Dodatak:Popis država po površini

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Ovo je popis država svijeta po površini. Površina je dana u četvornim kilometrima.

Površina uključuje kopnene vode (jezera, rijeke).

Vidi i popise država po:

Popis država po površini (teritoriji navedeni uz matičnu državu)[uredi VE | uredi]

Vanjski teritoriji prikazani su zajedno s matičnom državom; navedena je i ukupna površina, ali popis je složen prema površini bez vanjskih teritorija.

PosDržavaPovršina (km²)
1.Rusija17.075.200
2.Kanada9.976.140
3.Sjedinjene Američke Države9.629.091
Američka Samoa199
Otok Baker1
Guam549
Otok Howland1
Otok Jarvis4
Atol Johnston3
Greben Kingman1
Atol Midway6
Navassa5
Sjevernomarijanski otoci477
Atol Palmyra12
Portoriko9.104
Američki Djevičanski otoci352
Otok Wake6
Ukupno9.639.810
4.Kina9.596.960
Hong Kong1.092
Makao25
Ukupno9.598.077
5.Brazil8.511.965
6.Australija7.686.850
Otoci Ashmore i Cartier5
Božićni otok135
Kokosovi otoci14
Otoci Koraljnog mora3
Otok Heard i otočje McDonald412
Otok Norfolk34
Ukupno7.687.453
7.Indija3.287.590
8.Argentina2.766.890
9.Kazahstan2.727.300
10.Alžir2.381.740
11.Demokratska Republika Kongo2.345.410
12.Saudijska Arabija2.218.000
13.Meksiko1.972.550
14.Indonezija1.904.556
15.Sudan1.888.068
16.Libija1.759.540
17.Iran1.648.000
18.Mongolija1.565.000
19.Peru1.285.220
20.Čad1.284.000
21.Niger1.267.000
22.Angola1.246.700
23.Mali1.240.000
24.Južnoafrička Republika1.219.912
25.Kolumbija1.138.910
26.Etiopija1.127.127
27.Bolivija1.098.580
28.Mauretanija1.030.700
29.Egipat1.001.450
30.Tanzanija948.087
31.Nigerija923.768
32.Venezuela912.050
33.Namibija825.418
34.Pakistan803.940
35.Mozambik801.590
36.Turska780.580
37.Čile756.950
38.Zambija752.614
39.Mijanmar678.500
40.Afganistan647.500
41.Somalija637.657
42.Srednjoafrička Republika622.984
43.Južni Sudan619.745
44.Ukrajina603.700
45.Madagaskar587.040
46.Kenija582.646
47.Bocvana581.726
48.Francuska547.030
Bassas da India0,2
Otok Clipperton6
Otok Europa28
Francuski južni i antarktički teritoriji7.829
Francuska Gvajana91.000
Francuska Polinezija4.167
Otočje Glorieuses5
Gvadalupa1.780
Otok Juan de Nova4
Martinik1.100
Mayotte374
Nova Kaledonija19.060
Reunion2.517
Sveti Petar i Mikelon242
Otok Tromelin1
Wallis i Futuna274
Ukupno675.417
49.Jemen527.970
50.Tajland514.000
51.Španjolska504.782
52.Turkmenistan488.100
53.Kamerun475.440
54.Papua Nova Gvineja462.840
55.Švedska449.964
56.Uzbekistan447.400
57.Maroko446.550
Zapadna Sahara266.000
Ukupno712.550
58.Irak437.072
59.Paragvaj406.750
60.Zimbabve390.580
61.Japan377.835
62.Njemačka357.021
63.Republika Kongo342.000
64.Finska337.030
65.Vijetnam331.690
66.Malezija329.750
67.Norveška324.220
Otok Bouvet58
Jan Mayen373
Svalbard62.049
Ukupno386.700
68.Obala Bjelokosti322.460
69.Poljska312.685
70.Italija301.230
71.Filipini300.000
72.Ekvador283.560
73.Burkina Faso274.200
74.Novi Zeland268.680
Cookovi otoci240
Niue260
Tokelau10
Ukupno269.190
