Razgovor sa suradnikom:Mark7747

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Mark7747, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskome standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

 • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta,
 • izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
 • slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika.

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili OOUI JS signature icon LTR.svg na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Mark7747") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is a welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

Još jednom, dobro došli! --Mateo K 01 (razgovor) 19:28, 6. kolovoza 2019. (CEST)

Prikaži

Prikaži kako će izgledati3.PNG

Information.svg Pozdrav, cijenimo Vaše doprinose na Wikipediji i stoga Vas molimo da prije nego što snimite svoje promjene na stranici, kao u članku Belo (Delnice), uporabite tipku Prikaži kako će izgledati koja se nalazi pored tipke Sačuvaj stranicu. Tako ćete odmah vidjeti što ste napravili i moći ispraviti eventualne pogrješke. Prečestim snimanjem raznih sitnica zatrpava se stranica nedavnih promjena. Tipka je prikazana na slici desno. Ako namjeravate raditi veće izmjene ili pisati duži tekst, bolje je da prvo kopirate stari tekst stranice na svoje računalo (u Notepad ili neki drugi program), tamo ga uredite, a zatim konačnu inačicu iskopirate u prozor za izmjenu teksta stranice. --Kraljnnm (razgovor) 23:11, 26. travnja 2020. (CEST)

Nazivlje

Premda oblik "štakorska linija" također postoji u medijima i publicistici, više je u duhu hrvatskog jezika "štakorski kanal". Kubura (razgovor) 18:24, 12. lipnja 2020. (CEST)

Izvori

Information.svg Dobro došli na Wikipediju! Drago nam je što doprinosite Wikipediji, no skrećemo pozornost da je potrebno doprinose potkrijepiti izvorima, što niste napravili u članku Sportschau. --Kraljnnm (razgovor) 17:40, 13. lipnja 2020. (CEST)

Ovog puta sam ja uradio umjesto vas, ali molim da ubuduće postupite po gornjem naputku o navođenju izvora. Podatci bez navedenih izvora bit će uklonjeni.  • Bonč (razgovor) • Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  15:46, 14. lipnja 2020. (CEST)

Re:Izvori i ostalo

 • Za stranicu Trinaest kolonija i u engleskoj inačici postoje izvori te je dobro da se i njih umetne u one dijelove koje ti izvori pokrijepljuju.
 • Naravno, poželjno je početi pitati na nove članke sukladno Wikipedijim pravilima o koje možete naći u tekstu Dobrodošlica na Vašoj stranici za razgovore.
 • Ako ste počeli pisati neki članak, a želite ga još dopuniti dokom dana, preporučujem Vam da koristite ova dva predloška:1 ili 2
 • Kada ostavljate komentare na stranicama za razgovor poželjno je i potpisati se kako bi ostali suradnici znali tko je napisao taj komentar.

Nadam se da sam objasnio Vaše nedoumice.--Kraljnnm (razgovor) 16:43, 15. lipnja 2020. (CEST)

Pripazi na to ubuduće zbog vizualnosti Smile eye.png.-Kraljnnm (razgovor) 15:57, 16. lipnja 2020. (CEST)

1 Trebaš premjestiti članak na "Tesla Roadster (2008)", a za ovaj drugi auto napraviti članak "Tesla Roadster (2020)". A onda možeš "Tesla Roadster" preoblikovati u razdvojbu koja navodi oba tipa automobila.--Kraljnnm (razgovor) 23:22, 16. lipnja 2020. (CEST)

Savjet

Neloše si krenuo. Ipak, moraš kategorizirati članke, navesti izvore i prevesti nazivlje na hrvatski. Stoga ne može biti "New York Province", "nego Newyorška provincija". Kubura (razgovor) 17:48, 15. lipnja 2020. (CEST)

Štakorske

Evo još malo nazivlja: [1] "staza za štakore" i "štakorske veze", "tunel štakora" [2], "štakorski put" [3], "štakorska ruta" [4]. Ovdje imaš temu "operacija Nedjelja štakora" (Ratweek), no loše je prevedeno, jer pravi prijevod je "štakorski tjedan". Kubura (razgovor) 18:51, 15. lipnja 2020. (CEST)

Savjet

Potpis.gif
Potpis vector 2010.png

Information.svg Pozdrav, zahvaljujemo na Vašim doprinosima na stranicama za razgovor i usput, prilikom komentiranja molimo vas da se potpišete kako bi komunikacija bila uspješnija. Potpis možete napraviti upisivanjem 4 tilde: ~~~~, ili jednostavnim pritiskom na alat za potpis prikazan na jednoj od slika s desne strane. Hvala na razumijevanju.Kubura (razgovor) 19:02, 15. lipnja 2020. (CEST)

Kamp Ashcan

Ovdje bih ti preporučio da odabereš jednu sliku i smanjiš ju jer članak nije dug te nije potrebno bez veze nabacivati puno slika.--Kraljnnm (razgovor) 16:20, 16. lipnja 2020. (CEST)

