Razgovor:Hercegbosanska županija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Hercegbosanska županija.
Rad na člancima


Službeno ime kantona je Zapadnobosanski kanton. Službeni naziv za županije je kanton. Mislim da treba ovu i sve ostale stranice preurediti.— Prethodni nepotpisani komentar napisao je Nouanoua (razgovordoprinosi) 00:07, 6. listopad 2005.

nije bitno ako se njemačka službeno zove njemačka, ako je hrvati zovu švabska bit će švabska...ovo je slobodna wiki. a ne prava enciklopedija— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 217.75.199.60 (razgovordoprinosi) 21:56, 30. listopad 2005.

Službeno ti nemaš pojma o čem pričaš, županija se zove kako je ovdje i napisano, a ako taj izraz nekom smeta to je njegov/tvoj problem, Zapadno hercegovačka županija je druga, a ako baš želiš znati, vi ovu županiju zovete "Livanjski kanton" ili "Kanton 10". Mgaspar 00:58, 12. siječanj 2007. (CET)

Glede naziva županije sam na Topicu "Livno" već pisao. Želio bih ukazati kao reference na službene stranice Vlade HBŽ www.vladahbz.com i na stranice Turističke zajednice www.hbzup.com na obima stranicam koji su aktualni spominje se naziv "Hercegbosanska županija". Čuo sam za tu presudu Ustavnog suda ali smatram da bih se trebalo preuzeti stanje na terenu. Oznake npr. na zgradi Porezne uprave nose još uvijek natpis Županija. Svakako bih u ovom članku trebalo se osvrnuti na tu problematiku. Ignoriranje problema nikad nije bilo rješenje! Srdačan pozdrav Pepito!— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 87.252.139.154 (razgovordoprinosi) 09:40, 20. ožujak 2008.

Ponavljam i ovdje.
Odluku o tome da se ova Županija ne može zvati Hercegbosanska donio je Ustavni sud Federacije BiH 1997. godine, a objavljena je u Službenim novinama Federacije BiH (U-11/97).[1]. Ustavni sud Bosne i Hercegovine 2. ožujka 2000. odbio je primiti u razmatranje priziv Skupštine Hercegbosanske županije, jer nije podnesen na vrijeme (AP-16/99).
Hercegovačko-neretvanska županija nije pogođena tom presudom. Ovdje se koristi naziv Županija br. 10, što rabi i Ustavni sud Federacije BiH u svojoj odluci.--Donatus (razgovor) 09:56, 20. ožujak 2008. (CET)


Službeno[uredi]

Moram reći da je dokument ustavnog suda (.[2]. čista glupost. Evo zašto:

1.) Citiram: "U Zahtjevu se navodi da je člankom 4. Ustava Hercegbosanske županija za županiju broj 10 određen službeni naziv kao Hercegbosanska županija, iako teritorij te županije ni jednim dijelom ne pripada Hercegovini kao regiji." Nije li Tomislavgrad dio HERCEGBOSANSKE ŽUPANIJE? Je li Tomislavgrad u Bosni? Naravno da nije. Mnogo je više hercegovina nego bosna. Osim toga, granicu između Bosne i Hercegovine je nemoguće definirati, tako da to nije nikakav argument.

2.)Citiram: "Da su odredbama čl. 8. i 9. istog Ustava definirani izgled grba i zastave županije, koji ni jednim detaljem ne odražavaju nazočnosto drugog konstitutivnog naroda (Bošnjaka) u toj županiji, pa je povrijeđeno načelo nacionalne ravnopravnosti konstitutuvnih naroda u Federaciji Bosne i Hercegovine." Pogledajte ustav BiH pa onda pogledajte zastavu, grb i himnu (PA I IME) republike srpske. Ništa se ne koristi onako kako je ustavni sud odlučio. (Sud je odlučio da zastava i grb ne vrijedi) To znači da i wikipedia širi pogrešne informacije. Donatus, zašto to ne popravite? Zašto ne izbrišete zastavu republike srpske sa članka "Republika srpska", budući da je ustavni sud donio odluku da nije legalna, tj. da ne vrijedi.

Hoću reći da bi se na wikipediji trebali koristiti nazivi koji su de facto točni, ne oni koji su de iure točni, a nitko ih, pogotovo ne u ovoj županiji, ne koristi. Osim toga, pogledajte službene stranice ove županije pa ćete vidjeti da je naziv ove županije HERCEGBOSANSKA ŽUPANIJA. Ja shvaćam problem koji se u BiH učestalo pojavljiva; Ustavni su donese odluku, NITKO u državi je ne poštiva. Ali tu nitko nije kriv, nego poličari koji poštivaju zakon kao kauboji na divljem zapadu, tj. ne poštivaju ga nikako. Dat ću vam jedan primjer koji potkrepljuje moje argumente: Na vrhu službenih, u cijeloj europi priznatih dokumenata poput školskih svjedodžba, maturalnih radova i raznih diploma stoji: Bosna i Hercegovina, Federacija Bosne i Hercegovine, Hercegbosanska županija. dakle???????????????????? --Marko Stanić (razgovor) 22:16, 18. listopad 2008. (CEST)

