Razgovor:Sabirni logor Jadovno

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Sabirni logor Jadovno.
Rad na člancima
Pismohrane:


Nazivlje[uredi kôd]

Može li netko promijeniti naziv članka u Sabirni logor Jadovno? Pošto svi drugi članci o logorima koriste hrvatsko nazivlje, mislim da bi imalo smisla da ga i Jadovno koristi.Lordluka99 (razgovor) 11:43, 30. listopada 2019. (CET)

Promijenjeno. --Silverije 00:25, 25. rujna 2020. (CEST)

Vraćanje izmjena[uredi kôd]

[1] Može li neko objašnjenje za vraćanje izmjena Zeljko? Mhare (razgovor) 21:41, 27. rujna 2020. (CEST)

  • Izmišljanje brojki nemože biti znanstveno, pripada samo jugokomunističkoj propagandi. --Zeljko (razgovor) 21:53, 27. rujna 2020. (CEST)
A mi sami odlučujemo što je propaganda? Ili nam ipak za takve ocjene trebaju nekakvi izvori? Tvrdnju ionako treba zamijeniti mišljenjem znanstvenika, ne treba nam mišljenje glazbenika Ive Josipovića. --Lasta 22:30, 27. rujna 2020. (CEST)
Zeljko, imalo bi više smisla da si tvrdnju skroz uklonio nego išao ocjenjivati što je utemeljeno, a što nije. Nađimo bolji izvor, pa neće ni biti razloga za spor. --Lasta 22:32, 27. rujna 2020. (CEST)
Pa ne pišem ga ja, vratio sam obrisano. Neka oni stavljaju izvore za svoje tvrdnje. Ima more tih jugoslavenkih izvora. --Zeljko (razgovor) 23:11, 27. rujna 2020. (CEST)
Vratio si ono obrisano što je bilo nereferencirano. --Lasta 00:00, 28. rujna 2020. (CEST)
Ne, nisi pogledao, vidi tu šta sam obrisao, a šta vratio. No ovako je sada dobro.
Može neko objašnjenje u vezi ovakvih aktivnosti padobranaca sa susjednih jezičnih projekata na našem jezičnom projektu? Zar je kod susjeda sve sređeno i pozlaćeno pa se stigne pametovati na hrvatskoj Wikipediji? --IvanOS 23:28, 27. rujna 2020. (CEST)
Objašnjenje je da je ovo slobodna Wikipedija i da u njoj nećemo brojati krvna zrnca suradnika. --Lasta 00:00, 28. rujna 2020. (CEST)
Aktivan sam na više projekata, i unaprijedio sam jedan članak u izabrani na ovom jezičkom projektu, i volim unaprijeđivati stvari. Ivane, ne znam što ti trebaju takvi komentari. Mhare (razgovor) 10:31, 28. rujna 2020. (CEST)
Možda kolega "sa susjednog jezičnog projekta" voli unaprjeđivati neke stvari, ali voli i unazađivati, kao što to na jednom drugom projektu, engleskoj Wikipediji (ostale njegove projekte previše ne pratim), s još jednim upornim istomišljenikom, rođenim Splićaninom (!), i drugim kompanjonima, radi npr. u članku "Turska Hrvatska" [2], gdje, pojednostavno rečeno, ne priznaje da je današnja Bosanska Krajina prije dolaska Osmanlija bila dio Hrvatske, nego da je kao oduvijek bila dio bosanske države. I ne samo to, nego su on i njegovi istomišljenici napisali npr. da je "Turska Hrvatska" neologizam iz 19. stoljeća (iliti nova riječ koja još nije potpuno postala dijelom aktivnog leksika (Sic!)), zatim da je ta riječ Hapax legomenon, tj. riječ koja se kao pojavljuje "samo jedanput u nekom tekstu" (a ima cijeli niz starih izvora (knjige, zemljovidi i sl.) iz 16. i 17. stoljeća), pa zatim "claptrap" (u prijevodu nešto kao besmislica, fikcija, trač, naklapanje ili napuhana fraza), i druge slične nebuloze. Pa se onda takav čudom čudi što izaziva reakcije kao što je ona Ivana OSa. Kolege Čeha i Mikola22 su se već odavno vrlo dobro uvjerili u to što pišem. A svima drugima na znanje i ravnanje. I ne radi se ovdje o brojanju krvnih zrnaca suradnika (dapače, slobodno je za sve i svi su dobrodošli), nego o tome što i kako pišu. --Silverije 00:22, 29. rujna 2020. (CEST)
