Dodatak:Popis država po površini

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Ovo je popis država svijeta po površini. Površina je dana u četvornim kilometrima.

Površina uključuje kopnene vode (jezera, rijeke).

Vidi i popise država po:

Popis država po površini (teritoriji navedeni uz matičnu državu)[uredi VE | uredi]

Vanjski teritoriji prikazani su zajedno s matičnom državom; navedena je i ukupna površina, ali popis je složen prema površini bez vanjskih teritorija.

Pos Država Površina (km²)
1. Rusija 17.075.200
2. Kanada 9.976.140
3. Sjedinjene Američke Države 9.629.091
Američka Samoa 199
Otok Baker 1
Guam 549
Otok Howland 1
Otok Jarvis 4
Atol Johnston 3
Greben Kingman 1
Atol Midway 6
Navassa 5
Sjevernomarijanski otoci 477
Atol Palmyra 12
Portoriko 9.104
Američki Djevičanski otoci 352
Otok Wake 6
Ukupno 9.639.810
4. Kina 9.596.960
Hong Kong 1.092
Makao 25
Ukupno 9.598.077
5. Brazil 8.511.965
6. Australija 7.686.850
Otoci Ashmore i Cartier 5
Božićni otok 135
Kokosovi otoci 14
Otoci Koraljnog mora 3
Otok Heard i otočje McDonald 412
Otok Norfolk 34
Ukupno 7.687.453
7. Indija 3.287.590
8. Argentina 2.766.890
9. Kazahstan 2.727.300
10. Alžir 2.381.740
11. Demokratska Republika Kongo 2.345.410
12. Saudijska Arabija 2.218.000
13. Meksiko 1.972.550
14. Indonezija 1.904.556
15. Sudan 1.888.068
16. Libija 1.759.540
17. Iran 1.648.000
18. Mongolija 1.565.000
19. Peru 1.285.220
20. Čad 1.284.000
21. Niger 1.267.000
22. Angola 1.246.700
23. Mali 1.240.000
24. Južnoafrička Republika 1.219.912
25. Kolumbija 1.138.910
26. Etiopija 1.127.127
27. Bolivija 1.098.580
28. Mauretanija 1.030.700
29. Egipat 1.001.450
30. Tanzanija 948.087
31. Nigerija 923.768
32. Venezuela 912.050
33. Namibija 825.418
34. Pakistan 803.940
35. Mozambik 801.590
36. Turska 780.580
37. Čile 756.950
38. Zambija 752.614
39. Mijanmar 678.500
40. Afganistan 647.500
41. Somalija 637.657
42. Srednjoafrička Republika 622.984
43. Južni Sudan 619.745
44. Ukrajina 603.700
45. Madagaskar 587.040
46. Kenija 582.646
47. Bocvana 581.726
48. Francuska 547.030
Bassas da India 0,2
Otok Clipperton 6
Otok Europa 28
Francuski južni i antarktički teritoriji 7.829
Francuska Gvajana 91.000
Francuska Polinezija 4.167
Otočje Glorieuses 5
Gvadalupa 1.780
Otok Juan de Nova 4
Martinik 1.100
Mayotte 374
Nova Kaledonija 19.060
Reunion 2.517
Sveti Petar i Mikelon 242
Otok Tromelin 1
Wallis i Futuna 274
Ukupno 675.417
49. Jemen 527.970
50. Tajland 514.000
51. Španjolska 504.782
52. Turkmenistan 488.100
53. Kamerun 475.440
54. Papua Nova Gvineja 462.840
55. Švedska 449.964
56. Uzbekistan 447.400
57. Maroko 446.550
Zapadna Sahara 266.000
Ukupno 712.550
58. Irak 437.072
59. Paragvaj 406.750
60. Zimbabve 390.580
61. Japan 377.835
62. Njemačka 357.021
63. Republika Kongo 342.000
64. Finska 337.030
65. Vijetnam 331.690
66. Malezija 329.750
67. Norveška 324.220
Otok Bouvet 58
Jan Mayen 373
Svalbard 62.049
Ukupno 386.700
68. Obala Bjelokosti 322.460
69. Poljska 312.685
70. Italija 301.230
71. Filipini 300.000
72. Ekvador 283.560
73. Burkina Faso 274.200
74. Novi Zeland 268.680
Cookovi otoci 240
Niue 260
Tokelau 10
Ukupno 269.190
75. Gabon 267.667
76. Gvineja 245.857
77. Ujedinjeno Kraljevstvo 244.820
Angvila 102
Britanski Indijskooceanski teritorij 60