Obično ovako postavljamo slike u članke Smile.png--Kraljnnm (razgovor) 16:33, 16. lipnja 2020. (CEST)

Nepromjenjive vrste riječi

1Ovo se ovako ne radi. Kao što piše u predlošku Kod postavljanja predloška u članak, molimo Vas ne brišite sadržaj zbog kojeg je predložak postavljen. jer sadržaj brišu administratori. U buduće molim pripaziti na to.--Kraljnnm (razgovor) 23:45, 16. lipnja 2020. (CEST)

Uredi suradničku

Želimo ti preporučiti da nešto napišeš na svojoj stranici suradnika. Možeš napisati što želiš (npr. nešto o sebi) i postaviti možda neki od ponuđenih suradničkih okvirića koji ti se sviđaju ili koji te najbolje opisuju. Lijep pozdrav. --Kraljnnm (razgovor) 19:03, 17. lipnja 2020. (CEST)

Jovica Stanojević

[5] Ovo nije uobičajeno. --Mateo K 01 (razgovor) 04:09, 18. lipnja 2020. (CEST)

Isto kao da si Karađorđa nazvao "osmanskim vojskovođom" zato što je živio i radio u toj državi. Kubura (razgovor) 19:15, 18. lipnja 2020. (CEST)

[6] Stranica koju si naveo nije članak, nego kategorija. Ako ti u svezi te kategorije nešto nije jasno, najbolje je da se obratiš suradniku koji je stvorio kategoriju. --Mateo K 01 (razgovor) 21:27, 18. lipnja 2020. (CEST)

Nürnberški proces

Piše se "Nürnberški proces", ne "Nirnberški". Kubura (razgovor) 19:16, 18. lipnja 2020. (CEST)

Da se samo nadovežem na koleginu poruku... Ispravno je i jedno i drugo, ali ovisi o tome koju pravopisnu tradiciju želiš slijediti. Ideš li prema rješenjima Londonca ili Babić-Moguševa pravopisa, piše se Nürnberški proces. Ideš li prema rješenjima pravopisa Matice hrvatske ili Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, piše se "Nirnberški". Odaberi neki od tih pravopisa i nastoj dosljedno provoditi njegova rješenja. --Neptune, the Mystic 21:38, 18. lipnja 2020. (CEST)

Hvala na savjetu

Je, u pravu si. Walter9 (razgovor) 19:53, 19. lipnja 2020. (CEST)

Bosanska Dubica

[7] Nije tu stvar vjerovanja ili nevjerovanja (Wikipedija ima jasna pravila), već način kako je izmjena urađena: pokvaren je naslov, a nije naveden izvor.  • Bonč (razgovor) • Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  14:31, 21. lipnja 2020. (CEST)

U skladu s prethodnom porukom, za ovo treba navesti izvor.  • Bonč (razgovor) • Wikipedija je slobodna enciklopedija koju svatko može uređivati. •  15:05, 21. lipnja 2020. (CEST)

Trajekti

Pogledaj neke sitnice koje sam popravio iza tebe, da znaš za buduće članke. --Suradnik A10 (razgovor) 20:29, 22. lipnja 2020. (CEST)

Uklanjanje izmjena

Uklanjanje štetnih izmjena generalno nije loš način pridonošenja, ali se ono treba prepustiti ophoditeljima zato što oni jednim potezom označavaju promjene pregledanim i uklanjaju više izmjena odjednom. Stoga savjetujem da više ne uklanjaš izmjene jer se time radi dupli posao – sve te izmjene, i štetne i uklanjanjâ, ophoditelji moraju zasebno provjeriti. Pozdrav. BlackArrow (razgovor) 02:23, 24. lipnja 2020. (CEST)

Kako i kaže prvi dio rečenice, nije loše uklanjati vandalizme, dapače. No, vođen dosadašnjim naputcima savjetovao sam kako to na što bezbolniji način raditi, što, pokazalo se, nije ujednačen stav svih ophoditelja. Bilo kako bilo, napravija san prvi korak k tome da bude sve kako spada kad već nemamo ustaljena pravila za sve. BlackArrow (razgovor) 22:21, 24. lipnja 2020. (CEST)

Stranice za razgovor uz članke

Cijenjeni Mark7747,

ovo nema dodirnih točaka sa sadržajem članka, te bi trebalo biti predloženo za brzo brisanje. Molim Vas, pročitajte {{razgovor zaglavlje}} i upute na WP:SZR. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,53; 25. lipnja 2020. (SEV)

Albert Göring i tako to

Ciao Mark 7747,
dobro došao na hr. wiki. De molim te obrati pozornost kada započinješ članak da u njega ubaciš i Glavni raspored kao i kategoriju tog članka. To je bitno kasnije kada se članak traži da ga je lakše pronaći. Pozz--El hombre (razgovor) 17:54, 26. lipnja 2020. (CEST)

