Dr. Dre: Razlika između inačica

Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dodano 198 bajtova ,  prije 5 mjeseci
m
m (RpA: WP:NI, WP:HRV)
===Rane godine===
 
André Young je rođen je u South Centralu, u [[Los Angeles|Los Angelesu]] 1965. Njegovi roditelji su se rastali prije njegovog rođenja, a njegova majka se kasnije udala za Warrena Griffina mlađeg, oca budućeg zapadnoobalnog repera Warrena Griffina III, umjetničkim imenom [[Warren G]].
 
Young je počeo svoju karijeru kao DJ, i bio je popularan u Los Angeleskom noćnom klubu Eve After Dark koji ga je povezao s njegovim vlasnikom, Alonzom Williamsom. Williams je okupio lokalne talente i formirao [[World Class Wreckin' Cru]] i [[Krucut Records]] 1984., World Class Wreckin Cru' su postali zvijezde elektro – hop scene koja je dominirala ranim 80. – ima u zapadnoobalnom hip hopu, i u njihovom prvom hitu koji se zvao Surgery Dr. Dre je bio na obrtnoj platformi. Tijekom ovog vremena u Kru – Cutu Young je prvo radio s članom Wreckin' Crua (i budućim partnerom) [[DJ Yella|DJ Yellom]]; pjevačicom i djevojkom [[Michel'le]], snimajući Turn Off The Lights, što je postao lokalni hit 1987.; i reperom [[Ice Cube]]om, čija grupa C.I.A. je bila potpisana za Kru – Cut.
 
Zbog njegovog rada s World Class Wreckin' Cru, Young je stekao reputaciju kao sposoban DJ. Na jednom izdanju, 86 in the Mix, on je spojio 300 hip hop ploča u jedan šezdesetominutni miks. Nastavio je raditi i prodavati miks kazete na lokalnom swap – sastanku u Los Angelesu, sve do 1989., to jest sve dok se nije potpuno koncentrirao na svoju rap karijeru.
 
===N.W.A. i Ruthless Records===
 
1986., nakon što je Young počeo eksperimentirati u produciranju glazbe, on i DJ Yella su napustili grupu i pridružili se [[Eazy-E]]ju i Jerry Hellerovoj producentskoj kući, [[Ruthless Records]], dovodeći sa sobom Michel'le i Ice Cubea. Osnovali su rap grupu [[N.W.A.]] Nakon izlaska albuma ''N.W.A. and The Posse'' (1987). grupi se pridružio reper MC Ren.
 
Do ove točke, hip hop se smatrao relativno blagom vrstom glazbe i bio je čist (bez psovki). N.W.A. su, naime, baš kao i West Coast reper Ice T, pisali stihove koji su sadržavali psovke i opisivanje zločina i života na ulici. Potaknuto hitom Fuck tha Police, grupin prvi puni album ''Straight Outta Compton'' je postao veliki uspjeh, i prodao se u više od 2 milijuna primjeraka unatoč skoro potpunoj odsutnosti puštanja na radiju i bez velikih koncerata. Kao producentu, Youngovi vokali su bili ograničeni na albumu, ali on je postao čuven 1990. jer je napao televizijsku voditeljicu Dee Barnes koja je uživo izvještavala prilog o svađi između ostatka N.W.A. i člana koji je izašao iz grupe, Ice Cubea. Vjerojatno zbog odsutnosti Ice Cubea, Young je počeo više repati na grupinom drugom albumu ''Efil4zaggin''.
 
Young je također producirao pjesme za ostale rap figure u Ruthless Recordsu, uključujući AboweAbove the Law. Svom prijatelju [[The D.O.C.]] producirao je album ''No One Can do It Better''. Young je često koristio studio glazbenike za pjesme, a njegov rad s N.W.A. je bio suproduciran s DJ Yellom. Kasnije, The D.O.C. je rekao da je njegov album Dr. Dre producirao od početka do kraja bez pomoći ikakvih vanjskih suradnika.
 
===Death Row Records===
 
Unatoč tome što je doprinosio N.W.A. zvuku kao grupin glavni producent, Dr. Dre se bunio na nepoštene ugovore od kojih je on imao malo koristi u usporedbi s grupinom golemom zaradom (Ice Cube je izašao iz grupe nakon izlaska albuma ''Straight Outta Compton'' zbog istih žalbi). Nakon svađe s [[Eazy-E]]jem, Young je napustio grupu u njenom vrhuncu popularnosti 1991. po savjetu prijatelja i stihopisca za N.W.A., The D.O.C. i njegovog tjelesnog čuvara u to vrijeme, [[Suge Knight|Sugea Knighta]]. Knight, čuveni snagator i zaplašitelj, nekako je uspio nagovoriti Eazy-Eja da raskine ugovor s Dr. Dreom, te je iskoristio Dr. Drea kao svog glavnog izvođača, osnivajući [[Death Row Records]] nakon dogovora s mladom producentskom kućom [[Interscope Records]], koju je vodio budući šef Universal Musica [[Jimmy Iovine]].
 
