Nikola Tesla: razlika između inačica

Izvor: Wikipedija
Izbrisani sadržaj Dodani sadržaj
Sombrero (razgovor | doprinosi)
mNema sažetka uređivanja
Belirac (razgovor | doprinosi)
mNema sažetka uređivanja
Redak 19: Redak 19:
[[Kategorija:SAD|Tesla, Nikola]]
[[Kategorija:SAD|Tesla, Nikola]]
[[Kategorija:Izumitelji|Tesla, Nikola]]
[[Kategorija:Izumitelji|Tesla, Nikola]]
[[Kategorija:Srpski znanstvenici|Tesla, Nikola]]


[[bs:Nikola Tesla]]
[[bs:Nikola Tesla]]

Inačica od 24. veljače 2006. u 19:41

Nikola Tesla
Nikola Tesla

Nikola Tesla (Smiljan kod Gospića, 10. srpnja 1856. - New York 7. siječnja 1943.) bio je znanstvenik i inovator srpskog podrijetla, rođen na području Like, Hrvatska, tadašnja (Austrija). Posebno se istaknuo na području elektrotehnike i radio-tehnike. Gimnaziju je pohađao u Gospiću i Karlovcu, a elektrotehniku studirao u Grazu i Pragu. Radeći četiri godine kao inženjer u Budimpešti i Parizu otkrio je okretno magnetsko polje i napravio prvi praktični motor za izmjeničnu struju. 1884. godine odlazi u SAD i tri godine kasnije osniva vlastiti laboratorij, u kojem dolazi do svojih najvažnijih otkrića - višefazni sustav izmjeničnih struja, koji je ubrzo izazvao velike izmjene u elektroindustriji. 1887. i 1888. godine zaštićuje patentom jednofazni i višefazni elektromotor, sustav razvođenja, višefazni transformator sa željeznom jezgrom i 18 drugih.

U 1889. godini ostvaruje okretna dinama i transformatore izmjenične struje visokih frekvencija. Iste godine objavljuje i rezultate proučavanja fiziološkog djelovanja struja na čovjekovo tijelo i predlaže njihovu primjenu u liječenju. Od 1891. godine radi na ostvarenju bežičnog prijenosa poruka i razvođenju energije bežičnim metodama. U razdoblju 1896-1914. patentira seriju pronalazaka koji čine osnovu suvremene radio-tehnike. Od njegovih 700 pronalazaka nekoliko desetaka je našlo praktičnu upotrebu. U proljeće 1898. godine, na elektrotehničkoj izložbi u New Yorku prikazuje mogućnost daljinskog upravljanja brodom elektromagnetskim valovima. U 1934. izučava mogućnost razbijanja atomske jezgre pomoću elektrostatičkih generatora visokog napona.

Bio je nominiran za Nobelovu nagradu, koju nikad nije dobio.

Povodom obljetnice stogodišnjice Teslina rođenja 1956. godine, jedinica za gustoću magnetskog toka je nazvana Tesla (T).

Više o Teslinim izumima: Popis Teslinih patenata i izuma


Zanimljivosti

Nalazi se na popisu 100 Greatest Americans Discovery Chanella.