Portal:Film/Izabrana slika

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Izabrane slike na portalu film
2006.
Plakat filma Zvjezdani ratovi, Epizoda 4: Nova nada, američkog ZF filma iz 1977. kojeg je režirao George Lucas.

King Kong (1933) movie poster (1).jpg

Jedan od plakata filma King Kong, slavnog američkog crno-bijelog filma fantastike iz 1933. kojeg su režirali Merian C. Cooper i Ernest B. Schoedsack.
Plakat filma Paklena naranča, ZF filma iz 1971. snimljenog prema istoimenom romanu Anthonyja Burgessa kojeg je režirao Stanley Kubrick.
2007.
Plakat filma Metropolis, njemačkog znanstveno fantastičnog filma iz 1927. kojeg je režirao austrijski redatelj Fritz Lang.
Plakat filma Smiješno lice, američkog glazbenog filma iz 1957. redatelja Stanleyja Donena u kojem glavnu ulogu tumači Audrey Hepburn.

Chaplin The Kid.jpg

Scena iz filma Mališan Charlieja Chaplina iz 1921. U filmu se uz Chaplina pojavio Jackie Coogan kao njegov posvojeni sin.

Linder bad luck.jpg

Scena iz nijemog filma "Sedam godina nesreće" (eng. Seven Years Bad Luck) iz 1921. kojega je režirao Max Linder (1883.-1925.), utjecajni francuski pionir nijemog filma koji u njemu tumači i glavnu ulogu.

Cleopatra1917.jpg

Plakat filma Cleopatra iz 1917. godine redatelja J. Gordona Edwardsa u kojem se u naslovnoj ulozi pojavljuje Theda Bara. Julija Cezara glumio je Fritz Leiber Sr., a Marka Antonija Thurston Hall.

Little Shop of Horrors cast.JPG

Scena iz filma Mali dućan strave, crne komedije iz 1960. koju je režirao Roger Corman. Film govori o Seymouru Krelboyneu, cjevećaru koji uzgoji biljku koja se hrani ljudskom krvlju i mesom. Film je posebno poznat po tome što je snimljen u samo dva dana.

Gentlemen Prefer Blondes Movie Trailer Screenshot (34).jpg

Scena iz Gentlemen Prefer Blondes (1953.), filmske adaptacije istoimenog mjuzikla iz 1949., s Marilyn Monroe i Jane Russell kojeg je režirao Howard Hawks.

Audrey Hepburn and Gregory Peck on Vespa in Roman Holiday trailer.jpg

Scena iz romantične komedije Praznik u Rimu (Roman Holiday) iz 1953. godine u kojoj Audrey Hepburn i Gregory Peck voze vespu kroz Rim.


Prvi filmski plakat u povijesti, nastao kako bi se promovirao film braće Lumière Poliveni poljevač (franc. L'Arroseur Arrosé) iz 1985. godine.

Elephants Dream Switchbridge.jpg

Scena iz filma Elephants Dream, u potpunosti kompjuterski animiranog kratkog filma prvenstveno rađenog pomoću slobodnog softvera, koji je premijerno prikazan 24. ožujka 2006. nakon 8 mjeseci rada.
2008.


Scena iz filma Put na mjesec (franc. Le Voyage dans la lune), francuskog crno-bijelog ZF filma iz 1902., a mnogi ga smatraju i prvim ZF filmom uopće. Put na mjesec bio je veoma popularan u svoje vrijeme i najpoznatiji je od stotina filmova Georgesa Mélièsa.

BluesmobileReplica.jpg

Replika automobila iz filma Braća Blues (eng. Blues Brothers), slavne američke akcijske mjuzikl komedije iz 1980.

ConneryKilt.jpg

Poznati glumac Sean Connery, koji se proslavio ulogom Jamesa Bonda, odjeven u tradicionalni škotski kilt.

Bell Howell Filmo.jpg

Filmski projektor Bell & Howells 16mm Stummfilmprojektor

Bandeau cannes.JPG

Filmski festival u Cannesu (fr. le Festival international du film de Cannes ili samo le Festival de Cannes), jedan je od najprestižnijih filmskih festivala u svijetu. Prvi je put održan od 20. rujna do 5. listopada 1946. u ljetovalištu Cannesu, na jugu Francuske. Od tada festival se održava svake godine u svibnju.

Fenakistiskop

Fenakistiskop je bio rana naprava za animaciju, prethodnik zoetropa. 1831. godine istovremeno su ga izumili Belgijanac Joseph Plateau i Austrijanac Simon von Stampfer.


Sjena vampira koji se penje uz stube u poznatoj sceni iz filma Nosferatu iz 1922. godine redatelja F. W. Murnaua. Film je primjer njemačkog ekspresionizma.

Buster Keaton

Buster Keaton (rođen kao Joseph Francis Keaton, Piqua, 4. listopada 1895. - Woodland Hills, 1. veljače 1966.), američki filmski glumac i redatelj. Bio je popularan komičar u vrijeme nijemog filma. Glumio je čovjeka čija melankolična, turobna i "ledena" fizionomija proturiječi dinamici industrijske civilizacije.

Portal:Film/Izabrana slika/09. 2008

Portal:Film/Izabrana slika/10. 2008

Portal:Film/Izabrana slika/11. 2008

Golden Bear, Berlin film frestival 340387674 5ec4f68a7d.jpg

Zlatni medvjed (Goldener Berliner Bär), nagrada kojom se nagrađuje najbolji film na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu (Berlinaleu), jednom od najvažnijih filmskih festivala u Europi i svijetu.
2009.

Fratelli Lumiere.jpg

Braća Lumiere, Auguste (1862. - 1954.) i Louis (1864. - 1948.), izumitelji kinematografa koji je omogućio javno prikazivanje filmova.


Statue Oscara, čije je službeno ime Academy Award of Merit (Oscar za zasluge). Statua je izrađena od pozlaćenog britanija na crnoj metalnoj podlozi, visoka je 34 cm, teži 3,85 kg, a prikazuje viteza u art deco stilu koji drži križarski mač i stoji na vrpci filma s pet žbica. Svaka od pet žbica predstavlja originalne grane Akademije: glumce, scenariste, redatelje, producente i tehničare.

Portal:Film/Izabrana slika/03. 2009

Portal:Film/Izabrana slika/04. 2009


Great train robbery still.jpg

Justus D. Barnes u filmu Velika pljačka vlaka iz 1903. puca u publiku. Martin Scorsese je na kraju svog filma Dobri momci iz 1990. ubacio referencu na ovu scenu gdje se u istoj ulozi našao Joe Pesci.

Sundance-Film-Festival.jpg

Sundance Film Festival je filmski festival koji se svake godine održava u američkoj saveznoj državi Utah. To je najveći neovisni filmski festival u SAD-u.

Rashomon poster.jpg

Poster japanskog filma Rašomon redatelja Akire Kurosave, jednog od najutjecanjih uradaka u povijesti filmske umjetnosti.

Mad Max Car

Replika automobila iz filmova Pobjesnjeli Max (eng. Mad Max).

Paula Abdul i Patrick Swayze

Paula Abdul i nedavno preminuli Patrick Swayze.

Jadranka Đokić na filmskom festivalu u češkom gradu Karlovy Vary.

Scena iz iranskog dokumentarnog filma

Scena iz iranskog dokumentarnog filma "Kuća je crna".