Ustavni sud ima prednost. To što lokalne vlasti ne poštuju zakon nije naš problem. Što se tiče RS, više puta smo micali simbole koji su bili protuustavni, a ako nam je štogod romaklo, slobodno nam pomogi to pronaći. --Ante Perkovic (razgovor)

Pa evo jedan protuustavni simbol. U clanku "Republika srpska" stoji zastava, koja je protuustavna. Grb je otklonjen a zastava ne, iako je i ona protuustavna. ---- Član 2. Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, u dijelu u kojem je propisano da se zastavom, grbom i himnom Republike Srpske "predstavlja državnost Republike Srpske", nije u skladu sa čl. I/1. i I/2. Ustava Bosne i Hercegovine i da član 3. Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, u dijelu u kojem je propisano da se simboli Republike Srpske upotrebljavaju "u skladu sa moralnim normama srpskog naroda" nisu u skladu sa članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa čl. 1.1. i 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije iz Aneksa I na Ustav Bosne i Hercegovine, te ih je Ustavni sud u tom dijelu i ukinuo. Ukinute odredbe prestaju važiti narednog dana od dana objavljivanja ove odluke u "Službenom glasniku Bosne i Hercegovine", u skladu sa članom 63. stav 3. Pravila Ustavnog suda.

Ukinuti neustavni simboli RS trebaju biti uklonjeni sa wikipedije, ako je vec uklonjeno ime Hercegbosanska zupanija. Zar ne? --Marko Stanić (razgovor) 22:16, 18. listopad 2008. (CEST)

Da, naravno da treba, ako je točno to što kažeš. Nitko ti ne smeta da ideš na Republika Srpska, ukloniš zastavu i objasniš na razgovoru zašto je uklonjena, te to potkrijepiš referencama na službene stranice. --Ante Perkovic (razgovor) 01:01, 19. listopad 2008. (CEST)

Malo mi je nelogično da se na wikipedijama koristi naziv "Canton 10", "Kanton br. 10", "Županija br. 10" jer se ti nazivi nigdje ne koriste. Bošnjački mediji koriste naziv Livanjski ili Zapadnobosanski kanton, a te iste nazive od Bošnjaka preuzme i većina svjetskih medija. Hrvatski mediji koriste naziv Hercegbosanska županija, naziv koji se zapravo i koristi u toj županiji. Na svakoj tabli (od osnovnih škola, zgrada policije, općine, bolnice itd. ) ili dokumentu u HBŽ-u stoji ovako:

Bosna i Hercegovina
Federacija Bosne i Hercegovine
Hercegbosanska županija

--Mostarac (razgovor) 21:15, 27. svibanj 2009. (CEST)

Prijedlozi za ime članka[uredi]

Hercegbosanska županija[uredi]

Fotodokaz

ZA ZA Naziv, unatoč tome što je neustavan (kao što spomenu netko gore, problem države BiH je što se sve te odluke o neustavnosti i dr. uopće ne poštuju), se i dan danas koristi u navedenoj županiji. Također, većina Hrvata i hrvatski mediji koriste ovaj naziv. Ne mislim da je neka pogreška ako i na wikipediji naziv članka bude ovakav! --Mostarac (razgovor) 21:19, 27. svibanj 2009. (CEST)

ZA ZA Ako ju mi Hrvati tako zovemo, to je naša stvar. To što drugi narodi u BiH zovedu niku upravnu jedinicu svojim jezikon, to je njihova stvar. Ali ovo je Wikipedija na hrvatskom jeziku. I Kinezi zovedu svoj gl. grad Beijing, ali se to nas ne tiče, nego mu ime pišemo onako kako ga mi Hrvati zovemo, Peking. Kubura (razgovor) 02:15, 29. svibanj 2009. (CEST)

ZA ZA--Uskboy 15:20, 1. lipanj 2009. (CEST)

ZA ZA--Añtó| Àntó (razgovor) 13:09, 2. lipanj 2009. (CEST)

ZA ZA Županija br. 10: de jure, Hercegbosanska županija: de facto; ja glasujem za de facto :–) --F.Pavkovic, 21:10, 10. lipnja 2009. (CEST)

ZA ZA Kao što su i ostali suradnici već rekli, Hercegbosanska je naziv utemeljen u hrvatskome puku...--Čeha (razgovor) 14:13, 12. lipanj 2009. (CEST) --Čeha (razgovor) 14:13, 12. lipanj 2009. (CEST)

ZA ZA --Momčilo Elezović (razgovor) 00:47, 24. lipnja 2015. (CEST)

Zapadnobosanska županija[uredi]