Vlakovi

Nije praksa i nikad nismo unaprijed zaštićivali neke grupe članaka čak ni kad su čitave horde raznih vandala navraćale. Članke zaštitimo tek kad je zbilja neophodno jer nastojimo da svima budu dostupni za uređivanje. Zahvaljujem na razumijevanju i doprinosima te lijepo pozdravljam--Tulkas Astaldo (razgovor) 17:55, 27. lipnja 2020. (CEST)

Struja

Onog najstarijeg možemo ostaviti? To ipak spada pod povijesne zanimljivosti, zar ne?--Tulkas Astaldo (razgovor) 18:47, 27. lipnja 2020. (CEST)

Samo naprijed.--Tulkas Astaldo (razgovor) 18:52, 27. lipnja 2020. (CEST)

Albert

Kako ti ide njemački? Ima dosta izvora u njihovom članku o zbilja zaslužnom Göringu... --Tulkas Astaldo (razgovor) 19:04, 27. lipnja 2020. (CEST)

Hrabro naprijed. Ima posla za svakoga tko je voljan. Za podršku i pomoć stojim na raspolaganju.--Tulkas Astaldo (razgovor) 19:11, 27. lipnja 2020. (CEST)
Slike koje nemamo na zajedničkom poslužitelju, na žalost, ne možemo koristiti na hr.wiki.--Tulkas Astaldo (razgovor) 19:39, 27. lipnja 2020. (CEST)
Pod navodnike i prolazi.--Tulkas Astaldo (razgovor) 21:10, 27. lipnja 2020. (CEST)

Predložak:Izvori

Bok! Izvore trebamo fiksirati s predloškom {{izvori}}. Vidi: [8]. Lijepo te pozdravlja, 𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧𝐨𝐯𝐬𝐤𝐲 (razgovor) 14:23, 28. lipnja 2020. (CEST)

Redoslijed

Moram ti još jednom dosađivati, haha. Prvo idu izvori i tek onda slijede vanjske poveznice [9]. Commonscat je vanjska poveznica. Face-badtooth.svg Lijep pozdrav, 𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧𝐨𝐯𝐬𝐤𝐲 (razgovor) 15:02, 28. lipnja 2020. (CEST)

Dönitz

Poštovani, izgleda da vam nedostaje ponešto znanja ili pažljivosti:

 • u uređivanju brisanje riječi "Dana" ispred datuma na početku rečenice može proći (nebitno je), ali čemu imenicu "Saveznicima" mijenjate u pridjev Savezničke, a pri tome ga ne pišete malim slovom? Pišemo Amerikanci, Hrvati, ali američka obala, hrvatski gradovi. Velikim slovom pišemo pridjev ako nije pridjev, nego ako je dio imena - Hrvatska vojska. Trebalo je ostati "Saveznicima", promjena nije unijela dodatnu jasnoću u rečenicu. Ne treba mijenjati da se mijenja, treba mijenjati tamo gdje je potrebno.
 • američke -> britankse? Valjda "britanske"!

Tko u Hrvatskoj zna gdje je Aumühle? Još da ima plava poveznica na Aumühle, ali nema ni to. Valja pisati "u Aumühleu kraj Hamburga" ili "u Aumühleu istočno od Hamburga".

Savjetujem malo više koncentracije. SpeedyGonsales 19:05, 28. lipnja 2020. (CEST)

