Pivo u Češkoj

Izvor: Wikipedija
Neke vrste češkog piva.

Pivo u Češkoj ima dugu povijest koje seže prema nekim zapisima čak u 9. stoljeće. Češka Republika danas je najveći konzument piva (oko 153,6 litara po stanovniku).[1] U Češkoj se najviše proizvode light i premium lager piva.

Prva manja pivara u Češkoj je osnovana 1118. godine.[2] Nakon stagniranja pivska industrija u Češkoj ponovo oživljava osnivanjem Pilsner Urquella 1842. godine. Najpoznatija češka piva su: Pilsner Urquell, Staropramen, Budvar Budweiser, Gambrinus i Bernard. Najpoznatije pivnice su: U Medvidku, U Sedmi Svabu i U Fleku, gdje je 1911. osnovan HNK Hajduk Split.

Postoji puno festivala piva u Češkoj. Jedan od njih je "Pilsner fest", dvodnevni festival piva koji se održava svake godine uz glazbu lokalnih sastava. "Český Pivní Festival" u Pragu je najveći festival piva u Češkoj, a održava se 17 dana svake godine u svibnju. Na njemu posjetitelji mogu isprobati više od 70 vrsta češkog piva.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. prague.fm, pristupljeno 27. prosinca 2015.
  2. www.fungroup.rsArhivirana inačica izvorne stranice od 23. siječnja 2016. (Wayback Machine), pristupljeno 27. prosinca 2015.