Razlika između inačica stranice »Igor Večerina«

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Obrisano 417 bajtova ,  prije 10 mjeseci
(ff)
Oznake: mobilni uređaj m.wiki
1992. godine izlazi zbirka ''Gruv'', Poet teatar, Rijeka. U zbirci predočava kako tip sa ruba gruva i stvara svoj vlastiti jezik, tzv. ''sebejski''. Sebejski jezik se provlači do kraja njegovog stvaralaštva, jezik je razumljiv ali svojstven. Tijekom studiranja hrvatskog jezika i književnosti ( na Pedagoškom fakultetu u Rijeci gdje je apsolvirao 1992. godine ) shvatio da ne želi više čitati kako bi bio siguran da neće imati uzore i tako stvara svoj osebujan i autentičan izraz.
 
1993. godine saS Poet teatrom 1993. godine izvodi najpoznatiji Performans ''Urania'' u kojem uz Sinišu Vukotića ( muzika ) i Klasa Grdića ( scenografija ) surađuje sa grupom Let 3, dokumentirano na YouTubeu.
1996. godine izlazi zbirkaZbirka ''I psi i ptice'' ( Naklada MD; ZG) )izlazi 1996. uU kojojnjoj progovara o prešućenim pitanjima, stvara svoj svijet nove kulture koja traži prostor za slobodu pokreta tijela i šetnju od pisanja do kriminala.
 
2000. godine iz tiska izlazi Zbirka''Dvojina : Svećenik Žudnje'', ( Adamić, Ri ) zbirkaizlazi uiz kojojtiska 2000. godine. [[Borivoj Radaković]] piše predgovor i ističe kako Večerina ima osebujan poetski izraz rođen iz „ grube prakse „ živog obraćanja neposrednom recipijentu, što podrazumijeva izravan udar na slušaćeve / čitateljeve emocije i izvodi odličnu derivaciju : „ Pogledaj me / dodirni se „ i tako se opet vraćamo na pjesnikovu suštinu napadanja na sva čula kako bi se pjesma zaista osjetila i prožela.
 
Od 12. do 23.11.2001. bio je na novinarskoj radionici u Sofiji ( Magazine Programmes Workshop, Media Development center ).
2000. i 2003. Godine uU suradnji sa O.Š.Sulud III 2000. i 2003. sudjeluje na festivalu Bale – Vale ( festival su pokrenuli [[Branko Cerovac]] i [[Igor Zlobec]]).
Spomenute godine Večerina i Radaković nastupaju 2000. u [[Kazalište Gavella|Gavelli]]. Sa svjetski poznatim [[Irvin Welsh|Irvinom Wellshom]] odlaze i na [[FAK]] – veliki festival za [[proza|prozne]] pisce.
 
2001. godine Večerina u studiju snima početak pjesme u suradnji sa [[MC Buffalo]]m, [[Pol' Tone Rappa]] i tako se uspješno okušava u još jednom glazbenom žanru [[rap|repajući]] svoju modernu čakavštinu.
2004. godine izlazi prvi i jedini Večerinin roman ''Dva'' ( Manufaktura ) u kojem piše o [[narkomanija|narkomaniji]], [[blud]]u i krim miljeu i kaže da briše riječi da ih vikne, da između neba i podzemlja nađe gramatiku svojih žudnji i ushita. U ''Dva'' se razlomio da ne budu dvojica.
 
Godine 2001. godine Večerina u studiju snima početak pjesme u suradnji sa [[MC Buffalo]]m, [[Pol' Tone Rappa]] i tako se uspješno okušava u još jednom glazbenom žanru [[rap|repajući]] svoju modernu čakavštinu.
2004. godine izlazi prviPrvi i jedini Večerinin roman ''Dva'' ( Manufaktura ) u kojem piše o [[narkomanija|narkomaniji]], [[blud]]u i krim miljeu iizlazi kaže da briše riječi da ih vikne, da između neba i podzemlja nađe gramatiku svojih žudnji i ushita2004. U ''Dva'' se razlomio da ne budu dvojicagodine.
Iste godine sudjeluje na velikoj izložbi ''Much too Much'' na UP u Zagrebu, u suradnji sa Zlobecsport Gallery.
U izdanju MMC-a objavljen je specijalni katalog Poet tatra; te velika izložba i događanja u OKC – Palach. U suradnji sa Šabanovićem i I. Medoševićem snimljen je performans vezan na tematiku romana, kao i CD koji je bio priložen uz knjigu. U katalogu „ ''Riječke devedesete ''„ dokumentirano je sve navedeno.
 
