Razlika između inačica stranice »Zekat«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodan 1.051 bajt ,  prije 6 godina
Navođenje izvora itd.
(Navođenje izvora itd.)
==Povijest==
 
Praksa zekat je imala izuzetno važnu ulogu kroz cjelokupnu [[povijest islama]], kao financijski temelj za razvoj stabilne islamske zajednice. Nakon utemeljenja ove vjerske obveze objavom u Kuranu, 2. godine poslije Hidžre ([[624. godina|624. godine]])<ref>Sevinč, Abdullah, ''Ilmihal za žene'', ITD "Sedam", Sarajevo, 2010., ISBN 978-9958-776-17-5, str. 171. </ref>, zekat je prikupljan pod izravnim nadzorom Poslanika Muhameda. On je imao osam ovlaštenih prikupljača zekata, sa točno određenim plemenima ili oblastima Arapskog poluotoka koja su obilazili. <ref>Abu Khalil, Shawqi, ''Atlas Poslanikovo s.a.v.s. životopisa'', Libris, Sarajevo, 2008., ISBN 978-9958-636-43-3, str. 238. </ref>Nakon njegove smrti, prvi [[kalif]] [[Abu Bakr]], koji je po vjerovanju [[Suniti|sunita]] Poslanikov punopravni nasljednik (dok [[šijiti]] smatraju da je to pravo prvenstveno pripadalo [[ali|Aliju]], koji je bio četvrti kalif), je utemeljio prvu državnu ustanovu zekata, a svi prihodi su bili prikupljani u državnu blagajnu - ''Bejtu-l-mal''. On se za svoje vladavine pobrinuo da svaka žena, muškarac i dijete imaju minimalan godišnji prihod od 10 [[Dirham|dirhama]], koji je kasnije povećan na 20 dirhama.
 
Ovakva praksa se nastavlja tijekom vladavine ostala tri [[Pravedni kalifi|pravedna kalifa]] (Omer ibn al-Hatab, Osman ibn Afan, Ali ibn Abu Talib). Međutim, Alijeve pristalice, odbijaju nastaviti davati zekat njegovom nasljedniku [[Muavija|Muaviji]], jer mu ne priznaju pravo vlasti. Zekat je, dakle, samo kratkorčno opstao kao državna ustanova islamskog društva, ali su svi njegovi oblici neporecivo doprinijeli njegovom razvoju. Tako je, primjerice, za vrijeme vladavine kalifa [[Omer ibn Abdulaziz|Omera ibn Abdulaziza]] zabilježeno da u [[Medina|Medini]] nije ostao nitko kome treba zekat, niti bilo kakva milostinja. Nakon ovog razdoblja, zekat se polako vratio u svoj prvotni oblik individualne obveze.
 
Prema nekim konzervativnim pretpostavkama, današnji ukupni iznos prikupljenog zekata na godišnjoj osnovi je 15 puta veći od ukupnog iznosa [[Humanitarna pomoć|humanitarne pomoći]] ostatka svijeta, te prelazi vrijednost od 500 milijardi [[Američki dolar|američkih dolara]]. Ipak, ovaj potencijal je uveliko neiskorišten.<ref>[http://islam-iman.com/zekat-revolucija/ islam-iman.com] "''Zekat revolucija"'', 16. lipnja 2012. (pristupljeno 18. srpnja 2014.)</ref>
 
==Odredbe o zekatu==
 
Zekat se daje na godišnjoj bazi, najčešće uz [[ramazan]], jer su tada ljudska srca najmekša i najdarežljivija. Daje se četrdeseti dio, tj. 2,5%<ref>Hewitt, Ibrahim, ''Što islam kaže?'', JU Medresa "Džemaludin Čaušević", Cazin (BiH), 2006., ISBN 9958-9159-0-1, str. 134. </ref>, na različite vrste imovine čija vrijednost prelazi točno određeni iznos, koji se naziva '''''nisab'''''.
 
