Prijeđi na sadržaj

Park: razlika između inačica

Dodana 2 bajta ,  prije 9 godina
m
Bot: Automatska zamjena teksta (-pne. +pr. Kr., -p.n.e. +pr. Kr., -pr.n.e. +pr. Kr.)
m (Bot: brisanje 44 međuwiki poveznica premještenih u stranicu d:q22698 na Wikidati)
m (Bot: Automatska zamjena teksta (-pne. +pr. Kr., -p.n.e. +pr. Kr., -pr.n.e. +pr. Kr.))
Najznačajniji parkovi u izgradnji vrtne arhitekture iz [[Mezopotamija|Mezopotamije]] su [[Semiramidini viseći vrtovi]] u [[Babilon]]u koje su u [[antika|antičko]] vrijeme bili smatrani za jedno od [[sedam svjetskih čuda]]. Pripisuju se kraljici Semiramidi koja se poistovjećuje sa asirskom kraljicom Šamuramant ([[809. pr. Kr.]] - [[782. pr. Kr.]]) dok je to po drugom mišljenu izgradio za svoju ženu [[Nabukodonosor II.]] ([[605. pr. Kr.]] - [[562. pr. Kr.]]). Ovi vrtovi se do danas ne mogu locirati tako da neki izražavaju sumnju da se radi o legendama. Ovi vrtovi su imali 20 katova i bili su visoki 25 m. Iako najvjerojatnije izraz viseći nije prihvatljiv i nastao je tijekom prevođenja [[Stara Grčka|starogrčkih]] izvora i prije bi odgovarao izraz krovni ili terasasti vrtovi koji su bili na uzdignutim terasama.
 
Egipatski vrt je u strogim [[geometrija|geometrijskim]] formama u pravolinijskom poretku i prikazan je na mnogim freskama od strane egipatskih slikara u mastabama na primjer. Ograđen je zidom i oslonjen na vodenu površinu rijeke [[Nil]], ima drvorede, bazene sa lotosima, cvijeće koje je oivičeno živicom. Iz doba Egipta ostao nam je jedan mali model parka u grobu egipatskog poglavara. Iz vremena Ramzesa III. poznato je 513 različitih parkova. Vrhunac gradnje vrtova je u doba Novog carstva između 1550. ppr.n.e Kr. i 1080. ppr.n.e Kr. kada su vladali Tutmozis III. , Akhenaton, Ramzes II. , i [[Tutankhamon]].
 
Koncept „perzijskog vrta“ pojavljuje se tokom [[6. stoljeće pr. Kr.|6. stoljeću pr. Kr.]] u glavnom gradu [[Perzijsko carstvo|Perzijskog carstva]]; [[Pasargad]]u, kojeg je dao izgraditi [[Kir Veliki]]. Karakteristika perzijskih vrtova je [[Pravokutnik|pravokutan]] oblik simetrično podijeljen ortogonalnim glavnim komunikacijama na četiri dijela; one formiraju [[križ]] u unutrašnjosti parka i tu se u bazenima i kanalima nalazi [[voda]], dok šetnice imaju hlad od visokog raslinja. Kanali s vodom protezali su se gotovo kilometar u dužinu, dok su se male [[Fontana|fontane]] nalazile svakih 16 metara.
8.729

uređivanja