PROTIV PROTIV Ovaj naziv koriste Bošnjaci i njihovi mediji, a mislim da bismo ovjde na hrvatskoj wikipediji koristiti više nazive koje koriste naši mediji i naši sunarodnjaci jer ipak ovo je wiki na hrvatskom jeziku i treba svakako biti bliža nama, Hrvatima. A ima i još jedan problem - TG po mnogima spada u Hercegovinu, a ne u Bosnu. --Mostarac (razgovor) 21:27, 27. svibanj 2009. (CEST)

PROTIV PROTIV Poštivan Mostarčeve argumente. Dalje, TG i LI su Tropolje odnosno Završje. Kubura (razgovor) 02:15, 29. svibanj 2009. (CEST)

PROTIV PROTIV--Uskboy 15:20, 1. lipanj 2009. (CEST)

PROTIV PROTIV--F.Pavkovic, 21:17, 10. lipnja 2009. (CEST)

PROTIV PROTIV Mostarac ima pravo. --Čeha (razgovor) 14:13, 12. lipanj 2009. (CEST)

PROTIV PROTIV --Momčilo Elezović (razgovor) 00:47, 24. lipnja 2015. (CEST)

Livanjska županija[uredi]

PROTIV PROTIV Ovaj naziv koriste Bošnjaci i njihovi mediji, a mislim da bismo ovjde na hrvatskoj wikipediji koristiti više nazive koje koriste naši mediji i naši sunarodnjaci jer ipak ovo je wiki na hrvatskom jeziku i treba svakako biti bliža nama, Hrvatima. --Mostarac (razgovor) 21:27, 27. svibanj 2009. (CEST)

PROTIV PROTIV Poštivan Mostarčeve argumente. Kubura (razgovor) 02:15, 29. svibanj 2009. (CEST)

PROTIV PROTIV--Uskboy 15:20, 1. lipanj 2009. (CEST)

PROTIV PROTIV--F.Pavkovic, 21:17, 10. lipnja 2009. (CEST)

PROTIV PROTIV Naziv nije rasprostranjen u hrv. jeziku niti među lokalnim pučanstvom. --Čeha (razgovor) 14:13, 12. lipanj 2009. (CEST)

PROTIV PROTIV --Momčilo Elezović (razgovor) 00:47, 24. lipnja 2015. (CEST)

Županija br. 10[uredi]

PROTIV PROTIV Previše službeno, po meni svi ponuđeni nazivi su bolji od ovoga. --Mostarac (razgovor) 21:27, 27. svibanj 2009. (CEST)

PROTIV PROTIV Poštivan Mostarčeve argumente. Kubura (razgovor) 02:15, 29. svibanj 2009. (CEST)

PROTIV PROTIV--Uskboy 15:20, 1. lipanj 2009. (CEST)

PROTIV PROTIV "jok, jok" ovaj naziv -- F.Pavkovic, 21:17, 10. lipnja 2009. (CEST)

PROTIV PROTIV Ovo nije naziv, već broj. Pa nije ovo kažnjenička županija :) --Čeha (razgovor) 14:13, 12. lipanj 2009. (CEST)

PROTIV PROTIV --Momčilo Elezović (razgovor) 00:47, 24. lipnja 2015. (CEST)

Zastava Hercegbosanske županije i grb Hercegbosanske županije[uredi]

Nije ni zastava Sisačko-moslavačke županije dobila sve suglasnosti. -- Bugoslav (razgovor) 14:51, 14. rujna 2011. (CEST)

Hercegbosanska županija, ili točnije Županija/Kanton 10 nema svoju službenu zastavu ni grb. De iure zastava ne postoji na području cijele županije, de facto se koristi samo u hrvatskim, tj. 50% općina županije - Livno, Tomislavgrad, Kupres.

[3] - Službena stranica vlade HBŽ/Županije 10 nema istaknutu zastavu na svojoj stranici. --Wustenfuchs 15:06, 14. rujna 2011. (CEST)

Pa ne znam, nisam upućen u tu zastavu. Ako je ustavna treba je ostaviti ako ne, ukloniti. To je to. --Wustenfuchs 15:24, 14. rujna 2011. (CEST)

http://www.livno-online.com/images/stories3/zastave_trg_ii.jpg Trg kralja Tomislava u Livnu! Općina, Županija, Entitet/Država Opet smo te preglasali! --Mostarac (razgovor) 19:58, 15. rujna 2011. (CEST)

Zaboravljaš Wikipedijino važno pravilo - Wikipedija nije demokracija. Masa je glupa. --Wustenfuchs 14:40, 16. rujna 2011. (CEST)

Zastava i grb[uredi]

Zastava i grb kantona bili su isti kao i zastava i grb bivše Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Ovi simboli proglašeni su neustavnim od strane Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine, jer "predstavljaju samo jednu etničku grupu".— Prethodni nepotpisani komentar napisao je 77.238.193.47 (razgovordoprinosi) 22:37, 11. ožujka 2012.