1. HŠK Građanski Zagreb

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
1. HŠK Građanski
Gradjanski zagreb.gif
Puno ime Prvi hrvatski građanski športski klub Zagreb
Nadimak Purgeri
Osnovan 26. travnja 1911.
Igralište Koturaška cesta
Popis igrača Popis nogometaša 1. HŠK Građanskog Zagreb
Domaći dres
Gostujući dres

Prvi hrvatski građanski športski klub, poznatiji samo kao Građanski, bio je nogometni klub u Zagrebu. Osnovan je 26. travnja 1911. godine. Za prvog predsjednika kluba izabran je Andrija Mutafelija. Boja dresova bila je plava, a nadimak kluba Purgeri. Osim nogometne, imao je selekcije za biciklizam i rukomet.

Građanski je bio jedan od najboljih nogometnih klubova u Kraljevini Jugoslaviji. Osvojio je najviše jugoslavenskih nogometnih prvenstava, njih pet, te je uz BSK bio najuspješnija momčad u državi. Građanski je osvojio i prvenstvo Banovine Hrvatske te dva prvenstva Nezavisne Države Hrvatske.

Godine 1945. odlukom novih komunističkih vlasti klub je ukinut zbog sudjelovanja u prvenstvu NDH zajedno sa prijeratnim trofejnim hrvatskim nogometnim klubovima HAŠK-om i Concordiom. Zadnju utakmicu odigrao je 10. travnja 1945. protiv HAŠK-a. U lipnju iste godine je osnovan nogometni klub Dinamo koji se smatra sljednikom Građanskog, a od 2011. godine nosi ime Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb.

Povijest[uredi VE | uredi]

Građanski, prvi prvak Jugoslavenskog nogometnog saveza 1923. godine
HŠK Zrinjski Mostar - 1. HŠK Građanski Zagreb 2:3, Staro igralište, Mostar, 1940.
August Lešnik, jedan od najboljih strijelaca u povijesti
Florijan Matekalo, strijelac prvog pogotka za Hrvatsku nogometnu reprezentaciju u povijesti
Gustav Lechner, igrač Građanskog, kao trener prvak s Dinamom 1958.

Građanski je osnovan u vrijeme kad je Hrvatska još bila dio Austro-Ugarske. Hrvati, nezadovoljni svojim statusom u Austro-Ugarskoj tražili su načine da izraze svoju želju za neovisnosti i svoje nacionalne osjećaje. Nogomet je bio jedan od načina. U proljeće 1911. po Zagrebu se pričalo da će se osnovati novi mađarski nogometni klub i da će biti član Mađarskog nogometnog saveza iako su svi zagrebački klubovi bili članovi Hrvatskog športskog saveza osnovanog 1909. Među mladim Hrvatima, zaljubljenicima u sport, jačala je ideja da se treba osnovati novi nogometni klub prije Mađara.

Prvi Hrvatski Građanski Športski Klub Zagreb (1. HŠK Građanski Zagreb) osnovao je 26. travnja 1911. Andrija Mutafelija sa skupinom svojih prijatelja u restauraciji Matković, u Frankopanskoj 8. Mutafelija je izabran za prvog predsjednika kluba. Popularni purgeri u dresovima plave svoj su uspon počeli na travnjaku na Tuškancu, a 1924. dobili su vlastito igralište pokraj današnjeg Autobusnog kolodvora u Zagrebu. Igralište je osobno otvorio vođa hrvatskog naroda, Stjepan Radić.

Klub je prvu utakmicu igrao protiv HAŠK-a. Mladi i neiskusni igrači izgubili su 5:1. Građanski je bio, može se tako reći, klub širokih slojeva, za razliku od HAŠK-a koji je ipak bio poglavito vezan uz Sveučilište i akademičare.

Golemo je suparništvo vladalo između akademičara HAŠK-a, koji su igrali u crvenim majicama i purgera Građanskog, čija je osnovna boja bila plava. I haškovci i purgeri su bili složni u isticanju svoga hrvatstva.

Osim gradskog derbija sa HAŠK-om glavni rivali Građanskog u Kraljevini Jugoslaviji su bili beogradski BSK i splitski Hajduk.

