MC Buffalo

Izvor: Wikipedija
MC Buffalo
Ime u rodnom listuDejan Bubalo
Poznat/a i kaoBuffy, Baffy
Rođen/a17. lipnja 1971.
Umro/umrla5. prosinca 2012.
Žanr/ovihip hop, rock, funk
Zanimanjereper
Djelatno razdoblje1984.2012.
Producentska kućaSuzy Records, D.J.-TEAM
AngažmanMaderfa'N'kerz, Ugly Leaders, DJ Pimp Pol' Tone Rappa, LSD, Nikita

Dejan Bubalo poznat pod umjetničkim imenom MC Buffalo, je pokojni hrvatski reper. Poznat je po tome da je prvi hrvatski reper i da je začeo hip hop u hrvatskoj.

Početci i 1st Cut[uredi | uredi kôd]

MC Buffalo je započeo repati 1984. po riječkim ulicama. Umjetničko je ime dobio 1989. kad ga je američki vojnik,koji nije znao hrvatski, nazvao Buffalo umjesto Bubalo. 1985. se pridružuje grupi R.A.P. Krajem 90-h repa i piše tekstove. Negdje tijekom proljeća 1991. izbacuje album MC Buffallo's 1st Cut preko D.J.-TEAM-a. Pjesma Fažol s albuma prozvana je prvom rap pjesmom na čakavskom. Iste godine se pojavljuje na kompilaciji Ne Damo Se (Krepat Ma Ne Molat) te sljedeće godine na Channel Is Deep & Beech od Ugly Leadersa.

MC Buffalo & Maderfa'N'kerz[uredi | uredi kôd]

1992. godine osniva se sastav MC Buffalo & Maderfa'N'kerz s članovima MC Buffalo, Denis Pilepić - Pile, Robert Jovanović – Robi, Đimi Grgić - Jimi i Neven Novak. Sastav je bio spoj hip hopa, rocka i funka. Iste godine izbacuju album Made In Rijeka na kojoj je bila prva zabranjena pjesma u hrvatskoj Moja Domovnica. Imali su tri singla za koje su i snimili spotove Šugav Pas, Automobil i Sex Machine koje su se neprestano vrtili na emisiji Hit Depo. 1993. Suzy Records izbacuje Made in Rijeka (Reizdanje) i iste godine Buffalo odlazi iz sastava te nastavlju snimati pod imenom Madefa'N'kerz.

RijeKKKa's Most Wanted[uredi | uredi kôd]

1995. MC Buffalo se pojavljuje s kolegama na kompilaciji RijeKKKa's Most Wanted s kolegama Maderfa'N'kerz, Ugly Leaders i Unlogic Skill. MC Buffalo se pojavio s tri pjesme na albumu Smeće, Good Day (s DJ Pimpom) i Bambušćina. RijeKKKa's Most Wanted turneja je bila počela pred kraj '95 te završila na početku '96. Turnejali su kroz gradove Rijeka, Zadar, Pula, Rovinj, Karlovac, Čakovec, Virovitica i Ilirska Bistrica.

Pol' Tone Rappa[uredi | uredi kôd]

Nakon kratke pauze Buffalo zajedno s kolegama DJ Knockout i Skat formira grupu Pol' Tone Rappa. Debi su imali na Pimpovoj Hip Hop Generacija 2000: Stop Ovisnosti s pjesmom Manifesto. Na kompilaciji je Buffalo izbacio i remix pjesme Good Day. 1999. gostuju na Pimpovom albumu Sex, Dope & Hip Hop na pjesmi Hip Hop Unplugged s Dhirtee III Ratz. Nastavljaju raditi i snimati te Buffalo odlazi iz grupe 2001. i prelazi u grupu LSD dok Knock i Skat nastavljaju bez njega.

LSD[uredi | uredi kôd]

Buffalo se pridružuje grupi LSD s originalnim članovima Mish i Zizee. 2001. gostuju na kompilaciji Rijekologija. Snimaju do 2006. te Mish prestaje repati i grupa prestaje biti aktivna.

Zadnje godine i smrt[uredi | uredi kôd]

2007. Buffalo gostuje na pjesmi Gradska od Denno & Ganeta za album Sirotinja D.O.O. - Kompilacija 2007. Godinu nakon se pojavljuje u dokumentarnom filmu Hip Hop Priča iz Hrvatske. MC Buffalo je veliki dio života živio u nehumanim životnim uvjetima i bio je ovisan o pomoći države. Zbog toga su njegovi prijatelji i bivše kolege 2011. u Palach organizirali MC BUFFALO Support Koncert na kojem je nastupio veliki broj riječke hip hop scene te i Maderfa'N'kerzi. 5.12.2012 MC Buffalo je preminuo od srčanog udara.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]