"U clanku je bilo par neistina (mjesto rodjenja, uhicenje od strane americkih vojnih vlasti umjesto britanskih)."
Za činjenične promašaje u člancima bolje je rabiti izraz "pogreška" umjesto "neistina". Glede mjesta rođenja, Grünau je u odnosu na Berlin kao Sesvete u odnosu na Zagreb, ili Sušak u odnosu na Rijeku (otprilike). Nekoć bi se reklo da je netko rođen u Sesvetama ili na Sušaku, dok bi se danas najvjerojatnije reklo samo Zagreb ili Rijeka. Dakle, nepreciznost ili pogrješka je sigurnije i bolje rabiti umjesto neistina. SpeedyGonsales 19:48, 28. lipnja 2020. (CEST)
Moj savjet - bolje je srediti jedan članak dobro, nego taknuti 10 ili 20, i ništa ne srediti kako treba. U članku Dönitz američke vlasti su bile zamijenjene britanskima, ali privođenje se dogodilo u svibnju, a ne u rujnu. Onaj tko sređuje možda ne zna dovoljno, ili mu je teško uočiti sve pogrješke, preporuka je - valja polako čitati, razmišljati za vrijeme čitanja, rabiti izvore. U članku od 16 kB su dva (2) izvora, što nije prihvatljivo. Pokazao sam na primjeru što je sve u ovome članku valjalo ispraviti, da je osim zatipaka bilo još uvijek činjeničnih pogrješaka. Pokažite da ste bolji od prethodnika koji su pisali (najvjerojatnije samo prevodili) ovaj članak, dopunite ga valjanim izvorima! SpeedyGonsales 20:59, 28. lipnja 2020. (CEST)
Dodani odlomci Kontroverze i Mit su loši. Naime odlomak "Mit" se ne odnosi nužno na život ili djelovanje samoga Dönitza, nego na njegovu poslijeratnu recepciju, o čemu se može pisati, ali čak ni na njemačkoj wiki mislim da nisu baš najbolje napisali što su htjeli napisati ili što je možda trebalo napisati; dok su kod nas oba odlomka kratka i nije baš najjasnije što se njima želi reći. Otprilike - ima ljudi koji ne misle da Dönitz može biti uzor, a u odlomku mit - koji nije dokazan da postoji (nema izvora, argumentacije), kao uzrok mu je navedena briga za vlastito stanovništvo pri povlačenju na kraju rata.
Prvo je zapravo samo po sebi donekle jasno, nitko izraženo militaristički nastrojen ne može biti uzor pacifistima, ali može biti uzor svima ostalima, ako nije činio zločine.
Ono drugo, mit (ako postoji), ili bar dobra reputacija izgleda zapravo opravdano, jer za razliku od Hitlera, koji se ubio kad je shvatio da je izgubio, Dönitz je preuzeo funkciju, i napravio maksimum za vlastito stanovništvo. To naravno ne ekskulpira njegov raniji militarizam, ali ne samo da je humanije ponašanje od Hitlerova kukavičluka, nego je najbolje što se može od ikoga očekivati u takvoj situaciji. Mogao se odmah predati Britancima ili Amerikancima, i ostaviti više stanovništva ratne Njemačke "na brigu" Crvenoj armiji.
Nisam obrisao te odlomke jer su jedino u njima izvori, ali valjalo bi ih jasnije napisati, ili ukloniti, jer ako u životopisu pišemo o nečijoj naknadnoj recepciji, onda to mora biti zaista kvalitetno napisano, obrazloženo i potkrijepljeno valjanim izvorima, što trenutačno nije slučaj. SpeedyGonsales 23:23, 28. lipnja 2020. (CEST)

Nije pravilo, ali je svakako poželjno poštivati

[10] Nepune 4 minute nakon prvog uređivanja je nešto što se zove uskakanje u uređivanje. Zato je tu smjernica 60 minuta koja bi se trebala poštivati.-- MaGaporuči mi 20:21, 28. lipnja 2020. (CEST)

[11]Tko radi, taj i griješi. Mea culpa.Face-grin.svg-- MaGaporuči mi 17:31, 30. lipnja 2020. (CEST)
[12] Nekadašnjim riječima: služimo narodu.-- MaGaporuči mi 17:46, 30. lipnja 2020. (CEST)

Re:Vandalizam

Riješeno Riješeno :) [13] --𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧𝐨𝐯𝐬𝐤𝐲 (razgovor) 15:54, 30. lipnja 2020. (CEST)

Na koje uređivanje misliš? Ja sam stranicu vratio na inačicu suradnika El hombre. Pozdrav! --𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧𝐨𝐯𝐬𝐤𝐲 (razgovor) 15:57, 30. lipnja 2020. (CEST)

Bez velikih slova

Nemoj imena klubova pisati velikim slovima, to je problem --Zeljko (razgovor) 18:12, 30. lipnja 2020. (CEST)

Gramatika mi je loša strana

Ciao Mark,
nisam baš dobar u gramatiKi, ali se pripadnost nekom narodu piše malim slovom. Dakle hrvatski, turski, kineski i sl. je sve malo slovo. Ako govorimo o državama onda je to drugi par opanaka pardon cipela. Pozz--El hombre (razgovor) 22:20, 30. lipnja 2020. (CEST)

Ciao Mark,
vid mi je izgleda loša strana.:) Isprika za veliko-malo slovo. Pozz — Prethodni nepotpisani komentar napisao je El hombre (razgovordoprinosi) 23:57, 1. srpnja 2020.

Komentar

Bok, Mark7747,

kad se vidi obrazac ponašanja to bi {{subst:NSBris}}, to nisu ni strojni prijevodi nego nalikuju zafrkanciji - kao da obožavatelj kompjutorskih igara koji jako dobro zna jezike radi nered iz bilo kog razloga. Prati, ne sumnjam. Da je kojim slučajem uveden onaj imenski prostor moglo se s takvim pojavama - u rukavicama, a sada po najnovijem stanju - preporuča se stavljati NSBris odmah u GIP. Što ako bude revertanja? Održavanje izgleda dobiva na opasnosti po dobrobit održavatelja. Zamisli samo da iz imenskog prostora za nacrte samo ophoditelji mogu premjestiti u GIP, a da se predložak na vrhu automatski skrije u GIP-u - ali da daje korisnu informaciju dok god ga se službeno ne ukloni...

