Prijeđi na sadržaj

Božje milosrđe: razlika između inačica

Nema promjene veličine ,  prije 11 mjeseci
m
→‎top: ispravak koda
m ({{Wikiprojekt kršćanstvo/Ikona}})
m (→‎top: ispravak koda)
Kao i u molitvama koje tvore [[Krunica Božjeg milosrđa|krunicu Božjeg milosrđa]], [[tri]] su glavne teme pobožnosti Božjeg milosrđa: tražiti i steći milost Božju, pouzdati se u obilno Kristovo milosrđe i konačno pokazati milosrđe drugima, biti vrelo Božje milosti prema [[ljudi]]ma.
 
Prvi i drugi element odnose se na potpis "Isuse, uzdam se u tebe" na slici Božjeg milosrđa, a sv. Faustina Kowalska je izjavila da joj je [[28. travnja]] [[1935.]]., na [[dan]] kada se slavila prva [[nedjelja]] Božjeg milosrđa, [[Isus]] rekao: "Svaka duša koja vjeruje i uzda se u Moje Milosrđe, zadobit će ga." Treća komponenta ogleda se u izjavi "Zazovi moju milost u ime grešnika" pripisanoj Isusu u [[Dnevnik svete Faustine Kowalske|Dnevniku sv. Faustine]] (Bilježnica I, točke 186–187). Nakon ove izjave u Dnevniku slijedi posebna kratka [[molitva]]: "O Krvi i Vodi, što potekoste iz Srca Isusova kao izvor Milosrđa za nas, uzdam se u Tebe." što je sv. Faustina također preporučila za [[Sat milosrđa]].<ref>A Divine Mercy Resource by Richard Torretto 2010 ISBN 1-4502-3236-1 pages 137-140</ref> U svom Dnevniku (Bilježnica II, točka 742) napisala je, da joj je [[Isus]] objavio: "Zahtijevam od vas djela milosrđa koja će nastati iz ljubavi prema Meni." i da je objasnio da postoje tri načina milosrđa prema bližnjemu: prvo djelom, drugo riječju, treće molitvom.
 
Pobožnost Božjeg milosrđa promatra milosrđe kao ključni element u Božjem naumu za [[spasenje]] i naglašava uvjerenje da je Bog milosrđem dao svog jedinca za otkupljenje čovječanstva, nakon [[Adam]]ova pada. Na to se odnosi uvodna molitva za nedjeljnu [[Sveta misa|misu]] Božjeg milosrđa koja započinje: "Nebeski Oče i Bože milosrđa, Isusa više ne tražimo među mrtvima, jer On je živ i postao je Gospodar Života".
122.831

uređivanje