Razgovor o kategoriji:Zaštićeno kulturno dobro

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ovo je stranica za razgovor za raspravu o stranici Kategorija:Zaštićeno kulturno dobro.
Rad na člancima
Pismohrane:

Nazivi članaka o građevinama[uredi kôd]

Predlažem da se nazivi članaka o građevinama odabiru po uzoru na članke o crkvama, vidi nazive Kategorija:Zaštićeno kulturno dobro, npr. Crkva sv. Ante u Krstaticama, a ne sa imenom naselja u zagradama. --Suradnik A10 (razgovor) 12:00, 17. srpnja 2020. (CEST)

Meni izgleda da bi bilo bolje da bude u zagradama.
Koliko vidim, nisu ni crkve unificirane, ali...
Zna biti riječ o manjim naseljima, koji onda prolaze kroz padeže.
Npr. https://hr.wikipedia.org/wiki/Tradicijska_oku%C4%87nica_(Pre%C4%8Dec) Tradicijska okućnica u Prečcu ili Tradicijska okućnica (Prečec). Drugo mi se čini smislenijim.
Ako postoji već prijašnji dogovor, ili ako je većina ljudi za uklanjanje zagrada, pisat ću nove članke bez zagrada... --Čeha (razgovor) 14:56, 17. srpnja 2020. (CEST)
Zagrade obično znače da postoji stranica bez te zagrade i da je tamo razdvojba. U nekim situacijama, zagrade baš loše zvuče, npr., izmišljeni primjer, "Kuća (ime sela)". Da vidimo što misle drugi. --Suradnik A10 (razgovor) 21:22, 17. srpnja 2020. (CEST)
"Crkva sv. Ante u Krstaticama" ili "crkva sv. Ante (Krstatice)", mogu oba oblika. Kubura (razgovor) 22:16, 17. srpnja 2020. (CEST)

Razvrstavanje[uredi kôd]

Bi li mogli malo razvrstati ove članke u nove kategorije, ima ih preko 900. Uz to, naslov kategorije "Zaštićeno kulturno dobro" ne odražava činjenicu da se radi o pojmovima vezanim za Hrvatsku, pa bi možda i to treba promijeniti. --Mosorska gušterica (razgovor) 10:11, 27. srpnja 2020. (CEST)