Kad je N.W.A. prodala dva milijuna ploča s njihovim prvim albumom ''Straight Outta Compton'', postali su fenomen antikulture i nastavili kao neovisna producentska kuća (Ruthless Records) bez puštanja pjesmi na radiju ili velikog pristanka glazbene industrije. Šef Interscopea Iovine vidio je obećanje u Youngovoj glazbi, i vidio njen novi, slatki, sintesajzerski zvuk kao način za učiniti teške ritmove gangsta rapa privlačnijim.
 
''„Jedan razlog zbog kojeg nisam bio zainteresiran u hip hop je taj što je većina hip hop pjesmi zvučala jeftino, sitno“ rekao je kasnije Iovine 2006. u intervjuu s Los Angeles Timesom. „Ali Dreova glazba zvučala je bolje sa mojih zvučnika nego većina rock pjesmi. Nisam znao ništa o hip hopu, ali sam znao o svojim zvučnicima, i bilo je fantastično“''
 
Young je snimio svoj prvi solo singl "Deep Cover" (također poznat kao "1-8-7") u proljeće 1992. godine. To je bio početak njegove suradnje s [[Snoop Dogg|Calvinom Broadusom mlađim]], iliti [[Snoop Dogg|Snoop Doggy Doggom]] (danas poznat kao [[Snoop Dogg]]), obećavajućim reperom kojeg mu je predstavio polubrat [[Warren G]]. 1992., Young je objavio svoj album ''The Chronic'' pod Death Row Recordsom. Do ove točke, rap je bio prvenstveno party glazba (npr. [[The Beastie Boys]] od [[Def Jam Records]]a) ili ljuta i politički nastrojena (npr. [[Public Enemy]], X-Clan, itd.). Young je uveo novi stil rapa, i u muzičkom smislu, i u sadržaju stihova.
 
Umjetnički, ''The Chronic'' je nastavio opisivati život bandi na isti način kao Youngova početna grupa N.W.A., ali s većim usredotočenjem na žene i lake droge (o tome govori i naslov albuma ''The Chronic'' koji označava visokorazrednu marihuanu). Ritmovi su bili sporiji i blaži, posuđujući stil funka iz kasnih 70 –ih i ranih 80 – ih od Georgea Clintona i njegove grupe Parliament i Funkadelic. Spajajući ove rane utjecaje s pravim instrumentima, Young je stvorio glazbeni stil koji je kasnije nazvan [[G – Funk]].
 
Iako je album najprije bio nečuven, zbog jačine singlova kao što su "Nuthin But a 'G' Thang" s prijateljem Snoop Doggom te hitova kao "Let Me Ride i Fuck Wit Dre Day (And Everybody's Celebratin')" (Skraćeno u "Dre Day" za puštanje na radiju i televiziji), ''The Chronic'' je postao kulturni fenomen i više puta je imao platinastu nakladu, te se i dan danas cijeni kao jedan od najvrijednijih rap albuma.
 
Uskoro je bilo skoro nemoguće čuti hip hop na kojeg nije Young na neki način utjecao. Hip hop, koji se nekad sastojao od uzoraka i muklih udaraca, te koji je potjecao iz New Yorka i ostalih istočnoobalnih gradova, počeo se centrirati na zapadnu obalu gdje je G – Funk kojeg je stvorio Dr. Dre bio najutjecajniji. Također, moguće je da bez utjecaja Dr. Drea zapad izgubio u neslavnoj svađi „Zapadna obala / Istočna obala“ jer ne bi imao konkurentnog stila rapa ili možda čak niti nekih velikih izvođača u usporedbi s New Yorkom.
Iduće godine, Young je producirao Broadusov debitantski album ''Doggystyle'' s istom osnovom i istim stilom. Doggystyle je bio uspjeh, te je bio prvi debitantski album koji je ušao na ljestvice kao broj jedan na ''Billboard'' ljestvicama. Prodano je više od 5 milijuna primjeraka.Utjecao je i na svog polubrata Warren G-a i na njegov album ''Regulate''…era G – funka.
 