Da je riječ o manjim greškama, ne vjerujem da bi dolazilo do većih problematičnih situacija. No, što je - tu je. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 19,05; 2. srpnja 2020. (SEV)

Bridgestone

Hvala na finalizaciji clanka! (Mark: lost in translation ;-) LP --Mark7747 (razgovor) 17:30, 5. srpnja 2020. (CEST)

U redu je. Pogledaj koje su ti sitnice promakle i nastoj ne ponavljati propuste. Zahvaljujem na razumijevanju i lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 17:36, 5. srpnja 2020. (CEST)

Pisanje poveznica na godine

Dakle, ne pišemo [[2020.|2020]]. nego pišemo [[2020.]]. Zahvaljujem na razumijevanju i lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 12:24, 6. srpnja 2020. (CEST)

Tekst u izradi

Bok! Umjesto teksta "(slijedi)", možeš staviti {{u izradi}} (= U izradi U izradi). Samo ako želiš, nije obaveza. Lijep pozdrav, 𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧𝐨𝐯𝐬𝐤𝐲 (razgovor) 19:58, 6. srpnja 2020. (CEST)

Samo opušteno, haha – ne moraš se ispričavati. Kao što sam rekao, to je samo moj prijedlog jer osobno mislim da ljepše izgleda, bez brige, nisi nikakva pravila prekršio. Lijep pozdrav, 𝐊𝐨𝐫𝐞𝐚𝐧𝐨𝐯𝐬𝐤𝐲 (razgovor) 08:21, 7. srpnja 2020. (CEST)

Zlatko Komadina

Molim Te bez uvrede (ili negativnih konotacija) Tulkas Astaldo, no ta recenica ne stoji: "Godine 1982. godine diplomirao je..." Hoces Ti ispraviti ili da se ja ubacim? Pozdrav --Mark7747 (razgovor) 19:41, 7. srpnja 2020. (CEST)

Samo naprijed.--Tulkas Astaldo (razgovor) 19:50, 7. srpnja 2020. (CEST)
hvala (rjeseno)--Mark7747 (razgovor) 19:55, 7. srpnja 2020. (CEST)

Prvi svibnja, kratica tzv. i Dobrica Ćosić

Cijenjeni suradniče Mark7747,

u svezi i glede Vaše izmjene od 8. srpnja 2020. u 18:15:41 Čl. 2. st. 1. Zakona o praznicima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (»Službeni list SFRJ«, br. 6/73.) odredio je Prvi svibnja – Praznik rada. I londonac (1990.) navodi Prvi svibnja, kao i Pravopisni priručnik Ljiljane Jojić (glavna suurednica Hrvatskoga enciklopedijskog rječnika i glavna urednica Velikoga rječnika hrvatskoga standardnog jezika). Zakon o državnim praznicima (»Službeni list FNRJ«, br. 18/55. i 42/59.) odredio je naziv Narodni praznik Prvi svibanj. Postojale su četiri komisije za utvrđivanje autentičnosti tekstova materijala Skupštine na jezicima na kojima nisu bili podnijeti, a originali zakona na srpskom, hrvatskom, slovenskom i makedonskom jeziku čuvali su se u Saveznome izvršnom vijeću. Zakon o praznicima SFRJ stavljen je izvan snage tek 8. listopada 1991. iako je isključen od primjene na teritoriju Republike Hrvatske od 25. ožujka 1991., a to znači da se 1990. godine praznik pod nazivom Prvi svibnja – Praznik rada posljednji put obilježio kao savezni praznik savezne države SFRJ, a na teritoriju Socijalističke Republike Hrvatske (do 25. srpnja 1990.).

Neke druge izmjene ne vrijedi komentirati, jer kratica tvz. često nije enciklopedijske naravi, pa tako ni kad je riječ o Republici Srpskoj Krajini. Sve o toj republici treba pisati u članku o toj republici, a ne posijano po člancima koji na taj način gube na neutralnosti, dobivaju samo na redundanciji.

Ovo uređivanje i pripadajući sažetak izmjene smatram pogrešnim pristupom uređivanju jedne enciklopedije. Hvala na razumijevanju. Bilježim se s poštovanjem. Lijep pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 00,27; 9. srpnja 2020. (SEV)


Postovani Nesmire, kao prvo hvala na iscrpnom osvrtu.
ad 1) clanak »1. svibnja u Domovinskom ratu« je sa moje strane prvenstveno bio formatiran (popis s grafickim oznakama, etc.) - vidi [14]. U par korekcija barem najgrubljih "mrvica" koje sam prilikom tih preinaka paralelno napravio (isti link), je p(P)rvi svibanj svakako moja greska tj. nesmotrenost. Za istu se ispricavam. Ostale izmjene/kratice koje spominjes potjecu od prijasnjih izmjena i dopuna toj clanka. Od istih se energicno ogradjujem!
ad 2) moja korektura dvojezicnog pisanja imena u zaglavlju infookvira se prvenstveno (i jedino) odnosila na dosljednost. Koliko sam uspio uociti u slicnim (srodnim) clancima.
Srdacan pozdrav --Mark7747 (razgovor) 11:27, 9. srpnja 2020. (CEST)

Evaluacija

obavljena, uputa napisana. Nije na SZR članka, jer će tekst biti prebačen tamo sutra ako se u međuvremenu ne sredi. SpeedyGonsales 21:05, 9. srpnja 2020. (CEST)

Koora je napisao loš (neutemeljen) komentar, zato sam mu ostavio poruku. Već sam ostavio poruke ovoj dvojici: Prisavlje04 i Croatia01. SpeedyGonsales 21:18, 9. srpnja 2020. (CEST)

Pitanje

?-Tulkas Astaldo (razgovor) 16:50, 12. srpnja 2020. (CEST)

O problematici imena članaka.

