Razgovor sa suradnikom:Suradnik A10

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Dobrodošlica[uredi]

WikipediaTutorial.png
Ovaj je članak dio wikipedijina
Uvodnog tečaja
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Wikiprojekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Vidi

Pomoć:Sadržaj

Suradnik A10, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. godine – slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije na hrvatskome standardnom jeziku.


Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

 • Wikipedija − što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta,
 • izvori − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
 • slikeobvezno pročitati prije postavljanja bilo kakvih slika.

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje, u slučaju da vam zatreba pomoć učinite sljedeće:


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete pritisnuti gumbić Button sig.png ili OOUI JS signature icon LTR.svg na alatnoj vrpci ili napisati 4 tilde (tilda = 4x istovremeno tipke AltGr + tipka s brojem 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Suradnik A10") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice (npr. asketski ili šminkerski).


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete ono što ćete napisati sami napisati, ili ćete to prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom.


If you don't speak Croatian: This is a welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

Još jednom, dobro došli! SpeedyGonsales 18:07, 4. prosinca 2019. (CET)

Poveznice[uredi]

Poveznice dodajemo na uži pojam. Lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 22:14, 5. prosinca 2019. (CET)

I bolje je dodati ih ranije u članku. Venecija i Mletačka Republika nisu isto. Lijepo pozdravljam--Tulkas Astaldo (razgovor) 11:28, 7. prosinca 2019. (CET)
Za pogledati. Izbacio sam pasiv vođena. Nisu samo Zadrani vodili rat s Mlačanima....--Tulkas Astaldo (razgovor) 16:32, 7. prosinca 2019. (CET)

Mrve[uredi]

U člancima koji su mrve potrebno je postaviti odgovarajući predložak. Kategorija s predlošcima nalazi se ovdje. Lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 10:02, 8. prosinca 2019. (CET)

Predložak za mrve o rijekama već postoji. Novi je nepotreban.--Zahvaljujem na razumijevanju i lijepo pozdravljam.--Tulkas Astaldo (razgovor) 00:50, 12. prosinca 2019. (CET)

Naputak[uredi]

Information.svgPozdrav, zahvaljujemo na vašim doprinosima! Pročitajte Wikipedija:Uvodni tečaj. Kratak je i informativan, vrlo brzo ga se pročita. Tek kad ga pročitate, nastavite s uređivanjem. Kubura (razgovor) 07:39, 9. prosinca 2019. (CET)

Drugi jezici[uredi]

U meniju lijevo imaš stavku "drugi jezici", tu možeš povezati nove članke sa člancima na drugim jezicima. --Mosorska gušterica (razgovor) 15:14, 9. prosinca 2019. (CET)

Zastavice[uredi]

Ne stavljamo u infokutije. Zahvaljujem na razumijevanju.--Tulkas Astaldo (razgovor) 18:10, 9. prosinca 2019. (CET)

Natuknice[uredi]

Tamo gdje ne postoje druga značenja natuknice su nepotrebne (govorim ti o tvojim rijekama) --Zeljko (razgovor) 21:55, 9. prosinca 2019. (CET)

Savjet[uredi]

Wikipedija:Međuwikipoveznice. Kubura (razgovor) 08:39, 10. prosinca 2019. (CET)

Neloše si krenia[uredi]

Neloše si krenia. Samo naprid. Nastoj staviti izvore Wikipedija:Navođenje izvora i međuwikipoveznice. Drago nam je dobiti novog urednog suradnika. Kubura (razgovor) 19:45, 10. prosinca 2019. (CET)

Natuknice[uredi]

 • Pa u zagradama u naslovu članaka. Kad pišeš takve članke moraš provjeriti postoji li još kakvo značenje, ako ne, onda je natuknica u zagradi nepotrebna. --Zeljko (razgovor) 20:59, 10. prosinca 2019. (CET)

Razdvojbe[uredi]

Evo kako ih napraviš: [1]. Kubura (razgovor) 23:16, 12. prosinca 2019. (CET)

Zulija[uredi]

Trebalo je ostaviti glavno značenje država, bez ikakvih dodataka nazivu članka, a da rijeka da ima u zagradi odrednicu. Zar ne?--Tulkas Astaldo (razgovor) 18:49, 13. prosinca 2019. (CET)

Kako nazivat članke[uredi]

Ne "vodopari Pará", nego "Pará (vodopad)". Kubura (razgovor) 01:03, 21. prosinca 2019. (CET)

Kubura, ima iznimaka koje me zbunjuju. Npr Nacionalni park Krka, a nije Krka (nacionalni park). --Suradnik A10 (razgovor) 05:52, 21. prosinca 2019. (CET)
Nisi jedini, jer i nas druge te stvari zbune. Kod nacionalnog parka i još nekih slučaja vodili smo se osobnim imenom. No, i da si napravio "Krka (nacionalni park)", nisi pogriješio. Kubura (razgovor) 03:31, 22. prosinca 2019. (CET)

Kad ima kvačicu, crticu i tako to[uredi]

[2] Uvijek prvo moraš napraviti članak bez kvačice, crtice, pa njega preusmjeriti na onaj s kvačicom, jer uvijek preusmjeravaš na ono potpunije. Kubura (razgovor) 01:06, 21. prosinca 2019. (CET)

Kubura, za članke o npr. rijeci sa španjolskog govornog područja si u pravu. Međutim, mislim da je za razdvojbu bolje da ide na stranicu npr. Bolivar, bez ovih posebnih znakova, jer razdvojba treba pokriti i španjolski i hrvatski način pisanja. --Suradnik A10 (razgovor) 05:48, 21. prosinca 2019. (CET)
Za razdvojbu to ima smisla. Ona ionako uvijek vodi na ispravniji i precizniji oblik. Kubura (razgovor) 03:28, 22. prosinca 2019. (CET)