Kad je [[2pac|2Pac]] potpisao za Death Row Records, prvo je zamolio Dr. Drea, kao svog velikog idola u to vrijeme, da ga ubaci u svoj budući hit koji je tek pripremao - California love. Pjesma je odmah postala himna West coasta i instant klasik, a Death Row je postavio 2Paca za svoju glavnu zvijezdu. Nedugo nakon toga Young je napustio Death Row Records, raskinuo ugovor, te optužio šefa producentske kuće Sugea Knighta da je korumpiran, financijski nepošten i izvan kontrole. U intervjuu s ''The Sourceom'', kratko nakon izlaska iz Death Rowa, Dr. Dre je aludirao na incidente kao npr. kad je Knight prebio strojara, te rekao da je zbog tih incidenata napustio Death Row. Young je osnovao svoju vlastitu producentsku kuću [[Aftermath Entertainment]] pod producentskom kućom Interscope Records Jimmyja Iovinea. Nedugo nakon izlaska Dr. Drea, Death Rowova sreća se iznenada okrenula na zlo: uslijedila je smrt 2Paca, a Knight je optužen za reketarenje. U idućih nekoliko mjeseci, posljednja velika zvijezda Death Rowa, Snoop Doggy Dogg je također napustio producentsku kuću i Knight je otišao u zatvor. Producentska kuća je sada u stečaju i zarađuje većinom od prodaje starih pjesama snimljenih za vrijeme njihovih sretnih dana.
 
===Aftermath Entertainment===
 
Album ''Dr. Dre Presents the Aftermath'', koji je izašao krajem te godine, sadržavao je pjesme novih izvođača koji su potpisali za Aftermath, i solo pjesmu "Been There, Done That". Ta pjesma je označavala Youngov simbolični „zbogom“ gangsta rapu, te je Young u njoj izjavio da prelazi na drugu razinu glazbe i stila života. Album je dobio zlatnu nakladu (500 000 prodanih primjeraka), ali je bio smatran kao kritično razočaranje od Dreovih standarda, i nije uspio učiniti Aftermath poznatim. Danas se kod tog albuma najviše zapaža činjenica da nijedan od izvođača predstavljenih na ploči nije imao uspješnu karijeru. 1997., Young je producirao par pjesmi na albumu ''Nas, Foxy Brown, AZ i Nature Present The Firm: The Album''; premda je dobio platinastu nakladu, doživio je negativne kritike. Počele su glasine da Aftermath ima financijskih problema.
 
Obratna točka za Aftermath zbila se 1998., kada je Jimmy Iovine, ševšef Aftermathu nadređene producentske kuće Interscope, savjetovao da Young potpiše ugovor s bijelim reperom iz Detroita, [[Eminem|Marshallom Mathersom]], čije umjetničko ime je [[Eminem]], te da Eminem postane dio Aftermatha. Interscope je vidio talent u Mathersu, ali se bojao činjenice da bi to što je on bijelac moglo štetiti njegovoj karijeri na pretežno crnačkom tržištu hip hopa. Nadali su se da će ga uparivanje s Youngom učiniti velikom zvijezdom (od tada, Iovine je radio slična uparivanja s drugim izvođačima Interscopea, uparujući kanadsku pjevačicu [[Nelly Furtado]] s hip hop producentom [[Timbaland]]om, i uparujući [[Gwen Stefani]], bivšu voditeljicu ska – pop No Doubt grupe s [[Pharrell Williams|Pharrellom Williamsom]]). Young je producirao tri pjesme, a na dvije bio vokal na Eminemovom debitantskom albumu ''Slim Shady LP '' ( "My Name Is", "Guilty Consciense" i "Role Model") 1999. godine. U ovim pjesmama Eminemova „Slim Shady“ osobnost je bila kontrastirana s Dreovim starijim, mirnijim, postgangsta stavom prema rapu. U pjesmi "Guilty Conscience", Dre i Eminem daju različite savjete ljudima suočenima s moralnim dilemama. Dre ustraje urlajući na likove da učine ispravnu stvar, a Eminem ustraje u tome da ljudi postupe po svojim najmračnijim instinktima. Na kraju pjesme, Eminem se buni da savjet „učini pravu stvar“ dolazi od istog čovjeka koji se fizički obračunao s voditeljicom Dee Barnes u svojim starijim, divljijim danima. U početku se Dre brani da su to bila stara vremena, ali na kraju uzdahne ''„jebi ga“'' i staje na Eminemovu zlu stranu. Eminemov debitantski album je prodan u više od 3 milijuna primjeraka, i u to vrijeme bio je najuspješniji album Aftermatha.
 