Cijenjeni, Mark7747,

u odgovoru na Tvoje pitanje zadržao sam se, koliko je to moguće, na nepristranome tumačenju relevantne literature. Stoga su tu i citati, navođenje pravila s wikipedije na engleskome jeziku i ove upute wikipedije na hrvatskome jeziku. Pod br. 1. nije potrebno da bi naslov bio sukladan nekome službenome izvoru, jer je moguće kraćenje naslova.

Vulgarizme i narodne medicinske termine često se zamjenjuje međunarodnim riječima kako bi se izbjegla neželjena konotacija. U slučaju pojma sabirni logor očita je sveza s nazivljem koje nije neutralno, a postoji i vrlo upitna moralnost upotrebe naziva koji ponižava žrtve (i potomke žrtava) takvih mjesta. U trenutku kad se odlučuje hoće li projekt biti enciklopedijski iluzorno je pozvati se samo na činjenicu da postoji uobičajeniji naziv (WP:COMMONNAME). Iluzorno se pozvati i na suvremene enciklopedijske uzore u nazivlju, da ne govorimo o izvorima iz prošlosti kojima ništa ne nedostaje dok se ne utvrdi protivno. Čak i ako u nekom izvoru postoji greška, jednom detektirana, može biti izolirana bez potrebe gubitka čitavoga izvora (djela) za enciklopedijske svrhe. Neželjena konotacija je u ovome slučaju više nego očita.

»Vulgarni se izričaji, koji pripadaju području emocionalnoga i ekspresivnoga govora, najčešće javljaju u razgovornome stilu, iako nisu njegovim obvezatnim dijelom. Kako ne pripadaju stilski neutralnome leksiku, jer imaju dodatna konotacijska značenja, izrazito su stilski sniženo obilježene jedinice.« (Bernardina Petrović, Sinonimija i sinonimičnost u hrvatskome jeziku, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 2005., str. 194.).

Vulgarizmi nisu samo prostote, postoji podatak da se pijaca smatrala vulgarnim izrazom, po shvaćanju nekog pisca rječnika o čemu podatak donosi Ljudevit Jonke (Književni jezik u teoriji i praksi, Znanje, 1965., str. 130.).

U Hrvatskome pravopisu autora Stjepana Babića, Božidara Finke i Milana Moguša iz 1994. (str. 159.) lijepo piše: »Polazimo od pravila da je u književnom jeziku sve dobro ako je upotrijebljeno u skladu sa svojom stilskom vrijednosti.«.

Vasilije Ćeklić navodi u djelu: Vještina pisanja, Savezni centar za obrazovanje rukovodnih kadrova u privredi, Zagreb, 1962., str. 38.: »Književni jezik mijenja se i razvija u tom smislu što se s jedne strane intelektualizira, a s druge prelazi u građu umjetničkog djela. Njegova intelektualna strana zadovoljava niz važnih funkcija: od najprimarnije (razumljivosti), u tzv. komunikativnom jeziku, do najsloženije (tačnosti) koja se izražava u obliku naučnog jezika. Zbog ograničenosti leksičkog blaga i apstraktnog izražaja, te funkcije (osim primarne) nedostaju narodnim govorima.« i str. 44.: »U pogledu upotrebe stranih riječi gdjekad dolazi do neslaganja među obrazovanim ljudima. Jedni misle da ih pod svaku cijenu treba izbjegavati, a drugi da se mogu upotrebljavati bez ograničenja. I jedni i drugi nisu u pravu jer je istina negdje u sredini.«. Jezična načela nisu ista kod svih jezikoslovaca, od Tome Maretića do Stjepana Babića. Jezična praksa nam potvrđuje da se pod utjecajem povijesnih zbivanja dogodila određena promjena u jezičnim načelima među govornicima hrvatskoga jezika, no ta promjena ne briše sve izvore ni svu dosadašnju praksu.

Nije opravdano, tako ne bi trebalo biti ni moguće, izuzeti samo jedno načelo iz pojedinog jezičnog savjetnika, zanemarujući ostala načela, kao i činjenicu da ta načela nisu svrstana po redu važnosti. Dao sam i komentar na temu koncentracijskih logora u slučaju Koncentracijskog logora Jasenovac (poveznica). Pisanje enciklopedije nije algoritam, potencijalno dolazi do razmimoilaženja čak i unutar istoga izvora, pa se to odražava i u člancima. Jezična specifičnost hrvatskoga jezika ne igra u ovom slučaju onu ulogu koju bi vidjeli preskriptivisti bilo koje vrste.

