Jadranka Đokić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Jadranka Đokić
Jadranka Đokić
Rođenje 14. siječnja 1981. (Flag of Croatia.svg Pula, Hrvatska)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Jadranka Đokić (Pula, 14. siječnja 1981.) je hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Jadranka prva kazališna iskustva stječe kroz dramski studio INK Pula pod mentorskim vodstvom Roberta Raponje, za vrijeme kojih je ostvarila niz uloga. Nakon upisa na Akademiju dramske umjetnosti prvi profesionalni angažman dobiva u predstavi Proljetno buđenje u režiji Ozrena Prohića u Teatru ITD, a na filmu debitira ulogom Lidije u filmu "Fine mrtve djevojke" u režiji Dalibora Matanića. Jedna je od rijetkih glumica koja uspješno balansira između kazališta, filma i televizije. Tako je televizijskoj publici najpoznatija po ulozi medicinske sestre Helge iz serije "Naša mala klinika", koju je igrala tri godine. 2007. dobiva nagradu "Ekran" Večernjeg lista za najbolju žensku ulogu u humorističnoj seriji. Iste godine postaje članica ansambla ZKM-a u kojem ostvaruje brojne uloge od kojih se izdvaja uloga u kultnoj predstavi "S druge strane" Nataše Rajković i Bobe Jelčića. Za svoj kazališni rad dobila je brojne nagrade kao što su Nagrada hrvatskog glumišta, Zlatni smijeh, nagrada Veljko Marčić i mnoge druge.

Prvu glavu filmsku ulogu odigrala je u filmu Zrinka Ogreste "Iza stakla" 2008. godine za koju je i nagrađena Zlatnom Arenom Pulskog filmskog festivala. Slijede brojne uloge u mnogim hrvatskim filmovima.

Časopis Globus ju je u svibnju 2010. u velikom tematu posvećenom novim hrvatskim filmskim glumcima proglasio jednom od predvodnica vrlo uspješne generacije hrvatskih filmskih glumica koje su se na početku 21. stoljeća potvrdile kao skupina najtalentiranijih i najzaposlenijih u regiji (uz Dariju Lorenci, Zrinku Cvitešić, Leonu Paraminski, Natašu Janjić i Mariju Škaričić.)

2015. godine postaje dramska prvakinja HNK u Zagrebu. Ubrzo se premeće u nositeljicu repertoara s brojnim uspješnim ulogama od kojih se izdvajaju Alisa Kos u Tri zime (r. Ivica Buljan), Maša u Tri sestre (r. Bobo Jelčić) i Nastasja Filipovna u Idiotu (r. Vasilij Senjin). Za svoj rad u HNK dobila je brojne glumačke nagrade uključujući i prestižnu nagradu Vladimir Nazor.

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Televizijske uloge[uredi | uredi kôd]

Filmske uloge[uredi | uredi kôd]

Sinkronizacija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dobitnici Nagrade „Vladimir Nazor" za 2019. godinu. Pristupljeno 28. lipnja 2020.
  2. Nagrada Tito Strozzi dvjema umjetnicama, Jadranki Đokić i Ivani Lazar. vecernji.hr. Večernji list. 24. studenoga 2020. Pristupljeno 24. studenoga 2020.