Prvi sportski prijenos u Hrvatskoj dogodio se 17. srpnja 1927. kada je godinu dana ranije osnovani Radio Zagreb prenosio utakmicu finala između Građanskog i HAŠK-a za Balokovićev pokal. Cijelu utakmicu sa igrališta Građanskog preko radija je prenosio Vilim Brkić. Građanski je pobijedio HAŠK sa 4:2.[1]

Zagreb je pao u delirij oduševljenja kad su purgeri 17. svibnja 1936. s 5:1 svladali jedan od najpoznatijih europskih nogometnih klubova Liverpool, do tada četverostrukog prvaka Engleske koji do tada nikad nije izgubio utakmicu na Kontinentu. Kako tada nije bilo europskih klupskih natjecanja takve prijateljske utakmice imale su natjecateljski karakter i određivale su ugled pojedinih europskih momčadi.

Igralo se na Igralištu Građanskog na Trnju, a interes publike bio je iznimno velik. Novine su izvijestile da je prikazan izvrstan nogomet. Glaser je kolosalno branio, a Franjo Wölfl, Lešnik, Antolković i drugi pružili su predstavu za pamćenje. Slavni Englezi u čijem je sastavu igrao i legendarni Matt Busby primili su pet, a dali samo jedan pogodak. Zagrebački plavi koji su do tada bili tri puta prvaci države sljedeće su godine osvojili i četvrti naslov. Nastup Građanskog toliko je zainteresirao Engleze da je još iste godine uslijedio poziv za oglede na Otoku.

Poslije pobjede nad BSK-om usred Beograda, 15 000 navijača na rukama je igrače Građanskog odnijelo sa Željezničkog kolodvora pred Banske Dvore.

Nakon senzacionalne pobjede nad Liverpoolom Građanski je u studenom 1936. otišao na turneju po Engleskoj. Na toj turneji odigrali su plavi 5 utakmica. Prvo su sredinom studenog u Liverpoolu izgubili sa 1:4, zatim protiv Doncaster Roversa 4:6, pa veliki rezultat protiv Heartsa (4:4) u Edinburghu. Uslijedio je još jedan poraz protiv Wolverhamptona (2:4) i naposljetku u Londonu nezasluženi poraz protiv West Ham Uniteda (0:1). Engleski su listovi hvalili igru purgera, istakli da je Građanski igrao tipičnu englesku igru u WM sistemu.[2]

Do 1945. Građanski je najpopularniji i najtrofejniji zagrebački nogometni klub koji je osvajao prvenstva Kraljevine Jugoslavije: 1923., 1926., 1928., 1937., 1940. te prvenstvo Hrvatske 1943. Na međunarodnom planu postigao je zapažene rezultate na turneji po Španjolskoj 1923. (pobjede nad Barcelonom i Atletic Bilbaom) te pobjedama nad vodećim austrijskim i mađarskim klubovima. Na turneji u Engleskoj 1936. osvojili su tadašnji moderni WM-sustav igre koji se igra u izrazito napadačkoj formaciji 4-2-4.

Svaka generacija imala je niz izvrsnih nogometaša i reprezentativaca (Babić, Vrđuka, Perška, Mihelčič, Živković, Šipoš) ali najpoznatiji je sastav iz 1940-ih (Glaser, Brozović, Dubac, Pleše, Jazbinšek, Lechner, Cimermančić, Wölfl, Lešnik, Antolković, Kokotović).

Za nastupa u jugoslavenskom prvenstvu 1923-40. momčad su vodili isključivo strani treneri: Englezi Artur Gaskhell, Robert Haftl, James Donelly, Mađari Imre Poszony, Giury Molnár, Márton Bukovi, Austrijanac Joseph Brandstätter. Prvotno su se koristili igralištima u Tuškancu, na Martinovki i na Kanalu do izgradnje vlastitog igrališta na Koturaškoj cesti, koje je 1924. svečano otvorio Stjepan Radić. Formalno je prestao djelovati 1945., a većina igrača pristupila je novoosnovanom Dinamu, koji je nastavljač tradicije zagrebačkih "purgera".