Tako bi npr. SS-Sammellager Mecheln bio sabirni (ne nužno i koncentracijski) te tranzitni logor (Durchgangslager; Sammellager). Činjenicu razlikovanja ta dva pojma naglašava Portal Leksikografskoga zavoda. Najmanje dva izvora definiraju odnos pojmova Sammellager i sabirni logor (Marko Samardžija, Hrvatski jezik u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb, 1993., str. 67.; Miodrag Bijelić, »Sabirni logor u Slavonskoj Požegi 1941. godine – Das Sammellager in Slavonska Požega im Jahre 1941«, Zbornik Historijskog instituta Slavonije, br. 5., Slavonski Brod, 1967., str. 185. — 221.; Antun Hurm, Njemačko-hrvatski ili srpski rječnik s gramatičkim podacima i frazeologijom, 4. dopunj. izd., prir. Marija Uroić, »Školska knjiga«, 1974., str. 639.).

»Posuđuju se samo osnovne strane riječi, a ne čitava njihova tvorbena porodica. Od prilagođenica se prema tvorbenim pravilima hrvatskog jezika tvore izvedenice. Stoga su jezično prihvatljiviji bakterijski nego bakterijalan, informacijski nego informacioni, dijalektni, dijalekatni nego dijalektalan, molekulni nego molekularan itd. Iz povijesnih i tradicijskih razloga moramo prihvatiti neke strane pridjeve, npr. elementaran, emocionalan. Iz semantičkih razloga prihvaćamo pridjeve kao fizikalni, strukturalan itd.« (Eugenija Barić, Lana Hudeček, Nebojša Koharović, Mijo Lončarić, Marko Lukenda, Mile Mamić, Milica Mihaljević, Ljiljana Šarić, Vanja Švaćko, Luka Vukojević, Vesna Zečević, Mateo Žagar, Hrvatski jezični savjetnik, u redakciji izvršnoga uredništva Lane Hudeček, Milice Mihaljević i Luke Vukojevića, Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje, Pergamena, Školske novine, Zagreb, 1999., ISBN 953-6637-03-0, str. 285.). Naslov treba biti promijenjen u koncentracijski logor, kako je više puta savjetovano. Hvala na razumijevanju. Lijep pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 20,15; 16. srpnja 2020. (SEV)

[15]Stranice koje su označene za brisanja nema potrebe premještati na SZR.-- MaGaporuči mi 13:31, 25. srpnja 2020. (CEST)

Bola ili ne bola, nema pomoći. Treba se držati pravila i ustaljene prakse.-- MaGaporuči mi 17:01, 25. srpnja 2020. (CEST)

Vandali

Uređivanja anonimaca

Neovisno o kome se radi, ponajprije se treba pridržavati smjernice o 60 minuta. Dakle, nije pravilo, ali je znak pristojna ponašanja: treba dati suradniku vremena da (možda) uoči i (možda) ispravi netočnosti u uređivanjima. Može mu se eventualno dati uputa na njegovoj SZR (ako je anonimni, pozvati ga i da se prijavi kao registrirani suradnik), ali u svakom slučaju treba se držati gore navedene smjernice. Izuzetak od ovoga su očita vandaliziranja, ali ona nisu predmet ovoga što pišem. Dalje je sve u rukama administratora kojima se možeš obratiti za eventualnu reakciju.-- MaGaporuči mi 18:19, 25. srpnja 2020. (CEST)

Nema na čemu, i sljedeći put.-- MaGaporuči mi 18:50, 25. srpnja 2020. (CEST)

U principu vrijedi za sve izmjene.-- MaGaporuči mi 18:34, 26. srpnja 2020. (CEST)

Re: Aspira

Mislim da nema potrebe članak Visoka škola za menadžment i dizajn Aspira prebacivati na SZR, jer ga i ovako – s obzirom i na dopusnicu vidljivu na SZR – bilo tko može slobodno dorađivati u GIP-u. Srdačan pozdrav, Maestro Ivanković 18:44, 26. srpnja 2020. (CEST)

Informer

Ciao Mark7747,
upravo si me nasmijao sa ovim člankom koji si započeo. Informer su ubjedljivo najgore novine u Srbiji, gore čak i od Kurira. Hr. portali poput Indexa i Dnevnog bi u poređenju sa Informerom ispali kvalitetni. :) Ipak činjenica je da to smeće neko čita. Nego kada bi započeo članak o uredniku i vlasniku Draganu Vučićeviću to bi bilo predivno, bio bi prvi u svijetu jer on je kao Ed Wood novinarstva. :) Pozz--El hombre (razgovor) 18:47, 27. srpnja 2020. (CEST)

Izvori

[16] Ovako se ne uklanjaju izvori, pogotovo ako je u pitanju tiskovina. To što današnja instant generacija ne želi prošetati do knjižnice ne znači da može uklanjati izvore jer ne postoje na internetu. U konačnici, to nije pisano iz glave već na osnovu (pogađaš) izvora.-- MaGaporuči mi 18:54, 28. srpnja 2020. (CEST)

Silbervogel

Postavio si predložak o radovima i to je dovoljno. Neće nitko od administratora praviti problem zato jer predložak stoji X dana. Bitno je da ne stoji XYZ dana.-- MaGaporuči mi 19:10, 31. srpnja 2020. (CEST)

Odg.:Zastava 750

Sve pet, svi griješimo. Kada uklanjaš uzastopne vandalizme na članku, bitno je provjeriti da si sve uklonio, tj. zna se desiti i da više IP-ova vandalizira jedan članak u isto vrijeme, e tada moraš posebno paziti da si sve uklonio.

