Razgovor:Ujedinjeno Kraljevstvo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o poboljšanjima na članku Ujedinjeno Kraljevstvo.
Rad na člancima


Ujedinjeno Kraljevstvo ≠ Velika Britanija![uredi]

Poštovani suradnici, primjetio sam na nekim člancima da se umjesto naziva Ujedinjeno Kraljevstvo upotrebljava naziv Velika Britanija, ali to nije jednako!

Velika Britanija je otok na kojem se nalaze savezne zemlje Engleska, Škotska i Wales, a na Irskom otoku se nalazi Republika Irska (Eire) i savezna zemlja Ujedinjenog Kraljevstva Sjeverna Irska. Dakle službeni naziv države je Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije (otoka na kojem se nalaze Engleska, Škotska i Wales) i Sjeverne Irske (savezne zemlje koja zauzima sjeveroistočni dio Irskog otoka). Ako napišete u tekstu: "Belfast se nalazi u Velikoj Britaniji." to neće imati smisla jer je Velika Britanija samo onaj otok na kojem se nalaze Engleska, Škotska i Wales, a ne i Sjeverna Irska, zato treba izbjegavati taj naziv u pisanju bilo kojeg članka gdje je potrebno spomenuti UK jer to nije jednako.

Na primjer na stranici [1] je upotrebljena ova greška.

I još jedno - istina je da je pridjev od ove države "britanski" jer ne možemo reći "kraljevski" jer je to pridjev nastao od imeni "kralj", ne možemo ni "ujedinjeni" jer je to pridjev nastao od imenice "ujedinjenje", a ne možemo niti "ujedinjenokraljevski" jer nema smisla. Samo zato je pridjev "britanski".

Eto, molim suradnike da ubuduće izbjegavaju pisanje ove greške. :-)

BTW: na onom popisu država po veličini koji sam gore naveo tvrdi da je UK 76. država po veličini, a ovdje na članku piše 78.! Pripazite malo o točnosti informacija.

Pozdrav, IksDe (razgovor) 18:31, 21. veljače 2011. (CET)

Točno je da je Velika Britanija otok, ali se u literaturi i medijima nerjetko koristi Velika Britanija za državu Ujedinjeno Kraljevstvo.
Kažeš: Pripazite malo o točnosti informacija., ko da pripazi? Suradnici Wikipedije na hrvatskom jeziku? Zar ti nisi suradnik? Što god je netočno treba(š) ispraviti jer nema svrhe sve netočnosti iznositi na stranicama za razgovor.--MAN_USK recider 18:47, 21. veljače 2011. (CET)

Premjestiti stranicu u "Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske"[uredi]

Potrebno je premjestiti stranicu u "Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske" jer je to službeni naziv države. -- Neven Lovrić (razgovor) 19:29, 6. lipnja 2013. (CEST)