75.Gabon267.667
76.Gvineja245.857
77.Ujedinjeno Kraljevstvo244.820
Angvila102
Britanski Indijskooceanski teritorij60
Britanski Djevičanski otoci153
Bermudi53
Kajmanski otoci262
Falklandi12.173
Gibraltar6
Guernsey78
Otok Man572
Jersey116
Montserrat102
Pitcairn47
Sveta Helena410
Južna Georgija i otočje Južni Sandwich3.903
Otoci Turks i Caicos430
Ukupno263.287
78.Gana238.540
79.Rumunjska237.500
80.Laos236.800
81.Uganda236.040
82.Gvajana214.970
83.Oman212.460
84.Bjelorusija207.600
85.Kirgistan198.500
86.Senegal196.190
87.Sirija185.180
88.Kambodža181.040
89.Urugvaj176.220
90.Tunis163.610
91.Surinam163.270
92.Bangladeš144.000
93.Tadžikistan143.100
94.Nepal140.800
95.Grčka131.940
96.Nikaragva129.494
97.Eritreja121.320
98.Sjeverna Koreja120.540
99.Malavi118.480
100.Benin112.620
101.Honduras112.090
102.Liberija111.370
103.Bugarska110.910
104.Gvatemala108.890
105.Island103.000
106.Kuba100.860
107.Južna Koreja98.480
108.Mađarska93.030
109.Portugal92.391
110.Jordan92.300
111.Azerbajdžan86.600
112.Austrija83.858
113.Ujedinjeni Arapski Emirati82.880
114.Češka78.866
115.Panama78.200
116.Srbija77.474
117.Sijera Leone71.740
118.Irska70.273
119.Gruzija69.700
120.Šri Lanka65.610
121.Litva65.200
122.Latvija64.589
123.Togo56.785
124.Hrvatska56.542
125.Bosna i Hercegovina51.129
126.Kostarika51.100
127.Slovačka48.845
128.Dominikanska Republika48.730
129.Butan47.000
130.Estonija45.226
131.Danska43.094
Ovčji Otoci1.399
Grenland2.166.086
Ukupno2.210.579
132.Nizozemska41.526
Aruba193
Nizozemski Antili960
Ukupno42.679
133.Švicarska41.290
134.Gvineja Bisau36.120
135.Tajvan35.980
136.Moldavija33.843
137.Belgija30.528
138.Lesoto30.355
139.Armenija29.800
140.Albanija28.748
141.Salomonski Otoci28.450
142.Ekvatorska Gvineja28.051
143.Burundi27.830
144.Haiti27.750
145.Ruanda26.338
146.Makedonija25.333
147.Džibuti23.000
148.Belize22.966
149.Salvador21.040
150.Izrael20.770
Pojas Gaze360
Zapadna obala5.860
Ukupno26.990
151.Slovenija20.253
152.Fidži18.270
153.Kuvajt17.820
154.Svazi17.363
155.Istočni Timor14.874
156.Bahami13.940
157.Crna Gora13.812
158.Vanuatu12.200
159.Katar11.437
160.Gambija11.300
161.Jamajka10.990
162.Kosovo10.887
163.Libanon10.452
164.Cipar9.250
165.Brunej5.770
166.Trinidad i Tobago5.128
167.Zelenortska Republika4.033
168.Samoa2.860
169.Luksemburg2.586
170.Komori2.170
171.Mauricijus1.860
172.Sveti Toma i Princip1.001
173.Dominika754
174.Tonga748
175.Kiribati717
176.Savezne Države Mikronezije702
177.Singapur692,7
178.Bahrein665
179.Sveta Lucija620
180.Sejšeli455
181.Andora468
182.Palau458
183.Antigva i Barbuda442
184.Barbados430
185.Sveti Vincent i Grenadini389
186.Grenada340
187.Malta316
188.Maldivi300
189.Sveti Kristofor i Nevis261
190.Maršalovi Otoci181
191.Lihtenštajn160
192.San Marino61,2
193.Tuvalu26
194.Nauru21
195.Monako1,95
196.Vatikan0,44

Napomena[uredi VE | uredi]

Popisanih 196 državâ uključuje 193 države članice Ujedinjenih naroda, kao i Tajvan, Vatikan, Kosovo i Južni Sudan.