Britanski Djevičanski otoci 153
Bermudi 53
Kajmanski otoci 262
Falklandi 12.173
Gibraltar 6
Guernsey 78
Otok Man 572
Jersey 116
Montserrat 102
Pitcairn 47
Sveta Helena 410
Južna Georgija i otočje Južni Sandwich 3.903
Otoci Turks i Caicos 430
Ukupno 263.287
78. Gana 238.540
79. Rumunjska 237.500
80. Laos 236.800
81. Uganda 236.040
82. Gvajana 214.970
83. Oman 212.460
84. Bjelorusija 207.600
85. Kirgistan 198.500
86. Senegal 196.190
87. Sirija 185.180
88. Kambodža 181.040
89. Urugvaj 176.220
90. Tunis 163.610
91. Surinam 163.270
92. Bangladeš 144.000
93. Tadžikistan 143.100
94. Nepal 140.800
95. Grčka 131.940
96. Nikaragva 129.494
97. Eritreja 121.320
98. Sjeverna Koreja 120.540
99. Malavi 118.480
100. Benin 112.620
101. Honduras 112.090
102. Liberija 111.370
103. Bugarska 110.910
104. Gvatemala 108.890
105. Island 103.000
106. Kuba 100.860
107. Južna Koreja 98.480
108. Mađarska 93.030
109. Portugal 92.391
110. Jordan 92.300
111. Azerbajdžan 86.600
112. Austrija 83.858
113. Ujedinjeni Arapski Emirati 82.880
114. Češka 78.866
115. Panama 78.200
116. Srbija 77.474
117. Sijera Leone 71.740
118. Irska 70.273
119. Gruzija 69.700
120. Šri Lanka 65.610
121. Litva 65.200
122. Latvija 64.589
123. Togo 56.785
124. Hrvatska 56.542
125. Bosna i Hercegovina 51.129
126. Kostarika 51.100
127. Slovačka 48.845
128. Dominikanska Republika 48.730
129. Butan 47.000
130. Estonija 45.226
131. Danska 43.094
Ovčji Otoci 1.399
Grenland 2.166.086
Ukupno 2.210.579
132. Nizozemska 41.526
Aruba 193
Nizozemski Antili 960
Ukupno 42.679
133. Švicarska 41.290
134. Gvineja Bisau 36.120
135. Tajvan 35.980
136. Moldavija 33.843
137. Belgija 30.528
138. Lesoto 30.355
139. Armenija 29.800
140. Albanija 28.748
141. Salomonski Otoci 28.450
142. Ekvatorska Gvineja 28.051
143. Burundi 27.830
144. Haiti 27.750
145. Ruanda 26.338
146. Makedonija 25.333
147. Džibuti 23.000
148. Belize 22.966
149. Salvador 21.040
150. Izrael 20.770
Pojas Gaze 360
Zapadna obala 5.860
Ukupno 26.990
151. Slovenija 20.253
152. Fidži 18.270
153. Kuvajt 17.820
154. Svazi 17.363
155. Istočni Timor 14.874
156. Bahami 13.940
157. Crna Gora 13.812
158. Vanuatu 12.200
159. Katar 11.437
160. Gambija 11.300
161. Jamajka 10.990
162. Kosovo 10.887
163. Libanon 10.452
164. Cipar 9.250
165. Brunej 5.770
166. Trinidad i Tobago 5.128
167. Zelenortska Republika 4.033
168. Samoa 2.860
169. Luksemburg 2.586
170. Komori 2.170
171. Mauricijus 1.860
172. Sveti Toma i Princip 1.001
173. Dominika 754
174. Tonga 748
175. Kiribati 717
176. Savezne Države Mikronezije 702
177. Singapur 692,7
178. Bahrein 665
179. Sveta Lucija 620
180. Sejšeli 455
181. Andora 468
182. Palau 458
183. Antigva i Barbuda 442
184. Barbados 430
185. Sveti Vincent i Grenadini 389
186. Grenada 340
187. Malta 316
188. Maldivi 300
189. Sveti Kristofor i Nevis 261
190. Maršalovi Otoci 181
191. Lihtenštajn 160
192. San Marino 61,2
193. Tuvalu 26
194. Nauru 21
195. Monako 1,95
196. Vatikan 0,44

Napomena[uredi VE | uredi]

Popisanih 196 državâ uključuje 193 države članice Ujedinjenih naroda, kao i Tajvan, Vatikan, Kosovo i Južni Sudan.

Ovaj popis prikazuje i 11 država sa 66 vanjskih teritorija, od kojih 23 nije stalno naseljeno, pa zato nije na popisu zemalja po stanovništvu. Ukupan broj jest 260 država i vanjskih teritorija.