===''Nisab''===
===Imovina na koju se daje zekat===
 
Muslimani su dužni dati zekat na slijedeće vrste imovine<ref>[http://www.rijaset.ba/images/stories/zekat/KAKO-OBRACUNATI-ZEKAT-2011.pdf www.rijaset.ba] Salihović, Elnur, "''Kako obračunati zekat?"'', Rijaset islamske zajednice u BiH, Sarajevo, 2010. </ref>, ukoliko posjeduju vrijednost jednaku ili veću od ''nisaba'' u toku godine dana:
 
{|class="wikitable sortable" style="width: auto; text-align: left;"
| 30 [[govedo|goveda]]<sup>2</sup>, 40 [[ovca|ovaca]] ili [[koza]]<sup>3</sup>|| 1 grlo, dalje prema utvrđenom principu
|}
<sup>1</sup> Vrijednost za mjesece [[islamski kalendar|islamskog kalendara]] [[šaban]], [[ramazan]] i [[ševal]] 1435. godine po [[hidžra|Hidžri]], odnosno 2014. godini, prema [[Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini|Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini]], pod čijom ingerencijom se nalaz i [[Islamska zajednica u Hrvatskoj]].<ref>[http://zekat.ba//blog/2014/06/nisaba-za-saban-ramazan-i-sevval-1435-hg/ zekat.ba] Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović: "''Utvrđivanje nisaba za ša'ban, ramazan i ševval 1435. h.g.'', 21. svibnja 2014. (pristupljeno 18. srpnja 2014.)</ref> <br>
<sup>2</sup> Zekat na goveda se obračunava po slijedećem principu: za 30 goveda daje se jedno mlado u drugoj godini; za 40-50 goveda, jedno mlado u trećoj godini; od 60-69 goveda, dvoje mladih u drugoj godini; 70-79 goveda, dvoje mladih - jedno u drugoj, a jedno u trećoj godini; 80-89 goveda, dvoje mladih u trećoj godini; 90-100 goveda, troje mladih u drugoj godini; 100-109 godina, troje mladih - dvoje od dvije, a jedno od godinu dana. Za svakih narednih 30 grla, daje se jedno mlado u drugoj, a za svakih 40, jedno mlado u trećoj godini. <br>
<sup>3</sup> Za sitnu stoku - ovce i koze, zekat se daje po slijedećem principu: 40-120 grla - jedno grlo; 121-200 grla - dva grla; 201-399 grla - tri grla, više od 400 grla - četiri grla. Na svakih slijedećih 100 grla daje se po jedno.
 
===Neizvršavanje obveze zekata===
Nedavati zekat, kao strogu vjersku obvezu i jedan od pet stupova islama, znači izlazak iz vjere, a nedavanje zekata za osobu koja ga je dužna dati, predstavlja veliki grijeh koji podrazumijeva kaznu na ovom svijetu i u životu nakon smrti, i udaljava čovjeka od Božje milosti. Prema islamskom vjerovanju, postoje osobe koje Alah proklinje u životu na oba svijeta, a među te osobe spadaju i ljudi koji robuju novcu i ne ispunjavaju svoje novčane vjerske dužnosti.<ref>Spahić, Derviš, ''Poruke o moralu i bogobojaznosti'', El-Kalem - izdavački centar Rijaseta IZ u BiH, Sarajevo, 2004., ISBN 9958-23-153-0, str. 119. </ref> U Kuranu se nalazi oštro upozorenje onima koji svoje bogatstvo gomilaju, ne dijeleći milostinju iz njega:
::''Onima koji zlato i srebro gomilaju i ne troše ga na Alahovu putu - navijesti bolnu patnju. Na Dan kad se ono bude u vatri Pakla usijalo, pa se njime čela njihova i slabine njihove i leđa njihova budu žigosala: “Ovo je ono što ste za sebe zgrtali, iskusite zato kaznu za ono što ste gomilali!" '' (At-Tevba, 34-35.)
Od Abu Hurejre se prenosi da je Muhamed o onima koji ne daju zekat rekao:
::“Kome Uzvišeni Bog da imetak, pa ne daje zekat iz tog imetka, on će mu doći na Sudnjem danu u liku zmije otrovnice sa dvije crne točke iznad očiju, koja će se omotati oko njega, stežući ga, a zatim će ga ščepati za vilicu, govoreći mu: 'Ja sam tvoj imetak, ja sam tvoje blago!'"''
Poseban oblik velikog grijeha je primiti zekat, sadakat al-fitr ili bilo kakvu milostinju, bez stvarne potrebe za tim.
==Svrha zekata ==
Poslanik Muhamed je često isticao značaj zekata, kao jednog od pet stupova islama, za muslimana kao pojedinca, kao i za cjelokupnu islamsku zajednicu, pozivajući između ostalog muslimane da osiguraju i uvećaju svoju imovinu davanjem zekata.

Navigacijski izbornik