Ovaj popis prikazuje i 11 država sa 66 vanjskih teritorija, od kojih 23 nije stalno naseljeno, pa zato nije na popisu zemalja po stanovništvu. Ukupan broj jest 260 država i vanjskih teritorija.

Postoji i popis vanjskih teritorija, koji sadrži 70 vanjskih teritorija.

Popis država po površini (teritoriji navedeni zasebno)[uredi VE | uredi]

Ovaj popis uključuje i svijet, oceane i neka mora (brojevi 1,2,3,4,5,7), Antarktik (br. 8), otočje Spratly (koje svojata nekoliko zemalja; br. 256), te 259 država i vanjskih teritorija navedenih gore.

PosDržavaPovršina (km²)
1Svijet510.072.000
2Tihi ocean155.557.000
3Atlantski ocean76.762.000
4Indijski ocean68.556.000
5Južni ocean20.327.000
6Rusija17.075.200
7Sjeverno ledeno more14.056.000
8Antarktik14.000.000
9Kanada9.976.140
10Sjedinjene Američke Države9.629.091
11Kina9.596.960
12Brazil8.511.965
13Australija7.686.850
14Indija3.287.590
15Argentina2.766.890
16Kazahstan2.717.300
17Sudan2.505.810
18Alžir2.381.740
19Demokratska Republika Kongo2.345.410
20Grenland2.166.086
21Meksiko1.972.550
22Saudijska Arabija1.960.582
23Indonezija1.919.440
24Libija1.759.540
25Iran1.648.000
26Mongolija1.565.000
27Peru1.285.220
28Čad1.284.000
29Niger1.267.000
30Angola1.246.700
31Mali1.240.000
32Južnoafrička Republika1.219.912
33Kolumbija1.138.910
34Etiopija1.127.127
35Bolivija1.098.580
36Mauretanija1.030.700
37Egipat1.001.450
38Tanzanija945.087
39Nigerija923.768
40Venezuela912.050
41Namibija825.418
42Pakistan803.940
43Mozambik801.590
44Turska780.580
45Čile756.950
46Zambija752.614
47Mijanmar678.500
48Afganistan647.500
49Somalija637.657
50Srednjoafrička Republika622.984
51Ukrajina603.700
52Bocvana600.370
53Madagaskar587.040
54Kenija582.650
55Francuska547.030
56Jemen527.970
57Tajland514.000
58Španjolska504.782
59Turkmenistan488.100
60Kamerun475.440
61Papua Nova Gvineja462.840
62Švedska449.964
63Uzbekistan447.400
64Maroko446.550
65Irak437.072
66Paragvaj406.750
67Zimbabve390.580
68Japan377.835
69Njemačka357.021
70Republika Kongo342.000
71Finska337.030
72Malezija329.750
73Vijetnam329.560
74Norveška324.220
75Bjelokosna Obala322.460
76Poljska312.685
77Italija301.230
78Filipini300.000
79Ekvador283.560
80Burkina Faso274.200
81Novi Zeland268.680
82Gabon267.667
83Zapadna Sahara266.000
84Gvineja245.857
85Velika Britanija244.820
86Gana239.460
87Rumunjska237.500
88Laos236.800
89Uganda236.040
90Gvajana214.970
91Oman212.460
92Bjelorusija207.600
93Kirgistan198.500
94Senegal196.190
95Sirija185.180
96Kambodža181.040
97Urugvaj176.220
98Tunis163.610
99Surinam163.270
100Bangladeš144.000
101Tadžikistan143.100
102Nepal140.800
103Grčka131.940
104Nikaragva129.494
105Eritreja121.320
106Sjeverna Koreja120.540
107Malavi118.480
108Benin112.620
109Honduras112.090
110Liberija111.370
111Bugarska110.910
112Kuba110.860
113Gvatemala108.890
114Island103.000
115Srbija i Crna Gora102.350
116Južna Koreja98.480
117Mađarska93.030
118Portugal92.391
119Jordan92.300