Kontaktiraj Mikolu pa ga pitaj ko ga je spasio globalnog bana kao što ga je dobio globalno banirani Čeha. Ostalu u svezi Turske Hrvatske ne vrijedi više ni komentarisati... Mhare (razgovor) 09:30, 29. rujna 2020. (CEST)
Bravo, čestitam i zahvaljujem u ime svih čitatelja hrvatske Wikipedije! Veliko je dostignuće i doprinos unaprijediti čak jedan članak u odabrani pored ukupno 222 tisuće članaka na hrvatskom jeziku. Ipak, koliko ja vidim tvoje "doprinose" ovdje, oni se dobrim dijelom svode na prepucavanja s drugim suradnicima i zajedljive komentare koje ostavljaš u komunikaciji i kod izmjena. Takvo ponašanje daleko je od unaprjeđivanja, a ono se u svakodnevnici naziva destruktivnim ponašanjem. Sama riječ "destruktivno" nikako ne asocira na unaprjeđivanje, nego na uništavanje, odnosno na unazađivanje. Sudeći po onome što je Silverije napisao o tvom djelovanju na engleskoj Wikipediji, rekao bih da si došao ovdje namjerno provocirati i "unaprjeđivati" projekt na svoj destruktivni način. Ništa nije savršeno, pa se tako na hrvatskoj Wikipediji stalno nešto radi i popravlja, kao i na svim drugim Wikipedijama. Mi ovdje imamo, hvala Bogu, puno ljudi različitih profila koji znaju kako unaprijediti ono što je potrebno unaprijediti, i zato nam nisu potrebni padobranci sa strane koji svoje dvorište ne žele očistiti, ali si uzimaju za pravo dolaziti ovdje pametovati i provoditi neku svoju pravdu. Isto tako, ne zove se ovo mjesto Wikipedija na hrvatskom jeziku zato što je nekome trebalo lijepo i privlačno ime, nego, vjerovao ili ne, zato što je predviđeno za uporabu hrvatskog jezika. I u tom smislu što ne koristiš ovdje hrvatski jezik, samo pokazuješ koliko ne poštuješ ovaj projekt i s kojom si zapravo namjerom došao. --IvanOS 14:04, 29. rujna 2020. (CEST)
Hvala ti na tako lijepim riječima. Nisi li i ti također banovan negdje? Nije da to ima veze isčim, ali ovakva obraćanja prevršavaju svaku mjeru. Smiješno je što skoro redovno imam agresivna obraćanja od korisnika koji su banovani po 10 godina na ozbiljnim i velikim projektima, predmet su arbitraže na meti, globalno su blokirani, imaju zabrane učestovanja na temama na najvećem projektu, itd. S tim u vezi, otišlo se daleko od teme, a kako je problem riješen Lastinom intervencijom ne kanim se dalje spuštati se na taj nivo komunikacije. Mhare (razgovor) 19:05, 29. rujna 2020. (CEST)
O nivou komunikacije će prosuditi drugi kolege; samohvala malo vrijedi. A što se tiče bana, baniranja, banovanja i drugih inačica koje su višekratno ponovljene, riječ ban na hrvatskom jeziku ne znači isto što i na engleskom. Možda bi bilo dobro da su Čeha ili Ivan OS hrvatski banovi (ili možda bosanski banovi?, hm), pa i da još uz to imaju banovce, na primjer. Ali nisu. A što se tiče blokiranja kolega na engleskom projektu, na Meti i drugdje, to govori u prilog kampanji i propagandi koju masovno vode suradnici "sa susjednih jezičnih projekata" protiv Hrvatske i njene povijesti, a podržava ih i nekolicina tamošnjih administratora, a kojoj kampanji su se neki kolege pokušali suprotstaviti. Točno je, u svezi Turske Hrvatske ne vrijedi više komentirati, jer kolega "sa susjednog jezičnog projekta" je sam pokazao pravo lice, kad je iznad odvojeno napisao Turske Hrvatske. --Silverije 19:16, 30. rujna 2020. (CEST)
