Razlika između inačica stranice »Gotička arhitektura«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 13 bajtova ,  prije 5 godina
vertikalno, horizontalno -> okomito, vodoravno
(vertikalno, horizontalno -> okomito, vodoravno)
 
[[Datoteka:Gotic3d2.jpg|mini|lijevo|200px|<center>Presjek konstrukcije klasične gotičke katedrale.<center>]]
Prelomljeni [[luk]] je nastao iz polukružnog luka kada je zamijećeno da se uporabom ovog luka može postići veća vertikalaokomica luka. Umjesto bačvastog svoda sačinjenog od polukružnih lukova počinju se križati prelomljeni lukovi koji su, za razliku od polukružnih, mogli imati zajednički završetak u tjemenu (ključ). U križnom svodu svi pritisci se koncentriraju u unaprijed određenoj točci, stoga [[svod]]nu konstrukciju ne nose plohe zida nego [[stup]]ovi i lukovi. To je pridonijelo izjednačavanju dijelova, pa sva tri broda crkve postaju jednako široki i visoki, te crkveni prostor za vjernike nalikuje bilo kojoj gotičkoj dvorani – u vijećnici ili dvorcu … Stoga ih se i naziva '''dvoranskim crkvama'''.
 
[[Datoteka:Plan.cathedrale.Amiens.png|mini|<center>[[Tlocrt]] [[Katedrala u Amiensu|katedrale u Amiensu]] pokazuje ''načelo jedinstva'' svih dijelova građevine.<center>]]
* kasne gotike (14. i prva desetljeća [[15. stoljeće|15. st]]. širom Europe).
 
'''Ranu gotiku''' obilježuje jednostavnost i čistoća oblika, što se oslanja na romaničku tradiciju. Klasične katedrale su trobrodne građevine naglašenih vertikalaokomica i strmih svodova, krov transepta ima istu visinu kao i glavni brod, na zapadnoj strani imaju jednu ili dvije kule, fasade su podijeljene u nekoliko horizontalnihvodoravnih zona, a kontrafori dijele cijelu crkvu vertikalnookomito.
 
[[Datoteka:Cathedral of Amiens front.jpg|mini|<center>Pročelje [[Amiens katedrala|katedrale u Amiens-u]], 1220.-1236.<center>]]
U '''klasičnoj gotici''' upravo ta vertikalnaokomita podjela prevladava. Portali imaju prelomljeni luk ([[arhivolt]]) u [[timpan]]onu (oblina [[portal]]a + [[luneta]]). Prozori imaju prelomljeni luk, a vremenom lukovi postaju višebrojni. [[Rozeta (arhitektura)|Rozeta]] na zapadu, iznad ulaza, te na fasadi transepta, ponekad je ubačena u portal ili stavljena iznad prozora. Cijeli bočni potisak svodova zadržavaju masovni potporni luci, pa je glavna težina usredotočena na njih i vidljiva samo izvana. Stoga je unutarnjost takvih prostora skeletna i prozračna.
 
U '''kasnoj gotici''' se osjeća gubitak ravnoteže u odnosu konstrukcije i dekoracije, tj. u pretrpanosti ukrasom. Kasna gotika je raširena diljem Europe i [[Talijani]] je nazivaju '''cvjetna gotika''' (''gotico fiorito'') zbog brojnih cvjetnih ukrasa, dok je [[Francuzi]] nazivaju '''plamenom''' (''flamboyant'') jer izražava nemir oblika i treperenje svojstveno plamenu i vatri. Njemačka gotika je dosljedna francuskoj dekorativnoj gotici (Npr. najimitativnija je ''katedrala u [[Ulm]]u''), ali je ponekad i reinterpretira u originalnu arhitekturu (npr. ''[[Sv. Ana]] u [[Annaberg]]u'').

Navigacijski izbornik