psorijaza na leđima

Psorijaza je kronična bolest kože od koje pati ukupno 2-3% svjetske populacije.[1] Psorijaza nije zarazna.[2] Bolest se očituje kao crvene mrlje prekrivene bijelim ljuskicama, koje se najčešće pojavljuju na trupu, laktovima, koljenima i tjemenu, te kao male točkice na koži ili crvena koža koje se najčešće nalaze pod pazuhom, na ženskim spolnim organima, na preponama, šakama, stopalima i noktima.

Kod ove bolesti, stanice se razmnožavaju brže nego što uspiju proizvesti keratin, koji je odgovoran za tvrdu površinu kože. Uzrok nastanka psorijaze nije poznat, ali sve upućuje na gensku osnovu bolesti. Postoji mogućnost da nastanak psorijaze mogu potaknuti i infekcije te stres.

Psorijaza se može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi i kod oba spola, ali najčešće se uočava kod mladih i to u dobi do 25. godine života.

Postoji dosta oblika psorijaze, međutim, u najpopularnije oblike psorijaze ubrajamo : gutatnu psorijazu, inverznu, pustularnu, erutrodemičnu i slično. Najpopularnija vrsta prosorijaze je psoriasis plaque koja naliči ogromnim ožiljcima prekrivenim sa bijelom materijom. Najčešće se pojavljuje na koljenima, laktovima ali se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, uključujući tjeme, dlanove, tabane, genitalije i ostalo. Moguće je da se psorijaza manifestira na noktima nogu i ruku. Psorijazu jako često prati i upala zglobova koja se naziva drugačije psorijatični artritis koji zahvaća 30% populacije zahvaćenom psorijazom.

Uzrok[uredi VE | uredi]

Uzroci psorijaze još nisu u potpunosti jasni. Psorijaza NIJE samo kožna bolest već i bolest imunološkog sistema tako da utječe na rad i funkcije svih organa u organizmu. Povezana je sa povećanim šansama za razvoj raka, moždanog i srčanog udara. Psorijaza je većinom ugravirana u gene te treba postojati samo neki 'okidač' kako bi se ona zapravo i manifestirala na čovjekovom tijelu. Ona se manifestira kada imunološki sistem napravi grešku, odnosno kada imunološki sistem napada stanice kože koje su zdrave, smatrajući ih patogenim, te tako šalju signal koji je pogrešan te prouzrokuju prekomjernu proizvodnju novih kožnih stanica. Psorijaza nije zarazna bolest, premda na prvi pogled može dati takav dojam zbog ekscentričnog izgleda. Stres je jedan od glavnih okidača kod psorijaza zajedno sa genetskom predispozicijom.

Liječenje[uredi VE | uredi]

Trenutno ne postoji trajan lijek za liječenje psorijaze. Međutim postoji mnogo vrsta tretmana koji pomažu pri kontroliranju same bolesti. Teško se liječi zbog njene obnovljivosti odnsono repeticije, premda se pojedinac pokušava izliječiti onda iznova i iznova izbija na površinu.

Međutim, psorijaza se može dobro kontrolirati sa topikalnim kortikosteroidima - mastima. Jedan od najpopularnijih je Belosalic. Također pored topikalnih kortikosteroida moguća je oralna terpaija sa medikamentima koji vrše blokiranje imunološkog sistema parcijalno ili apsolutno te s time odlaze u korijen nastanka psorijaze i ne dozvoljavaju stvaranje psorijaze. Takva vrsta terapije je veoma opasna jer može prouzrokovati rak, leukemiju, otkazivanje bubrega i slično. Naravno ako se pacijent nalazi pod strogim liječničkim nadzorom i ako je terapija pravilna takve kontraindikacije se ne bi trebale manifestirati.

Liječenje je moguće:

1) Topikalno (mastima)

Masti su obično na bazi kortikosteroida. Obično se u zavisnosti od vrste psorijaze daju odgovarajući jaki kortikosteroidi. Koriste se ako je psorijaza slabije zastupljena te blaža u obliku. Nuspojave su : promjena boje i kvaliteta kože, povećana dlakavost, smanjena proizvodnja prirodnih steroida. Poznatiji lijek koji se koristi je "Belosalic" koji sadrži veoma potentne kortikosteroide (najjača forma steroida).

2) Oralno (medikmentima)

Moguće je također i liječenje medikamentima. Obično postoji više varijanti u ovisnosti o kojoj se vrsti psorijaze rade. Dakle postoji

• Imunosupresivna terapija "Methotrexate" tablete spadaju u grupu imunosupresiva. Cilj im je da blokiraju djelovanje t-limfocita, odnosno da se prepoznaje infekcija u tijelu ili bilo koje strano tijelo. Jako je opasna terapija zbog toga što se imunološki sistem isključue. Tablete se uzimaju pod nadzorom liječnika jer sa sobom nose jake nuspojave (česte infekcija koje mogu biti i smrtonosne, rak kože, otkazivanje bubrega).

• VITAMIN A (derivati Vitamina A) Ova terapija je jedna od manje rizičnih terapija a ima veoma dobre efekte na povlačenje psorijaze. Naime preporučena doza uzimanja ovog vitamina je 5000 IJ a ako se koristi u teraputske svrhe onda se ta doza obično daje na 100.000 IJ. Uzima se obično 3-6 mjeseci te je preporučeno da se uzima zajedno sa vitaminom D, budući da enormne količine vitamina A mogu imati negativne posljedice na kosti. Također preporučuje se da se koriste losioni za tijelo koji će dati vlažnost i mekoću koži jer u tim količinama vitamin A može da isušiti kožu. Također poželjno je unositi znatno veće količine vode kako ne bi došlo do dehidracije. Unos omega-3 masnih kiselina bi bio poželjan. Ova terapija funkcionira tako da smanjuje rast stanica kože, što je zapravo i sama psorijaza - abnormalan rast kože zbog burne reakcije imunološkog sistema na kožu.

• Postoji i svjetlosna terpija kojom se postiže povećana apsorpcija vitamina D koji pospješuje kvalitet kože.

  • Također, jedna od efikasnijih metoda za trenutačno uklanjanje psorijaze jest more i morska sol koja ima specifična svojstva koja uvelike pomažu da se psorijaza povuče, iako na kratko ali učinci su fantastični.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

U Turskoj postoje lječilišta gdje se pacijente liječi ribicama (tzv. ihtioterapija), pripadnicama vrste Garra rufa.

Liječenje ovim ribicama provodi se i u Hrvatskoj, trenutačno u Puli.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Psorijaza


Star of life2.svg Nedovršeni članak Psorijaza koji govori o bolesti ili poremećaju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.