Posljednju utakmicu Građanski je odigrao 1. svibnja 1945. protiv Radničkog predstavništva pobijedivši sa 4:0.

Komunistička je vlast jednostranim dekretom ukinula imena slavnih nogometnih klubova, a time i zagrebačku nogometnu tradiciju. Građanski, Concordija i HAŠK bili su prvaci Kraljevine Jugoslavije, a nastupali su u nogometnom prvenstvu Nezavisne Države Hrvatske do posljednjeg dana.

Jednostranim dekretom komunista 1945. klub se gasi i pali se njegova arhiva (zbog navodne suradnje s NDH).

Mnogi su najbolji igrači poput Stjepana Bobeka, Franje Šoštarića, Branka Zebeca, Franje Glasera, Florijana Matekala te Zlatka Čajkovskog morali otići u Beograd igrati za novoosnovani Partizan.

Dostojan nasljednik stare slave postao je Dinamo koji je u plavoj boji Građanskog nastavio nizati nove pobjede.

Nogometni klub Dinamo osnovan je 9. lipnja 1945. godine. Dinamo je od Građanskog preuzeo plavu boju dresova, većinu igrača, navijače te nadimak purgeri, a i grb kluba je napravljen po uzoru na grb Građanskog.[3]

Dinamo sebe smatra sljednikom Građanskog tako da je današnje ime usvojeno na sjednici skupštine kluba 12. travnja 2011. godine kada je ime Nogometni klub Dinamo Zagreb promijenjeno u Građanski nogometni klub Dinamo Zagreb.

Kada je Dinamo osvojio svoj prvi naslov prvaka 1948. najbolji strijelci kluba su bili bivši igrači Građanskog Franjo Wölfl i Zvonimir Cimermančić.

Zanimljivo je da su treneri Dinama od 1945. do 1972. bili mahom bivši igrači i treneri Građanskog: Márton Bukovi, Mirko Kokotović, Bernard Hügl, Milan Antolković, Ivan Jazbinšek, Gustav Lechner, Branko Zebec i Stjepan Bobek.

Ivan Jazbinšek osvojio je s Dinamom prvo kao igrač prvenstvo 1948., a potom kao trener prvenstvo 1954. godine, a Gustav Lechner je kao trener Dinama osvojio prvenstvo 1958. godine.

Branko Zebec je doveo Dinamo do završnice Kupa velesajamskih gradova 1967. godine, najvećeg uspjeha hrvatskog klupskog nogometa.

Uspjesi[uredi VE | uredi]

Nacionalna prvenstva[uredi VE | uredi]

1923., 1926., 1928., 1936./37., 1939./40.
1940.
1941., 1943.

Nacionalni kupovi[uredi VE | uredi]

 • Kup Kraljevine Jugoslavije: 2
1937./38., 1940.
 • Kup Nezavisne Države Hrvatske: 1
1941.

Europska natjecanja[uredi VE | uredi]

1940. Polufinale

Momčadi prvaka[uredi VE | uredi]

Građanski, prvak Jugoslavenskog nogometnog saveza 1926. godine
Sezona Sastav Trener
1923. Vrđuka, D. Babić, Bažant, Ferderber, Götz, Kinert, Mantler, Mesić, Pasinek, Pavleković, Perška, Rupec, Schiffer, Vragović Arthur Gaskel
1926. Mihelčič, D. Babić, Mantler, Perška, Rupec, N. Babić, Cindrić, Giler, Hitrec, Ivančić, Remec, Urbanke Imre Poszonyi
1928. Mihelčič, D. Babić, Perška, Cindrić, Gmajnički, Gumhalter, Kovačić, Kralj, Mihaljević, Mekić, Rajković, Remec, Stanković Josef Brandstatter
1937. Urch, Antolković, Đanić, Jazbinšek, Kokotović, Lešnik, Hügl, Kovačević, Medarić, Pleše Marton Bukovi
1940. Urch, Antolković, Đanić, Jazbinšek, Kokotović, Lešnik, Belošević, Brozović, Cimermančić, Matekalo, Žalant Marton Bukovi
1941. Urch, Antolković, Jazbinšek, Kokotović, Lešnik, Brozović, Cimermančić, Matekalo, Dubac, Pleše, Wölfl Marton Bukovi
1943. Glaser, Antolković, Jazbinšek, Kokotović, Lešnik, Brozović, Cimermančić, Dubac, Pleše, Wölfl, Lechner Marton Bukovi