120Francuska Gvajana91.000
121Azerbajdžan86.600
122Austrija83.858
123Ujedinjeni Arapski Emirati82.880
124Češka78.866
125Panama78.200
126Sijera Leone71.740
127Irska70.273
128Gruzija69.700
129Šri Lanka65.610
130Litva65.200
131Latvija64.589
132Svalbard62.049
133Togo56.785
134Hrvatska56.542
135Bosna i Hercegovina51.129
136Kostarika51.100
137Slovačka48.845
138Dominikanska Republika48.730
139Butan47.000
140Estonija45.226
141Danska43.094
142Nizozemska41.526
143Švicarska41.290
144Gvineja Bisau36.120
145Tajvan35.980
146Moldavija33.843
147Belgija30.510
148Lesoto30.355
149Armenija29.800
150Albanija28.748
151Salomonski Otoci28.450
152Ekvatorska Gvineja28.051
153Burundi27.830
154Haiti27.750
155Ruanda26.338
156Makedonija25.333
157Džibuti23.000
158Belize22.966
159Salvador21.040
160Izrael20.770
161Slovenija20.273
162Nova Kaledonija19.060
163Fidži18.270
164Kuvajt17.820
165Svazi17.363
166Istočni Timor15.007
167Bahami13.940
168Vanuatu12.200
169Falklandi12.173
170Katar11.437
171Gambija11.300
172Jamajka10.991
173Libanon10.452
174Cipar9.250
175Portoriko9.104
176Francuski južni i antarktički teritoriji7.829
177Zapadna obala5.860
178Brunej5.770
179Trinidad i Tobago5.128
180Francuska Polinezija4.167
181Zelenortska Republika4.033
182Južna Georgija i otočje Južni Sandwich3.903
183Samoa2.944
184Luksemburg2.586
185Reunion2.517
186Komori2.170
187Mauricijus2.040
188Gvadalupa1.780
189Ovčji Otoci1.399
190Martinik1.100
191Hong Kong1.092
192Sveti Toma i Princip1.001
193Nizozemski Antili960
194Kiribati811
195Dominika754
196Tonga748
197Savezne Države Mikronezije702
198Singapur693
199Bahrein665
200Sveta Lucija616
201Otok Man572
202Guam549
203Sjevernomarijanski otoci477
204Andora468
205Palau458
206Sejšeli455
207Antigva i Barbuda443
208Barbados431
209Otoci Turks i Caicos430
210Otok Heard i otočje McDonald412
211Sveta Helena410
212Sveti Vincent i Grenadini389
213Mayotte374
214Jan Mayen373
215Pojas Gaze360
216Američki Djevičanski otoci352
217Grenada344
218Malta316
219Maldivi300
220Wallis i Futuna274
221Kajmanski otoci262
222Sveti Kristofor i Nevis261
223Niue260
224Sveti Petar i Mikelon242
225Cookovi otoci240
226Američka Samoa199
227Aruba193
228Maršalovi Otoci181
229Lihtenštajn160
230Britanski Djevičanski otoci153
231Božićni otok135
232Jersey116
233Angvila102
234Montserrat102
235Guernsey78
236San Marino61
237Britanski Indijskooceanski teritorij60
238Otok Bouvet59
239Bermuda53
240Pitcairn47
241Otok Norfolk35
242Otok Europa28
243Tuvalu26
244Makao25
245Nauru21
246Kokosovi otoci14
247Atol Palmyra12
248Tokelau10
249Gibraltar7
250Otok Wake7
251Atol Midway6
252Otok Clipperton6
253Navassa5
254Otoci Ashmore i Cartier5
255Otočje Glorieuses5
256Otočje Spratly5
257Otok Jarvis5
258Otok Juan de Nova4
259Otoci Koraljnog mora3
260Atol Johnston3
261Monako2
262Otok Howland2
263Otok Baker1
264Greben Kingman1
265Otok Tromelin1
266Vatikan0,44

Izvor[uredi VE | uredi]

  • CIA, 1. kolovoza 2003.