Jedna stvar koja je ovdje razjašnjena jest da je Dreovo odustajanje od gangsta rapa bilo prezrelo i da se rap glazba od koje je on odustao još sviđa publici. Kad je Dr. Dre objavio svoj drugi solo album, ''2001'' (nekad prikazivan obožavateljima kao ''The Chronic'' ''2001'' – planirani naslov ''The Chronic 2000'' nije mogao biti primijenjen jer je bivša producentska kuća Death Row izdala album istog imena) pred kraj 1999., to je bio njegov povratak gangsta rapu i G – Funk korijenima. Da bi ovo dokazao, njegov prvi singl "Still D.R.E." je ujedinio Younga s [[Snoop Dogg]]om i obnovio njegove veze s dobrom marihuanom i skupim autima. U ovoj pjesmi objavio je: ''„Još uvijek imam ljubav prema ulicama“''. I još jedanput, na albumu su bili kako Dreovi glasovi, tako i glasovi brojnih suradnika kao što su Devin the Dude, Hittman, Snoop Dogg, [[Xzibit]], [[Nate Dogg]] i Eminem. Album je bio jako uspješan. Bio je broj 2 na ''Billboard'' ljestvicama i šest puta je dobio platinastu nakladu. Na albumu je bila glavna tema da, bez obzira ne to što zadnje vrijeme nije ništa objavio, Dr. Dre je još uvijek sposoban i moćan producent.
 
Eminemov album ''Slim Shady LP'' uslijedio je još uspješniji drugi album, ''The Marshall Mathers LP'' 2000. Album je sadržavao ljuće glasove i ekstremizirao njegovu „Slim Shady“ osobnost (2000. u članku u časopisu ''Spin'', Eminem je rekao da je poboljšao svoje vokale zahvaljujući Youngu). Album se prodao u više od 9 milijuna primjeraka u SAD – u, što je učinilo Eminema jednom od najvećih glazbenih zvijezda svijeta.
 
2000. , Dre je osvojio [[Grammy (nagrada)|Grammy Nagradu]] za Producenta Godine zbog njegovog rada na ''The Marshall Mathers LP'' i ''2001''. Albume je slijedilo novo glazbeno usmjerenje, karakterizirano kao visoko namješten piano i žičane melodije preko duboke i bogate bas linije. Stil je također bio korišten u njegovom radu s drugim izvođačima, uključujući hit pjesme kao što su "Let Me Blow Ya Mind" od [[Eve]] i Gwen Stefani (njima je Dre producirao još jedanput za pjesmu "Rich Girl"), "Break Ya Neck" od [[Busta Rhymes]]a i "Family Affair" od [[Mary J. Blige]].
 
Da bi Eminemov treći album ''The Eminem Show'' bio uspješan, Eminem je davao sve od sebe. Ipak, Eminemova povezanost s Dr. Dreom je bila veliki dio Eminemovog identiteta u rapu. ''The Eminem Show'' se prodao u više od 20 milijuna primjeraka širom svijeta i bio je neprocjenjiv uspjeh.
 
2003., Dr. Dre i Eminem producirali su debitantski album ''Get Rich'' Or ''Die Tryin''' za repera iz Queensa, [[50 Cent]]a. Taj album sadržavao je hit singl kojeg je Dre producirao, "In Da Club" i označavao je udruženje produciranja između Aftermatha, Eminemove producentske podkuće Shady Records i Interscopea. Na večer izlaska ovog albuma, Dre je rekao da će to biti jedan od najboljih rap albuma u zadnjih deset godina, a broj prodanih primjeraka potvrdio je da je on bio u pravu. Album je prodan u više od 11 milijuna primjeraka širom svijeta, i stvorio je još jednu mega zvijezdu ispod kišobrana Aftermatha i Interscopea.<!-- do ovdje ispravljena gramatika -->
 
Početkom 2005., Aftermath je objavio debitantski album ''The'' ''Documentary'' repera [[The Game (reper)|The Game]], što je označavalo suradnju između Interscopea i 50 Centove producentske podkuće G – Unit Records. Potaknuto glavnim singlom How We Do, koju su producirali Dr. Dre i [[Mike Elizondo]], i u kojoj je jedan dio repao 50 Cent, album je prodan u 586000 primjeraka samo u prvom tjednu, u 2 milijuna primjeraka u SAD – u i preko 5 milijuna širom svijeta, te stvorio još jednu superzvijezdu u Aftermathu.
 
