Prijeđi na sadržaj

Gimnazija: razlika između inačica

Dodano 2.914 bajtova ,  prije 4 godine
m
uklonjena promjena suradnika Supermen1239876543 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika PajoPajimir
m (Zamijenjen sadržaj stranice s »Huligan iz gimnazije briše tablu i kad nije redar. Kategorija: Srednje obrazovanje Kategorija:Škole«)
Oznake: zamijenjeno preko 90 % teksta VisualEditor
m (uklonjena promjena suradnika Supermen1239876543 (razgovor), vraćeno na posljednju inačicu suradnika PajoPajimir)
Oznaka: brzo uklanjanje
'''Gimnazija''' je [[obrazovanje|općeobrazovna]] [[srednja škola]] koja traje četiri godine, u koju se može upisati nakon završetka [[osnovna škola|osnovne škole]]. Svrha obrazovanja u gimnaziji je razviti kod [[učenik|učenika]] intelektualnu širinu, potrebu za novim spoznajama i djelovanjima, istraživačku radoznalost, te osposobiti ih za razložno i stvaralačko mišljenje te samostalno [[strategije učenja|učenje]].
Huligan iz gimnazije briše tablu i kad nije redar.
 
Kao općeobrazovna škola gimnazija je prijelazni stupanj k profesionalnom osposobljavanju u višim i visokim školama te [[fakultet]]ima, tj. ona ne osposobljava učenika za neko posebno zanimanje već ga uglavnom usmjerava na daljnje školovanje.
 
==Podjela==
Gimnazije se dijele na opće, jezične, klasične, prirodoslovno-matematičke i prirodoslovne.
 
Opća gimnazija podrazumijeva uravnotežen odnos svih općeobrazovnih nastavnih predmeta, a od drugog razreda izborna nastava je obvezni dio nastavnog plana i programa.
 
Jezična gimnazija sadrži povećan broj sati učenja stranih jezika, dok u trećem i četvrtom razredu umjesto jednog od prirodoslovnih predmeta (biologija, kemija, fizika) učenici mogu birati povećane programe stranih jezika.
 
Klasična gimnazija podrazumijeva učenje latinskog i grčkog tijekom sve četiri godine tri sata tjedno.
 
Prirodoslovno-matematička gimnazija sadrži veći fond sati matematike, fizike i informatike tijekom sve četiri godine obrazovanja, a učenicima pruža mogućnost izbora proširenog programa matematike i informatike umjesto drugog stranog jezika.
 
Prirodoslovna gimnazija temelji se na uravnoteženom odnosu matematike, kemije, fizike i biologije s posebnim naglaskom na laboratorijskim vježbama, a u okviru izbornog dijela programa učenici se mogu odlučiti za učenje drugog stranog jezika ili osnova ekologije.
 
==Predmeti==
Obvezni predmeti u svim gimnazijama u Hrvatskoj su: [[hrvatski jezik]], dva strana jezika (mogućnost učenja [[Engleski jezik|engleskog]], [[Njemački jezik|njemačkog]], [[Talijanski jezik|talijanskog]], [[Francuski jezik|francuskog]] i [[Španjolski jezik|španjolskog]] jezika) [[latinski jezik]], [[glazbena umjetnost]], [[likovna umjetnost]], [[psihologija]], [[logika]], [[sociologija]], [[filozofija]], [[povijest]], [[zemljopis|geografija]], [[matematika]], [[fizika]], [[kemija]], [[biologija]], [[informatika]], [[politika]] i [[gospodarstvo]], [[tjelesna i zdravstvena kultura]], te [[vjeronauk]] ili [[etika]] kao izborni predmet. U klasičnim gimnazijama još se uči i [[grčki jezik]], a u prirodoslovnim i osnove [[ekologija|ekologije]].
 
== Raširenost ==
U nekim gimnazijama [[nastava]] se odvija i na manjinskim jezicima, npr. u Gimnaziji Beli Manastir i Opštoj pravoslavnoj gimnaziji Kantakuzina Katarina Branković u Zagrebu na [[srpski jezik|srpskom jeziku]].
 
U Hrvatskoj postoji nekoliko desetaka gimnazija diljem zemlje.
 
== Vanjske poveznice ==
 
== Slične stranice ==
 
[[Popis gimnazija u Hrvatskoj]]
 
[[Kategorija: Srednje obrazovanje]]