2006. sudjelovaoSudjelovao je 2006. u programu „ ''Nova riječka scena ''„ u Dubrovniku. Branko Cerovac je bio selektorSlektor i [[kustos]] za program performansa bio je Branko Cerovac.
Između 2000. -i 2008. godine punobio je radioangažiran na promociji i publikaciji u MMSU i OKC – u Palach.
 
U sklopu književnog projekta bioboravio je na Golom otoku. Postoje fotografije, dokumentarni film i materijal koji se poslije predstavljao na više izložbi i na Liburnija film festivalu u Opatiji.
Godine 2013. godine formira se [[Ri Lit]] ( skupina riječkih književnika ) s ciljem pojačane konzumacijeintenziviranja književnog stvaralaštva kojoj se Večerina pridružuje 2014. godine u prvoj postavi čitajući svoju poeziju, dokumentirano na stranicama, linkovima i katalozima Ri Lita.
21.Sudjeluje siječnjau 2014.multimedijskom podkonceptualnom autorstvomprojektu [[Marija Štrajh|Marije Štrajh]] sudjeluje u multimedijskom konceptualnom projektu ''Metafizika krvi'', posvećenom21. svimsiječnja umjetnicima – pogotovo riječkoj punk sceni2014.
27. listopada 2016. uU RI HUBU –u održava se 27. listopada 2016.održao [[festival Na rubu]] ( subversive art performance ) u kojemu među 15 umjetnika iz HrvatskeIgor Večerina čita svoju poeziju među poznatim akterima riječke alternativne scene, a zatim u teatru [[NovaRi]] ([[Predrag Kraljević|Predraga Kraljevića]]) nastavlja sas nastupima u Grožnjanu, Malom Lošinju itd.
2017. saS P. Kraljevićem – Kraljem, a2017. podnastupa autorstvomi Mariječita Štrajhpoeziju nastupau iperformansu čita''Kraljeve Neonijanse''Marije Štrajh.
Spomenute 2017.Iste godine Večerina nastupa u Dnevnom Boravku predstavljajući zbirku ''Srh'', koja je bila u pripremi za tisak te u sklopu [[Festival Vrisak|festivala Vrisak]], Večerinapredstavlja se predstavlja kao član raznih riječkih bendova, između ostalog i benda [[Tung Fang Binguan]].
poeziju u performansu ''Kraljeve Neonijanse''.
2018. godine izlazi zbirkaZbirka ''Srh'' ( Poet teatar ), zadnja njegova zbirka pjesama i kratkih priča izlazi 2018. godine. Ilustracije u zbirci potpisuju Klas Grdić i [[Tomislav Ćurković]].
Iste godine nastupa u Dnevnom Boravku predstavljajući zbirku ''Srh'', koja je bila u pripremi za tisak.
Spomenute 2017. godine u sklopu [[Festival Vrisak|festivala Vrisak]], Večerina se predstavlja kao član raznih riječkih bendova, između ostalog i benda [[Tung Fang Binguan]].
2018. godine izlazi zbirka ''Srh'' ( Poet teatar ), zadnja njegova zbirka pjesama i kratkih priča. Ilustracije u zbirci potpisuju Klas Grdić i [[Tomislav Ćurković]].
 
BioIgor Večerina bio je urbani pjesnik, pjesnik s asfalta koji je nastupaosvjedočio svoju umjetnost od krčme do kazališta, uz poznate i nepoznate izvođače sas najvećom željom : „da čita nečitačima“ i da poeziju približi raznovrsnoj publici.
 
== Knjige ==

Navigacijski izbornik