Sitan naputak, ja prije no što sam postao ophoditelj, kada bi se slična situacija dogodila, kako bih bio siguran da ću sve ukloniti, jednostavno bi copy-pasteao inačicu cijelog članka prije vandalizma. Tako sam uvijek bio siguran da nema propusta. Samo naprijed, Dvanaesti Igrač 17:50, 2. kolovoza 2020. (CEST)

Ubojstvo obitelji Matijević

Demet, ovaj clanak je sasvim sigurno vrijedan za nasu hr.wiki. No isti vrvi od pravopisnih i stliskih gresaka, isto tako nije podkrepljen valjanim izvorima. Uz to je pristran (vidi: https://hr.wikipedia.org/w/index.php?title=Ubojstvo_obitelji_Matijevi%C4%87&oldid=5521428). Ja sam sinoc napravio prvi korak prociscavanja; dovrsi ga. Pozdrav --Mark7747 (razgovor) 14:46, 3. kolovoza 2020. (CEST)

Cijenim trud koji ulažeš u popravljanje članaka. Uputno je izbjegavati uređivačke ratove. Završna rečenica iz gornje poruke suradniku Demetu može izgledati kao zapovjedna, kao da suradniku nešto naređuješ, a svi smo volonteri radimo koliko tko može i svi smo zapravo prvo obični suradnici pa izbjegavamo zapovjedni način koristiti u međusobnoj komunikaciji. Zahvaljujem na razumijevanju i lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 16:05, 3. kolovoza 2020. (CEST)
Ispravih. Razgovor_sa_suradnikom:Demet#Ubojstvo obitelji Matijević. Pozdrav --Mark7747 (razgovor) 20:49, 4. kolovoza 2020. (CEST)
Članci se mogu i trebaju ispravljati, razgovori sa suradnicima ne. Kad nešto napišemo suradniku, napisali smo. Slično kao i u razgovoru, nema brisanja ili preuređivanja napisanoga, tj. izgovorenoga. Možemo se ispričati i/ili razgovor nastaviti drugim tonom. Zahvaljujem na razumijevanju i lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 00:24, 5. kolovoza 2020. (CEST)

Ispravila pravopis, još sinoć

Pravopis je ispravljen https://hr.wikipedia.org/wiki/Hrvatska_liberalna_demokratska_stranka — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Marija Grošinić (razgovordoprinosi) 19:11, 3. kolovoza 2020.

Uznemiravanje

Bez ovakvih uzastopnih revertiranja, mogu se shvatiti kao napad na suradnika --Zeljko (razgovor) 22:21, 3. kolovoza 2020. (CEST)

 • ne radi mi mail. Napiši slobodno tu. Onu sam morao blokirati zbog napada. --Zeljko (razgovor) 10:17, 4. kolovoza 2020. (CEST)

mail

 • Sve je u redu. Došlo mi je. Nema sekiracije i ugodan rad. --Zeljko (razgovor) 10:24, 4. kolovoza 2020. (CEST)

Smrz

Oprosti, dogodi se, ruka zadrhti ;). --Lasta 20:25, 4. kolovoza 2020. (CEST)

Vergeltungswaffen

Nekoliko je stvari s ovim člankom potrebno popraviti. Izraz od strane, kao i svi pasivi općenito, nisu svojstveni hrvatskom jeziku pa ih ne upotrebljavamo. Niti jedan članak ne vodi na novonapisani članak. Odlomak: Psihološki učinci tih oružja kod njemačkog stanovništva, poticani posebice nacističkom propagandom, bili su ogromni. Među mnogobrojnim civilima i vojnicima je time ojačala vjera u konačnu pobjedu (tzv. Endsieg). nema izvora, čini se kao nešto izvučeno iz rukava. Lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 13:56, 5. kolovoza 2020. (CEST)

Izvor

Na stare članke nemamo praksu stavljati taj predložak.--Tulkas Astaldo (razgovor) 16:27, 5. kolovoza 2020. (CEST)

Mogu ostaviti dok sam ne uredim ili da odmah izbacim? Pozdrav --Mark7747 (razgovor) 16:28, 5. kolovoza 2020. (CEST)
Neka stoji dok ne urediš.--Tulkas Astaldo (razgovor) 16:36, 5. kolovoza 2020. (CEST)