Peeves

Izvor: Wikipedija

Peeves je kućni duh Hogwartsa.

Često zadirkuje i izvodi psine na učenicima i učiteljima, a mnogo puta u knjizi možemo primjetiti da kućni nadstojnik Argus Filch ne propušta niti jednu priliku da uhvati Peevesa i prijavi ga ravnatelju.

Tijekom 'vladavine' Dolores Umbridge nad Hogwartsom skoro je bio istjeran iz dvorca, kada je ministar magije potpisao njegovo istjerivanje dok je Umbridgeica bila ravnateljica.

Na oproštajnoj gozbi je tjerao profesoricu Umbridge štapom za hodanje koji je pripadao Minervi McGonagall, koji mu je ona, kako kaže, rado ustupila.

U 1. knjizi prije ceremonije razvrstavanja, domski duhovi: Debeli Fratar (Hufflepuff), Siva Dama (Ravenclaw), Skoro Bezglavi Nick (Gryffindor) i Krvavi Barun (Slytherin) vijećaju o tome da li je vrijedno Peevesu dati priliku da bude nazočan pri ceremoniji. Debeli Fratar navija za to, a Krvavi Barun govori da su mu puno puta dali priliku, ali ni jednom se nije pokazao pristojan i miran.

U knjizi možemo mnogo puta pročitati da Peeves često psuje, i piše prostačke geste po pločama u praznim učionicama. U 5. knjizi ga je prof. McGonagall potjerala iz učionice dok je pisao prostačke geste. Jedini put kada je Peeves primio i izvršio zapovijed učenika je taj da zagorča život Umbridgeici. To su mu rekli Fred i George Weasley prije nego što su odletjeli iz Hogwartsa.

Peeves se ne pojavljuje niti u jednoj filmskoj verziji Harry Pottera.