Postoji i popis vanjskih teritorija, koji sadrži 70 vanjskih teritorija.

Popis država po površini (teritoriji navedeni zasebno)[uredi VE | uredi]

Ovaj popis uključuje i svijet, oceane i neka mora (brojevi 1,2,3,4,5,7), Antarktik (br. 8), otočje Spratly (koje svojata nekoliko zemalja; br. 256), te 259 država i vanjskih teritorija navedenih gore.

Pos Država Površina (km²)
1 Svijet 510.072.000
2 Tihi ocean 155.557.000
3 Atlantski ocean 76.762.000
4 Indijski ocean 68.556.000
5 Južni ocean 20.327.000
6 Rusija 17.075.200
7 Sjeverno ledeno more 14.056.000
8 Antarktik 14.000.000
9 Kanada 9.976.140
10 Sjedinjene Američke Države 9.629.091
11 Kina 9.596.960
12 Brazil 8.511.965
13 Australija 7.686.850
14 Indija 3.287.590
15 Argentina 2.766.890
16 Kazahstan 2.717.300
17 Sudan 2.505.810
18 Alžir 2.381.740
19 Demokratska Republika Kongo 2.345.410
20 Grenland 2.166.086
21 Meksiko 1.972.550
22 Saudijska Arabija 1.960.582
23 Indonezija 1.919.440
24 Libija 1.759.540
25 Iran 1.648.000
26 Mongolija 1.565.000
27 Peru 1.285.220
28 Čad 1.284.000
29 Niger 1.267.000
30 Angola 1.246.700
31 Mali 1.240.000
32 Južnoafrička Republika 1.219.912
33 Kolumbija 1.138.910
34 Etiopija 1.127.127
35 Bolivija 1.098.580
36 Mauretanija 1.030.700
37 Egipat 1.001.450
38 Tanzanija 945.087
39 Nigerija 923.768
40 Venezuela 912.050
41 Namibija 825.418
42 Pakistan 803.940
43 Mozambik 801.590
44 Turska 780.580
45 Čile 756.950
46 Zambija 752.614
47 Mijanmar 678.500
48 Afganistan 647.500
49 Somalija 637.657
50 Srednjoafrička Republika 622.984
51 Ukrajina 603.700
52 Bocvana 600.370
53 Madagaskar 587.040
54 Kenija 582.650
55 Francuska 547.030
56 Jemen 527.970
57 Tajland 514.000
58 Španjolska 504.782
59 Turkmenistan 488.100
60 Kamerun 475.440
61 Papua Nova Gvineja 462.840
62 Švedska 449.964
63 Uzbekistan 447.400
64 Maroko 446.550
65 Irak 437.072
66 Paragvaj 406.750
67 Zimbabve 390.580
68 Japan 377.835
69 Njemačka 357.021
70 Republika Kongo 342.000
71 Finska 337.030
72 Malezija 329.750
73 Vijetnam 329.560
74 Norveška 324.220
75 Bjelokosna Obala 322.460
76 Poljska 312.685
77 Italija 301.230
78 Filipini 300.000
79 Ekvador 283.560
80 Burkina Faso 274.200
81 Novi Zeland 268.680
82 Gabon 267.667
83 Zapadna Sahara 266.000
84 Gvineja 245.857
85 Velika Britanija 244.820
86 Gana 239.460
87 Rumunjska 237.500
88 Laos 236.800
89 Uganda 236.040
90 Gvajana 214.970
91 Oman 212.460
92 Bjelorusija 207.600
93 Kirgistan 198.500
94 Senegal 196.190
95 Sirija 185.180
96 Kambodža 181.040
97 Urugvaj 176.220
98 Tunis 163.610
99 Surinam 163.270
100 Bangladeš 144.000
101 Tadžikistan 143.100
102 Nepal 140.800
103 Grčka 131.940
104 Nikaragva 129.494
105 Eritreja 121.320
106 Sjeverna Koreja 120.540
107 Malavi 118.480
108 Benin 112.620
109 Honduras 112.090
110 Liberija 111.370
111 Bugarska 110.910
112 Kuba 110.860
113 Gvatemala 108.890
114 Island 103.000
115 Srbija i Crna Gora 102.350
116 Južna Koreja 98.480
117 Mađarska 93.030
118 Portugal 92.391
119 Jordan 92.300
120 Francuska Gvajana 91.000
121 Azerbajdžan 86.600
122 Austrija 83.858
123 Ujedinjeni Arapski Emirati 82.880
124 Češka 78.866