Treneri[uredi VE | uredi]

Márton Bukovi, legendarni trener Građanskog i Dinama
 • Flag of the Kingdom of Yugoslavia (civil).png Milan Graf, 1918. – 1919.
 • Flag of Austria.svg Karl Heinlein, 1919. – 1921.
 • Flag of England.svg Arthur Gaskell, 1921. – 1924.
 • Flag of Austria.svg Richard Kohn, 1924. – 1925.
 • Flag of Hungary.svg Imre Pozsonyi, 1925. – 1926.
 • Flag of Austria.svg Josef Brandstätter, 1926. – 1929.
 • Flag of Austria.svg Johann Strnad, 1930. – 1931.
 • Flag of Austria.svg Robert Haftl, 1931. – 1932.
 • Flag of Hungary.svg Giury Molnár, 1932. – 1933.
 • Flag of Ireland.svg James Donnelly, 1933. – 1935.
 • Flag of Austria.svg Hans Ringer, 1935. – 1936.
 • Flag of Hungary.svg Márton Bukovi, 1936. – 1945.

Predsjednici[uredi VE | uredi]

 • Flag of Croatia.svg Andrija Mutafelija 1911. – 1914.
 • Flag of Croatia.svg Artur Weintraub
 • Flag of Croatia.svg Vladimir Premrou 1932. – 1936.
 • Flag of Croatia.svg Josip Torbar 1936. – 1941.

Poznati igrači[uredi VE | uredi]

     

Vječni derbi[uredi VE | uredi]

Vista-xmag.pngPodrobniji članak o temi: Vječni derbi

Vječni derbi hrvatskog nogometa između splitskog Hajduka i zagrebačkog Dinama je najveće i najznačajnije suparništvo između dvaju klubova u Hrvatskoj.

Suparništvo splitskih bilih i zagrebačkih plavih traje od 1913. godine kada su Hajduk i Građanski odigrali prvu utakmicu.

U Zagrebu 23. ožujka 1913. godine na Uskrs odigrana je prva utakmica između Građanskog i Hajduka. Na igralištu Maksimir, Građanski je svladao Hajduk sa 3:2, tim rezultatom započelo je rivalstvo, koje traje sve do današnjih dana.[4]

U pismu posebnog izvjestitelja sa utakmice koje je stiglo u uredništvo lista Sloboda u Split se ističe: "Zagreb je Hajduka izvanredno primio, a publika nam je bila više nego blagonaklona."[5]

U nastavku, citiraju zagrebačke novine o utakmicama Hajduka u Zagrebu. Tako 'Novosti' pišu: "Hajduk je najbolja primorska momčad, a očevidno se nije snašla na utakmici na Uskrs, pa tako imamo tumačiti nezaslužen poraz sa HGŠK. Hajduk ima izvanredno agilne momke, pune ambicije, pa će nedvojbeno još daleko dotjerati." Još jedne zagrebačke novine, 'Obzor' pišu: "Igra Hajduka svježa i temperamentna. Sastav momčadi dobar, a umor od puta razlogom što Hajduk prvog dana podliježe sa 3:2, premda je u prvom poluvremenu vodio igru 2:0."[6]

Samo godinu dana kasnije, zbog dolaska do Prvog svjetskog rata, obustavila se sva sportska djelatnost. Na drugu međusobnu utakmicu trebalo je pričekati čak šest godina, u novoj državi, Kraljevini Jugoslaviji, Hajduk je u svibnju 1919. godine ponovno doputovao u Zagreb na sraz sa 'plavima'.

Građanski i Hajduk su odigrali 27 derbija, a Građanski je ostvario 10 pobjeda, dok je Hajduk pobijedio 8 puta.