Nedugo nakon toga, Aftermath/Shady objavio je drugi 50 Centov album ''The Massacre'', koji je prošao još bolje. U prvom tjednu prodan je 1 milijun primjeraka, a samo u SAD – u je prodano 5 milijuna. To je bio drugi najprodavaniji album 2005 (prvo je bilo proglašeno da je najprodavaniji, ali pjevačica [[Mariah Carey]] objavila je 2005 album ''The Emancipation of Mimi'', koji je na ljestvicama ostao i u 2006 i pretekao ''The Massacre'' s malom razlikom).
===Ruthless Records===
Kad je Dr. Dre osnovao [[Death Row Records|Death Row]], napustio je [[Ruthless Records]], kojeg su posjedovali član N.W.A. [[Eazy–E]] i njihov menadžer Jerry Heller. Oni su optuženi za krađu novca od Drea i ostatka grupe. Kao rezultat, Dre je otišao, a na njegovom debitantskom albumu ''The Chronic'', uvrijedio ih je na pjesmi "Fuck Wit Dre Day" s prijateljem Snoop Doggom. Iduće godine Eazy–E je odgovorio na svom albumu ''It's on 187 Um Killa'' s pjesmama "Real Muthaphuckkin G's", "Still a Nigga" i "It's on". Svađa se toliko zapetljala da su se u nju uključili većina izvođača iz obadvije producentske kuće. Ipak, prije nego što je
Eazy-E umro od SIDE[[SIDA|SIDA-e]], on i Dr. Dre su se pomirili.
 
===Luke Campbell===
===Death Row Records===
 
Zbog svih kontroverzija i ludosti koje su okruživale Death Row, Dr. Dre ga je napustio i osnovao [[Aftermath Entertainment]]. Ali ipak, mnogi izvođači Death Rowa osjećali su se uvrijeđeno kad je Dre napustio Death Row i uvrijedili ga u par pjesama. [[2Pac]] je mislio kako Dre nije bio pravedan prema njemu i Snoop Doggu jer nije pomagao Snoop Doggu kad su ga optužili za ubojstvo. Zbog ovoga je 2Pac napao Dr. Drea na pjesmi "Toss It Up":
 
''„I dalje sam za taj Death Row zvuk, tražim dan isplate/Više nije Dre dan, arrivederci/ Otpuhan i zaboravljen, zagnjio jer je intrigirao dječju igru/ Provjeri svoju seksualnost, plodna je kao beton/ Brzo preskoči na drugi brod, debilni trik, koji glupi potez/ Izigrao si Death Row, kome ćeš sada bježati?“''''
 
===Ja Rule===
Dr. Dre se posvađao s New Yorškim reperom [[Ja Rule]]om. Svađa potječe iz vremena kada se Ja Rule posvađao s [[50 Cent]]om (Sumnja se da je upravo Ja Rule naredio 2 napada na 50 Centa. U prvom napadu 50 Cent je izboden 2 puta, a u drugom napadu je primio 9 metaka). Kad je 50 Cent potpisao za Shady/[[Aftermath Entertainment|Aftermath]], Ja Rule je uvrijedio skoro sve izvođače iz obje producentske kuće u pjesmi "Loose Change". U toj pjesmi nazvao je Dr. Drea pederom, i optužio ga za druženje s transverstitima. Dr. Dre se uvrijedio i odgovorio Ja Ruleu u pjesmi "Shit Hits the Fan" s Obie Triceovog albuma ''Cheers''. U toj pjesmi Dr. Dre je repao:
 
''"Svi crnje dolaze na [[MTV]] samo da me sramote/Al' to me ne ljuti/Smijem se cijelo vrijeme na putu do banke/I gledam satelitsku'' [televiziju] ''u Bentleyju/Vi crnje uopće niti nemate auto/Toliko ste iza mog radara da ja ni ne znam/K'o ste, jebo te, vi/I kažem vam da mi popušite kurac dok pišam/I uopće ne slušam vaša sranja/Pa ne znam koga ja, jebo te, sramotim"''
*[http://www.myspace.com/drdre Dr. Dre] na [[MySpace]]u
*[http://www.imdb.com/name/nm0236564/ Dr. Dre] na [[Internet Movie Database]]u
*[https://www.instagram.com/drdre/ Dr. Dre] na [[Instagram|Instagramu]]
 
{{Dr. Dre}}

Navigacijski izbornik