Oružane snage Češke

Izvor: Wikipedija
Oružane snage Češke
GraneKopnena vojska
Ratno zrakoplovstvo
StožerPrag
Vodstvo
Vrhovni zapovjednikPetr Pavel
Ministar obraneJana Černochová
Načelnik Glavnog stožeraKarel Řehka
Ljudstvo
Vojna dob18 godina
Novačenjedragovoljno služenje vojnog roka

Oružane snage Češke Republike (češ. Armáda České republiky) službeni je naziv za vojsku Češke. Oružane snage štite suverenitet i neovisnost Češke te brane njenu teritorijalnu cjelovitost, što im je glavna zadaća. Pored toga, sudjeluju u međunarodnim mirovnim, humanitarnim i drugim operacijama i misijama, obavljaju određene zadatke u stanju neposredne ugroženosti te pružaju pomoć institucijama civilne vlasti i stanovništvu u slučaju prirodnih, tehničko-tehnoloških i ekoloških nesreća. U sastavu NATO snaga se nalazi od ožujka 1999. godine.

Vojska Češke Republike je osnovana nakon raspada Čehoslovačke i njenih oružanih snaga, nakon 1. siječnja 1993. godine. Češki snage 1993. imale su 90.000 vojnika. Godine 1997. broj se smanjio na oko 65.000, 1999. na 63,601 i 35,000 2005. godine. Istodobno, snage su modernizirane te okrenute prema obrambenom položaju. Godine 2004. obvezni vojni rok je ukinut.

Češka je članica Ujedinjenih naroda i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju u Europi. Od 1990. godine, češke oružane snage su doprinijeli brojnim mirovnim i humanitarnim operacijama.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]