Šta je cilj kampanje i propagande Wikipedije na njemačkom, engleskom, mete? Prema kome je usmjerena ta propaganda i zašto? Mhare (razgovor) 19:23, 30. rujna 2020. (CEST)
Odgovor je tri-četiri retka iznad ovoga: Cilj je Hrvatska i njena povijest, odnosno ignoriranje i brisanje njene povijesti, kao da nije ni postojala. Sve u velikosrpskom stilu, gdje postoje samo Dalmacija, Lika, Slavonija itd. (naravno, kao dijelovi zamišljene Velike Srbije). Čak je i srednjovjekovna Bosna dio Velike Srbije, a Srbija je tada (do 13. stoljeća) zapravo bila samo Raška kojoj je na čelu bio veliki župan. Zašto takva propaganda? Odgovor je uvijek isti: opravdavanje megalomanskog projekta Velike Srbije, "srpskih zemalja", "srpskog svijeta" itd. itd. --Silverije 00:41, 3. rujna 2020. (CEST)
Sve bi to bilo uredu, al' si šutio kad neko prepravlja bosanski stanak u vrhbosanski stanak, bosansku banovinu u hrvatsku banovinu u Bosni... a to s općom enciklopedijom veze nema. Toga nema ni u desničarskim portalima. Uostalom, logor smrti Jadovno je tema ovog razgovora. Mhare (razgovor) 09:31, 3. listopada 2020. (CEST)
  • Lasta nisi ti vratio ništa, jer nije u pitanju broj žrtava, i to nije niko dirao. Bolje pogledaj kakvu sam ja izmjenu uklonio. --Zeljko (razgovor) 23:27, 29. rujna 2020. (CEST)
Mhare, samo da se na kratko uključim: banovan nije nitko. Niti će u doglednoj budućnosti itko biti. To stoji sigurno. Mi smo poslijednje banovanje otpratili '43 sa Šubašićem. Trenutno smo u (nekakvoj) parlamentarnoj demokraciji. Koja će po svemu sudeći još neko vrijeme i o(p)stati. Tako da nema frke. Ukoliko se i dogodi da banovanje opet uvedemo, čisto sumnjam da će nekom od navedenih i pripasti ta čast. Aspiratora na taj položaj je i više no dosta. My 2 Cent --Mark7747 (razgovor) 19:35, 30. rujna 2020. (CEST)
Super je što si se kratko uključio. Mhare (razgovor) 09:44, 1. listopada 2020. (CEST)
Thx. I ja sam istog mišljenja. Nadam se da je terminologija sad i jasna.--Mark7747 (razgovor) 15:14, 2. listopada 2020. (CEST)
Smijem li pitati, Mark7747, s kim si istomišljenik po ovom pitanju, s Mharetom ili s ostalim koji su se oglasili?--Santasa99 (razgovor) 09:27, 27. studenoga 2020. (CET)
Možeš slobodno sve pitati Santasa99. Ja sam principijelno (i konstantno) samo na strani istine. Ovo gore su bile - nazovimo to tako - moje "polemike" sa suradnikom Mhare koje sa izvornom temom nemaju ništa zajedničkog. Mhare, WP je gora od KGB-a ili STASI-ja. Ta ne zaboravlja ništa :-( (sniff sniff). Pozdrav svima --Mark7747 (razgovor) 11:07, 27. studenoga 2020. (CET)


Silverije, Mhare, IvanOS - gdje smo stali? Kako da sa tim ölankom idemo dalje? --Mark7747 (razgovor) 22:00, 3. listopada 2020. (CEST)

Mark7747, na što konkretno misliš? Jer ja nisam zapravo raspravljao o samom članku, nego o drugim stvarima (banovima, blokiranjima, Turskoj Hrvatskoj...). --Silverije 22:46, 3. listopada 2020. (CEST)
Silverije mislim da se to upravo razriješilo/razrješava ;-) --Mark7747 (razgovor) 23:03, 3. listopada 2020. (CEST)