Peti lateranski sabor

Izvor: Wikipedija
Peti lateranski sabor
Ekumenski sabori
Datum 1512.1517.
Prihvaćaju ga Katolička Crkva
Prethodni sabor Sabor u Baselu-Ferrari-Firenci
Sljedeći sabor Tridentski sabor
Sazvao ga papa Julije II.
Predsjedao papa Julije II. i papa Lav X.
Sudionici 100
Teme rasprave crkvena disciplina
Dokumenti i odluke pet dekreta, dozvoljeno tiskanje knjiga
Odbacuju ga
Portal: Kršćanstvo

Peti lateranski sabor je ekumenski sabor Katoličke Crkve, koji se održao od 1512. do 1517.

Sazvao ga je papa Julije II. 1512., kao odgovor na nezadovoljstvo nekih kardinala Saborom u Pisi 1511. Julije II. prilikom izbora za papu 1503. godine, obećao je sazvati sabor. Budući, da su godine prolazile, grupa nezadovoljnika uključujući francuskog kralja Luja XII. i cara Maksimilijana I. Habsburškog, sazvala je Sabor u Pisi, bez pape.

Papa je ubrzo Sabor u Pisi proglasio nelegitimnim i pozvao kardinale, da dođu u Lateransku palaču u Rimu na Peti lateranski sabor. Svečano otvaranje bilo je 3. svibnja 1512. Na Saboru je sudjelovalo 15 kardinala, 10 nadbiskupa i 56 biskupa, opata i generala mnogih crkvenih redova. Od 1513., Saborom je presjedao novi papa Lav X., nakon smrti Julija II.

Sabor je sankcionirao financijske institucije "Monti di pietà" i dogovorio veću kontrolu njihova djelovanja. Odredio je, da lokalni biskup treba odobriti, da li se neka knjiga može tiskati. Raspravljalo se o slobodi Crkve i dostojanstvu biskupa. Dogovoren je rat protiv Turaka, za oslobođenje Svete Zemlje. Osuđuje se zlouporaba crkvene discipline klera.