Možda bi, za početak mogli crkve i kapelice, sve što spada u "sakralna graditeljska baština", svrstati u Kategorija:Hrvatska sakralna graditeljska baština? --Mosorska gušterica (razgovor) 11:23, 27. srpnja 2020. (CEST)
Hrvatska sakralna graditeljska baština nije loše, ali označava i Hrvate i Hrvatsku. Stoga bi bolje bilo "Sakralna graditeljska baština u Hrvatskoj". Naime, recimo da je crkva podignuta za vrijeme Banovine Hrvatske na teritoriju izvan današnje RH. To je hrvatska sakralna baština, ali nije u Hrvatskoj.
Što se tiče kulturnih dobara, tu možemo napraviti kategoriju "zaštićeno kulturno dobro u Hrvatskoj".
Ne bih žurio sa zemljopisnim odrednicama jer moramo biti sigurni da je i drugdje jednako nazivlje. Kubura (razgovor) 02:34, 28. srpnja 2020. (CEST)
@Argo Navis može li se razdjeliti po županijama?
Čini mi se da je Kubura išao raditi za Splitsko-dalmatinsku stranicu za svaki objekt u toj staroj verziji registra. --Zblace (razgovor) 23:44, 1. svibnja 2021. (CEST)
Na temelju ovog pitanja, a i nekih prijašnjih rasprava, napravio sam ovako:
Podjela po županijama, za sada samo Zaštićena kulturna dobra u Splitsko-dalmatinskoj županiji‎, pa kome i kada zatreba, neka stvori i ostale
Podjela po vrsti, na temelju opcija pretrage na registar.kulturnadobra.hr - vidi podkategorije od Kategorija:Zaštićena kulturna dobra Republike Hrvatske (2 nivoa kategorija).
Sve članke se sada može svrstati u pravu kategoriju, ali bi iskoristio priliku da se usput srede i reference.
Važno - u članku Zgrada Zavičajnog muzeja u Imotskom sam unutar reference sam dodao predložak {{kulturnadobra}}. Molim vas da ne mičete članke iz Kategorija:Zaštićeno kulturno dobro u podkategorije bez da dodate i predložak:kulturnadobra koji stvara direktnu poveznicu na stranicu, a ne na pretragu kao stare poveznice. --Argo Navis (razgovor) 10:43, 3. svibnja 2021. (CEST)
@Argo Navis super - hvala!
Vidim da si stavio u Kategorija:Zaštićena_kulturna_dobra_u_Splitsko-dalmatinskoj_županiji
Bastion_Cornaro_u_Splitu a nisi Zgrada_Galerije_umjetnina_Split iako su zajedno zaštićeni...previd ili nešto drugo? --Zblace (razgovor) 07:12, 4. svibnja 2021. (CEST)
Zblace, polako prebacujem članke tek kad sam siguran da sam sredio i ostale stvari u članku. Ako pogledaš malo bolje, vidjet ćeš da to piše boldano 2 komentara poviše :). I molim ostale da rade tako. Stara kategorija (Zaštićeno kulturno dobro)) je nešto kao to-do lista. --Argo Navis (razgovor) 08:49, 4. svibnja 2021. (CEST)
@Argo Navis OK - nisi gotov...btw - može li se u Zaštićeno kulturno dobro utaknuti abecedni index kao (pod)meni navigacije - da je malo brže i lakše doći do ne-početnih slova? :-) --Zblace (razgovor) 08:57, 4. svibnja 2021. (CEST)

Sređivanje članaka u ovoj kategoriji[uredi kôd]

Stvari koje radim u svim člancima:

  • Postavljam referencu oblika <ref name="kulturnadobra">{{kulturnadobra|Z-7058}}</ref> pri čemu je Z-7058 oznaka dobra koja se može naći na dnu članka u poglavlju "Zaštita", a mičem sve ostale reference na Ministrastvo kulture (nekad ih je stavljamo više jer se adresa MK mijenjala)
  • Mičem iz uvoda da se radi o zaštićenom kulturnom dobru, sve piše u poglavlju "Zaštita"
  • Sređujem wikipoveznice i radim ostale sitne popravke
  • Dodajem sliku ako je ima na commonsima
  • Kategoriziram (opisano u prethodnom poglavlju)

Ako će netko pomoći, može, samo molim vas pokušajte kategorije ostaviti za kraj jer Kategorija:Zaštićeno kulturno dobro služi kao popis članaka koji još nisu sređeni. Dakle, kategorije mijenjajte samo ako je sve ostalo riješeno. --Argo Navis (razgovor) 08:55, 4. svibnja 2021. (CEST)

Hvala Argo Navis! Mislim da jeste...samo dvije manje opaske:
Nisam sklon micanju svega oko kulturnog dobra, jer je izvor i nomenklatura iz tog registra (recimo lokalni stanovnici 'ruralnih cjelina' sigurno ne zovu svoje selo 'ruralna (nam) cjelina'), pa mislim da treba uvrstiti i to i lokalni toponim + uvriježeno kolokvijalno ime lokacije, kao recimo Ruralna cjelina Podaca, za koju mislim da treba imati i preusmjerenje sa Gornja Podaca i Podaca selo...
Nadalje čini mi se da se kulturno-povijesna cjelina piše na sve moguće načine svugdje (sa crticom i/ili razmakom), ali sam skloniji ovdje doslovno kopirati iz registra 'kulturnopovijesna', pa iako mi osobno nije najNajNAJ, da je bar jednobrazno s registrom. --Zblace (razgovor) 08:53, 5. svibnja 2021. (CEST)