Posljednja utakmica je odigrana 1941. prije obustave rada Hajduka zbog talijanske okupacije Splita, a nakon Drugog svjetskog rata staro suparništvo dva kluba su nastavili Dinamo i Hajduk.

Utakmice Pobjeda Građanskog Neriješeno Pobjeda Hajduka Pogodci Građanskog Pogodci Hajduka
27 10 9 8 49 45

Rezultati po natjecanjima[uredi VE | uredi]

(popis nepotpun)

Prvenstvo Hrvatske i Slavonije[uredi VE | uredi]

Sezona Natjecanje Broj momčadi Mjesto Sus. Pob. Neo. Por. Po.p. Pr.p. Bod.
1912./13. Prvenstvo Hrvatske i Slavonije 6 3. 7 2 1 4 9 25 5
1913./14. Prvenstvo Hrvatske i Slavonije 8 odustao 1 0 0 1 2 3 0

Prvenstvo Zagreba[uredi VE | uredi]

Sezona Natjecanje Broj momčadi Mjesto Sus. Pob. Neo. Por. Po.p. Pr.p. Bod.
1918. (1) Prvenstvo Zagreba 6 2. 5 4 1 0 28 4 9
1918. (2) Prvenstvo Zagreba (Liga) 5 1. 3 3 0 0 11 4 6
Prvenstvo Zagreba (Završnica) 2 1. 1 1 0 0 2 0 2
1918./19. Prvenstvo Zagreba 5 1. 8 8 0 0 37 5 16 *

Prvenstva u Kraljevini Jugoslaviji (SHS)[uredi VE | uredi]

Sezona Natjecanje Broj momčadi Mjesto Sus. Pob. Neo. Por. Po.p. Pr.p. Bod.
1919. I. razred ZNP-a 7 1. 12 11 1 0 51 8 23
1920. I. razred ZNP-a 7 1. 6 5 1 0 20 3 11
1921. I. razred ZNP-a 8 14 11 1 2 73 11 23
1921./22. I. razred ZNP-a 8 3. 14 11 1 2 95 9 23
1923. I.A razred ZNP-a 5 1. 4 4 0 0 22 1 8
1923. Prvenstvo JNS-a 6 1. 3 2 1 0 7 4 5
1923./24. I.A razred ZNP-a 5 1. 8 8 0 0 48 4 16
1924. Prvenstvo JNS-a 7 četvrtzavršnica 2 0 1 1 4 9 1
1924./25. I. razred ZNP-a (liga) 5 1. 8 8 0 0 35 6 16
Završnica prvenstva ZNP-a 2 1. 1 1 0 0 10 1 2
1925. Prvenstvo JNS-a 7 2. 3 2 0 1 11 3 4
1925./26. I. razred ZNP-a 6 1. 10 8 1 1 53 16 17
Završnica prvenstva ZNP-a 2 1. 1 1 0 0 11 0 2
1926. Prvenstvo JNS-a 6 1. 3 3 0 0 16 2 6
1926./27. I. razred ZNP-a 6 2. 10 5 1 4 21 15 11
1927. Prvenstvo JNS-a 6 ispao u prednatjecanju 1 0 0 1 0 5 0
1927./28. I. razred ZNP-a 1. 13 10 1 2 53 22 21
1928. Prvenstvo JNS-a 6 1. 5 4 1 0 12 3 9
1928./29. I. razred ZNP-a 8 2. 14 12 0 2 62 16 24
1929. Prvenstvo JNS-a 5 5. 8 1 1 6 8 24 3
1929./30. I. razred ZNP-a 8 1. 14 10 1 3 51 19 21
1930. Prvenstvo JNS-a 6 nije se plasirao
1930./31. I. razred ZNP-a 1. 8 7 0 1 21 5 14
1930./31. Prvenstvo JNS-a 6 3. 10 4 2 4 10 10 10
1932. I. razred ZNP-a 6 10 6 3 1 33 7 15
1931./32. Prvenstvo JNS-a 8 četvrtzavršnica 2 0 1 1 2 5 1
1932./33. I. razred ZNP-a 6 2. (jesenski dio) 4 3 0 1 11 4 6
1932./33. Prvenstvo JNS-a 11 6. 20 10 1 9 32 32 21
1934./35. Prvenstvo JNS-a 10 3. 18 10 2 6 31 29 22
1935./36. Prvenstvo JNS-a
1936./37. Prvenstvo JNS-a 10 1. 18 12 4 2 50 16 28
1937./38. Prvenstvo JNS-a 10 3. 18 11 3 4 54 23 25
1938./39. Prvenstvo JNS-a 12 2. 22 14 4 4 53 17 32
1939./40. Hrvatsko - slovensko prvenstvo 10 1. 18 16 1 1 91 6 33
1939./40. Prvenstvo JNS-a 6 1. 10 8 0 2 25 11 16
1940./41. Prvenstvo Banovine Hrvatske 10 2. 18 11 7 0 74 17 29

