Prijeđi na sadržaj

Otok Norfolk

Izvor: Wikipedija
Norfolk
Territory of Norfolk Island
Zastava Grb
Zastava Grb
Geslo: "Inasmuch"
Himna: Himna Pitcairna
Položaj otoka Norfolka
Službeni jezik engleski
Glavni grad Kingston
Vlada
 - Administratori Grant Tambling
Površina 226. po veličini
 - ukupno 34,6 km2
 - % vode 0 %
Stanovništvo 232. po veličini
- ukupno (2004.) 1841
 - gustoća 53,2/km2;
Pripadnost Australija
Status suvereni teritorij
Valuta australski dolar AUD (100 centi)
Vremenska zona UTC +11:30
Internetski nastavak .nf
Pozivni broj +6723

Otok Norfolk (eng. Norfolk Island, službeno Territory of Norfolk Island) je mali nastanjeni otok u Tihom oceanu između Australije, Novog Zelanda i Nove Kaledonija, te zajedno s dva susjedna otoka tvori australski savezni teritorij.

Prirodna obilježja[uredi | uredi kôd]

Teritorij obuhvaća 8 km dugačak i do 5 km širok otok Norfolk, te otoke Nepean i Phillip koji je nenaseljen. Svi otoci su vulkanskog postanka. Norfolk ima stjenovite obale, reljef uglavnom čine niska pobrđa. Klima je oceanska s malim kolebanima temperature i padalinama cijele godine. Veliki dio otoka je iskrčen za pašnjake. U sjevernom dijelu su šume norfolskog endema sobne jelice.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nenaseljene otoke otkrio je 1774. James Cook. Isprva je bio kažnjenička kolonija. 1856. godine na otok se naseljavaju potomci pobunjenika s broda Bounty s Pitcairna. Godine 1897. uprava nad otokom povjerena je guverneru Novog Južnog Walesa, a otok je ostao posebna britanska kolonija. 1979. dobiva veliku unutarnju autonomiju od Australskoga saveza. Stanovnici zagovaraju potpuno osamostaljenje jer se teritorij financira vlastitim prihodima.

Stanovništvo i gospodarstvo[uredi | uredi kôd]

Dio stanovnika čine potomci doseljenika s otoka Pitcairna, a ostali su doseljeni kasnije iz Australije i Novog Zelanda. Najvažnija gospodarska grana je turizam (oko 40.000 turista na godinu), dok se dio stanovništva bavi poljoprivredom. Važni su izvori prihoda prodaja poštanskih maraka te bescarinske prodavaonice kao i monopol za prodaju alkoholnih pića.


Nedovršeni članak Otok Norfolk koji govori o Australiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.