Paulina Jaricot

Ova je stranica stvorena ili dopunjena u okviru WikiProjekta kršćanstvo. Kliknite ovdje za više informacija.
Izvor: Wikipedija
Blažena Paulina Marija Jaricot
Portret Pauline Marije Jaricot
Portret Pauline Marije Jaricot
Rođena 22. srpnja 1799.
Lyon, Francuska
Preminula 9. siječnja 1862.
Lyon, Francuska
Beatificirana 22. svibnja 2022.
Slavi se u Katoličkoj Crkvi
Spomendan 9. siječnja
Zaštitnica Papinskih misijskih djela
Zaštitnica zanimanja misionara, radnika, poslodavaca i poduzetnika
Portal o kršćanstvu
Portal o životopisima

Blažena Paulina Marija Jaricot, pravim imenom Pauline Marie Jaricot (Lyon, 22. srpnja 1799. – Lyon, 9. siječnja 1862.), francuska katolička misionarka, utemeljiteljica Papinskog misijskog djela za širenje vjere i promicateljica pobožnosti krunice.[1]

Život i djelo[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Lyonu, u obitelji industrijalaca svile, koja joj je pružila obrazovanje i život u visokom društvu. Zbog koketnosti i nemorala u društvu u kojemu se kretala[2]osjetila je, kako je sama kasnije napisala, »nemir srca« zbog kojega se kao sedamnaestogodišnjakinja, na Božić 1816., zavjetovala na djevičanstvo.[3] Saznavši preko svoga brata Philéasu, sjemeništarca u pariškom Saint Sulpiceu za teško stanje u misijama, odlučila je pokrenuti molitve i prikupljanje darova za potrebe misija. Poradi širenja molitvene i donatorske mreže za misije, osniva 3. svibnja 1822. u rodnomu Lyonu Djelo za širenje vjere, čiji su članovi molitvama i malim, ali redovitim prilozima pomagali misije. Djelo ubrzo nailazi na podršku u Francuskoj te se širi diljem Europe, toliko da ga zbog raširenosti podrške sto godina kasnije papa Pio XI. proglašava papinskim i uključuje u Papinska misijska djela. Naknadno tu odluku učvršćuje traktatom Placet Achilleo, upućenom Rimskoj kuriji. God. 1826. osniva i »Družbu žive krunice«, čiji bi članovi petnaest otajstava krunice međusobno podijelili i dnevno razmatrali.[3] Osobno je molila pobožnost Presvetomu Srcu Isusovu te se preporučivala sv. Filomeni.

Štovanje[uredi | uredi kôd]

Papa Ivan XXIII. priznaje joj 1963., nakon duge i iscrpne istrage Crkvenih tijela, junačke krjeposti i proglašava ju časnom službenicom Božjom.[4]

O 150. godišnjici njezine smrti, u jubilejskoj 2012., dogodilo se čudo ozdravljenja djevojčice Mayline Tran po zagovoru Pauline Jaricot. Naime, Tran se s tri i pol godine starosti ugušila hranom i pala u komu zbog teška oštećenja mozga.[5] Unatoč zadovoljavajućem radu dišnoga i krvožilnoga sustava, živčana aktivnost mozga smanjivala se do nestanka neurosignala. Tranina majka odbila je isključivanje aparata za održavanje na životu i prestanak hranjenja te počela moliti devetnicu Paulini Jarocit za njezino ozdravljenje. U danima majčine molitve Mayline se počela oporavljati sve do potpuna ozdravljenja i napuštanja bolnice u prosincu 2012.[4] Nakon višegodišnjeg istraživanja, Lyonska je nadbiskupija na Nadbiskupijskomu crkvenomu sudu uručila završno izvješće medicinskog vijeća za istraživanje čuda Kongregaciji za kauze svetaca, u kojemu liječnički savjet nije mogao medicinski objasniti Maylino ozdravljenje. Papa Franjo krajem svibnja 2020. priznaje zaključke vijeća i autentičnost ozdravljenja, zaključujući time beatifikacijski postupak.[6] Proglašena je blaženom 22. svibnja 2022. u Lyonu.[7] Svečano euharistijsko slavlje proglašenja blaženom predvodio je prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda Luis Antonio Tagle. Sudjelovalo je i 120 ravnatelja Papinskih misijskih djela sa svih kontinenata, kao i obitelj Myline Tran, koja je po zagovoru Pauline Jaricot medicinski neobjašnjivo ozdravila.[8] U svojem Angelusu na dan proglašenja papa Franjo spomenuo se novoproglašene blaženice: „Ta vjernica laikinja, koja je živjela u prvoj polovici devetnaestoga stoljeća, bila je hrabra žena, pozorna na promjene vremena, s univerzalnom vizijom poslanja Crkve. Neka njezin primjer u nama probudi želju za sudjelovanjem, molitvom i milosrđem u širenju evanđelja u svijetu.”[9]

Posmrtni ostatci iskopani su i preneseni 1922. u transept crkve sv. Nicetija u Lyonu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Maračić, Ljudevit. 2003. Krunica. Veritas. 42 (465). ISSN 1333-9214
  2. O tim zabavama piše:
    »Moji su roditelji organizirali zabave kako bi nas zabavili nedjeljom. Pozivali su veliko društvo očeva, majki, djevojaka i nekih mladića na selo, koji su došli s mojom braćom ili kao njihovi prijatelji. Tamo smo se igrali jezičkih igara, igrali kolo i plesali... Rasipanje nužno vodi u zaborav prisutnosti Boga, i potpuno bismo se predavali trenutnim ludim radostima: pjevale su se slatke pjesme i tijekom ovih igara primali ste poljupce koje su ti mladići zahtijevali i koji su naravno morali unijeti nemir u srca... Želja za udovoljavanjem, želja za osvajanjem drugih, koketiranje i ponekad inat bili su skriveni tamo (u mom jadnom srcu). Morala bih biti mrtva ili bolesna kako ne bih osjetila mnoge emocije provocirane od mnogo laskanja, pažnje i slatkih riječi koje su dolazile od mladih ljudi oko nas.« Servel, J. Un autre visage. Textes inédits de Pauline Jaricot, Ed. Du Chalet, Lyon, 1962., str. 95. Prijevod prema tjedniku Nedjelja.
  3. a b Weber, N. Pauline-Marie Jaricot The Catholic Encyclopaedia, Robert Appleton Company, New York, 1910.
  4. a b Djevojčica čudesno ozdravila po zagovoru novoproglašene blaženice Pauline Marie Jaricot Hrvatska katolička mreža. Objavljeno 26. svibnja 2022. Pristupljeno 31. svibnja 2022.
  5. The true story of a miracle: Mayline Tran and Pauline Jaricot (engl.) thecatholicnetwork.co.uk. The Catholic Network. Objavljeno 13. svibnja 2022. Pristupljeno 31. svibnja 2022.
  6. Le Normand, Xavier. Inspiratrice des OPM, Pauline Jaricot va être bientôt béatifiée (fr.) La Croix. Objavljeno 27. svibnja 2020. Pristupljeno 2. listopada 2021.
  7. Pauline Jaricot nova je blaženica Katoličke Crkve Hrvatska katolička mreža. Objavljeno 26. svibnja 2022. Pristupljeno 31. svibnja 2022.
  8. Opća skupština PMD-a u Lyonu i nova blaženica. Radosna vijest. LI (558): 15. 2022. ISSN 1331-1204
  9. (nepoznat naslov). Radosna vijest. LI (558): 24. 2022. ISSN 1331-1204

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Paulina Marija Jaricot
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Paulina Jaricot

Mrežna mjesta[uredi | uredi kôd]