Prvenstva u NDH[uredi VE | uredi]

Sezona Natjecanje Broj momčadi Mjesto Sus. Pob. Neo. Por. Po.p. Pr.p. Bod.
1941. Hrvatski državni razred 9 1. 8 7 0 1 41 10 14
1942. Hrvatski državni razred 16 2. 8 6 0 2 30 15 12
1942./43. I. razred ZNP-a 8 1. 14 13 0 1 70 10 26
1943. Hrvatski državni razred 14 1. 8 8 0 0 36 5 16
1943./44. I. razred ZNP-a 8 1. 14 10 4 0 53 10 24
1944. Hrvatski državni razred 7 2. u poluzavršnoj skupini 6 4 0 2 10 5 8
1945. I. razred ZNP-a 10 nezavršeno prvenstvo 1 1 0 0 6 2 2

Srednjoeuropski kup (Mitropa kup)[uredi VE | uredi]

Sezona Natjecateljski krug Datum Domaći klub Gostujući klub Rezultat
1928. 1. krug (četvrtzavršnica) 26. kolovoza 1928. PH Građanski ŠK SK Viktoria Žižkov (Čehoslovačka) 3:2
1928. 1. krug (četvrtzavršnica) 2. rujna 1928. SK Viktoria Žižkov (Čehoslovačka) PH Građanski ŠK 6:1
1937. 1. krug (četvrtzavršnica) 13. lipnja 1937. AC Genova 1893 (Italija) PH Građanski ŠK 3:1
1937. 1. krug (četvrtzavršnica) 13. lipnja 1937. PH Građanski ŠK AC Genova 1893 (Italija) 0:3
1940. 1. krug (četvrtzavršnica) 19. lipnja 1940. PH Građanski ŠK Újpest FC (Mađarska) 4:0
1940. 1. krug (četvrtzavršnica) 22. lipnja 1940. Újpest FC (Mađarska) PH Građanski ŠK 0:1
1940. 2. krug (poluzavršnica) 30. lipnja 1940. PH Građanski ŠK FC Rapid Bukurešt (Rumunjska) 0:0
1940. 2. krug (poluzavršnica) 7. srpnja 1940. FC Rapid Bukurešt (Rumunjska) PH Građanski ŠK 0:0
1940. 2. krug (poluzavršnica) * 10. srpnja 1940. PH Građanski ŠK FC Rapid Bukurešt (Rumunjska) 1:1 (0:0)

Napomena *: Utakmica odigrana u Subotici, a pobjednik je nakon produžetaka određen ždrijebom

Izvori[uredi VE | uredi]

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

 1. Povijest.gnkdinamo.hr Prvi sportski prijenos u nas' (pristupljeno 25. studenoga 2018.)
 2. Povijest.gnkdinamo.hr Prvo gostovanje plavih u Londonu' (pristupljeno 25. studenoga 2018.)
 3. [1]
 4. Povijest.gnkdinamo.hr Prva utakmica 'plavih' i 'bilih' (pristupljeno 25. studenoga 2018.)
 5. Povijest.gnkdinamo.hr Prva utakmica 'plavih' i 'bilih' (pristupljeno 25. studenoga 2018.)
 6. Povijest.gnkdinamo.hr Prva utakmica 'plavih' i 'bilih' (pristupljeno 25. studenoga 2018.)