125 Panama 78.200
126 Sijera Leone 71.740
127 Irska 70.273
128 Gruzija 69.700
129 Šri Lanka 65.610
130 Litva 65.200
131 Latvija 64.589
132 Svalbard 62.049
133 Togo 56.785
134 Hrvatska 56.542
135 Bosna i Hercegovina 51.129
136 Kostarika 51.100
137 Slovačka 48.845
138 Dominikanska Republika 48.730
139 Butan 47.000
140 Estonija 45.226
141 Danska 43.094
142 Nizozemska 41.526
143 Švicarska 41.290
144 Gvineja Bisau 36.120
145 Tajvan 35.980
146 Moldavija 33.843
147 Belgija 30.510
148 Lesoto 30.355
149 Armenija 29.800
150 Albanija 28.748
151 Salomonski Otoci 28.450
152 Ekvatorska Gvineja 28.051
153 Burundi 27.830
154 Haiti 27.750
155 Ruanda 26.338
156 Makedonija 25.333
157 Džibuti 23.000
158 Belize 22.966
159 Salvador 21.040
160 Izrael 20.770
161 Slovenija 20.273
162 Nova Kaledonija 19.060
163 Fidži 18.270
164 Kuvajt 17.820
165 Svazi 17.363
166 Istočni Timor 15.007
167 Bahami 13.940
168 Vanuatu 12.200
169 Falklandi 12.173
170 Katar 11.437
171 Gambija 11.300
172 Jamajka 10.991
173 Libanon 10.452
174 Cipar 9.250
175 Portoriko 9.104
176 Francuski južni i antarktički teritoriji 7.829
177 Zapadna obala 5.860
178 Brunej 5.770
179 Trinidad i Tobago 5.128
180 Francuska Polinezija 4.167
181 Zelenortska Republika 4.033
182 Južna Georgija i otočje Južni Sandwich 3.903
183 Samoa 2.944
184 Luksemburg 2.586
185 Reunion 2.517
186 Komori 2.170
187 Mauricijus 2.040
188 Gvadalupa 1.780
189 Ovčji Otoci 1.399
190 Martinik 1.100
191 Hong Kong 1.092
192 Sveti Toma i Princip 1.001
193 Nizozemski Antili 960
194 Kiribati 811
195 Dominika 754
196 Tonga 748
197 Savezne Države Mikronezije 702
198 Singapur 693
199 Bahrein 665
200 Sveta Lucija 616
201 Otok Man 572
202 Guam 549
203 Sjevernomarijanski otoci 477
204 Andora 468
205 Palau 458
206 Sejšeli 455
207 Antigva i Barbuda 443
208 Barbados 431
209 Otoci Turks i Caicos 430
210 Otok Heard i otočje McDonald 412
211 Sveta Helena 410
212 Sveti Vincent i Grenadini 389
213 Mayotte 374
214 Jan Mayen 373
215 Pojas Gaze 360
216 Američki Djevičanski otoci 352
217 Grenada 344
218 Malta 316
219 Maldivi 300
220 Wallis i Futuna 274
221 Kajmanski otoci 262
222 Sveti Kristofor i Nevis 261
223 Niue 260
224 Sveti Petar i Mikelon 242
225 Cookovi otoci 240
226 Američka Samoa 199
227 Aruba 193
228 Maršalovi Otoci 181
229 Lihtenštajn 160
230 Britanski Djevičanski otoci 153
231 Božićni otok 135
232 Jersey 116
233 Angvila 102
234 Montserrat 102
235 Guernsey 78
236 San Marino 61
237 Britanski Indijskooceanski teritorij 60
238 Otok Bouvet 59
239 Bermuda 53
240 Pitcairn 47
241 Otok Norfolk 35
242 Otok Europa 28
243 Tuvalu 26
244 Makao 25
245 Nauru 21
246 Kokosovi otoci 14
247 Atol Palmyra 12
248 Tokelau 10
249 Gibraltar 7
250 Otok Wake 7
251 Atol Midway 6
252 Otok Clipperton 6
253 Navassa 5
254 Otoci Ashmore i Cartier 5
255 Otočje Glorieuses 5
256 Otočje Spratly 5
257 Otok Jarvis 5
258 Otok Juan de Nova 4
259 Otoci Koraljnog mora 3
260 Atol Johnston 3
261 Monako 2
262 Otok Howland 2
263 Otok Baker 1
264 Greben Kingman 1
265 Otok Tromelin 1
266 Vatikan 0,44

Izvor[uredi VE | uredi]

  • CIA, 1. kolovoza 2003.