Pohvala[uredi]

... za rad na riječnim temama u Južnoj Americi. Kubura (razgovor) 06:14, 22. prosinca 2019. (CET)

Baš si nam — rječit :) Kubura (razgovor) 19:39, 22. prosinca 2019. (CET)

I pohvala za rad na venezuelanskim temama. Kubura (razgovor) 19:40, 22. prosinca 2019. (CET)

4268 Grebenikov[uredi]

Hvala na pomoći na 4268 Grebenikov! --Svilaja (razgovor) 20:10, 22. prosinca 2019. (CET)

Svilaja, i drugi put :). --Suradnik A10 (razgovor) 20:12, 22. prosinca 2019. (CET)
Nemojte se ofrižat na grebenikovu. :) Kubura (razgovor) 20:24, 22. prosinca 2019. (CET)

Re: Marko Skejo[uredi]

Poštovani, članak Marko Skejo već je bio prepušten na rok od dva tjedna i vraćen natrag, tako da doista nema smisla ponavljati isti postupak. Nadalje, izvođenje riječi iz konteksta s ciljem diskreditacije suradnika nikako nije poželjno, te je ozbiljno kršenje pet stupova Wikipedije. Hvala na razumijevanju. Lordluka99 (razgovor) 21:33, 23. prosinca 2019. (CET)

Imaš u predlošku[uredi]

Imaš u predlošku redke

| slika           =
| slika_opis         = 
| karta           = 
| karta_opis         = 

Je li to udovoljava? Kubura (razgovor) 04:49, 26. prosinca 2019. (CET)

Malim početnim slovom[uredi]

[3]. Kubura (razgovor) 05:19, 26. prosinca 2019. (CET)

Moduli[uredi]

[4]... su zaguljena stvar. Kubura (razgovor) 04:50, 27. prosinca 2019. (CET)

Zagrade i zarezi[uredi]

Bok, Suradnik A10,

ovdje postoji detaljno obrazloženje zašto su zagrade definirane u projektnoj stranici wikipedija: razdvojbe i zašto ih se koristilo u npr. Google (tražilica). Usto, zagradama je to svrha po WP:PP, dok je zarezu drukčija svrha. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdrav, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 16,44; 29. prosinca 2019. (SEV)

Nesmir Kudilovič, hvala. Ima li kakvo posebno pravilo za američke gradove? Oni su obično nazivani u obliku "Grad, Država". --Suradnik A10 (razgovor) 20:49, 29. prosinca 2019. (CET)
Pictogram reply blue.svg zagrade su davno definirane, iako u nekim slučajevima može i bez zagrade, kao npr. Kraljevina Butan umjesto Butan (država). Sve je to bilo definirano puno prije nego sam se time počeo baviti. Kakva bi to bila standardizacija da se za naselja u SAD-u piše jedno, a u meksičkim drugo. Nije bio problem ni ovdje, na puno većem broju članaka. Vezano uz prethodno navedeno, uočio sam i nevjerojatno puno preusmjeravanja, primjer, a kad se to naselje provjeri na stranicama Nacionalnoga instituta za statistiku i geografiju (Meksiko), pod INEGI-kôdom 302090007 osim broja stanovnika 2010 (0) pronalazi se meksički standardni naziv po tom institutu: Crescencio Cortés Luis (El Riego), a ne Crescencio Cortés Luis, El Riego.
Nazivi gradova i naselja nisu obično u obliku grad, država. Primjer: bot. Lako se utvrdi da su neki članci bili premješteni pod ime sa zarezom, koji u enciklopedijama također ima drugu svrhu. Primjer premještenog: Topock, Arizona. Lijepo te i srdačno pozdravljam, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 19,35; 30. prosinca 2019. (SEV)
Nesmir Kudilovič, zašto se članak Loup City (Nebraska) zove upravo tako ako na en wikipediji vidim da postoji samo jedan Loup City? --Suradnik A10 (razgovor) 23:06, 29. prosinca 2019. (CET)
Pictogram reply.svg Naravno da je u slučaju članka Birmingham, Alabama, Birmingham izvedeno značenje. Ponekad i po broju stanovnika, za baš neka manja naselja uputno je rabiti strukturu naziva članaka kakva se koristi za naselja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Potpuno je nebitno to što su neka naselja u SAD-u ili Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne Irske. Za Cleveland je sve jasno: evidencija premještanja. Članak o zaselku Loup City može ostati pod sadašnjim naslovom, a abecedni popis može poslužiti kao popis traženih preusmjeravanja koja su ujedno i potrebna (da se slučajno ne bi duplicirali članci i sadržaj). Tako duplicirani sadržaj ponekad je potrebno uklapati u članak dulje povijesti uređivanja (starih izmjena), a ponekad i spajati povijesti uređivanja članaka u jednu jedinstvenu. Primjer: Gornje Rovišće i Draganić (Rovišće).
Još je bolji primjer Chicago, iako ima i drugih, manje dobrih primjera: kao ovaj. Lijepo te i srdačno pozdravljam, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 19,35; 30. prosinca 2019. (SEV)

Razgovor:Inicijativa za REKOM[uredi]

Hvala ti. Ako možeš pomozi mi u uređivanja članka Inicijativa za REKOM (tj. uredi što možeš), kako članak ne bi bio obrisan. Trenutno se bojim bilo što uređivati, kako ne bih napravio još veći problem.--Vrtleska225 (razgovor) 10:19, 30. prosinca 2019. (CET)

Vranjic[uredi]

Hvala na pomoći, obratit ću pažnju! --Jure Demižon (razgovor) 11:46, 30. prosinca 2019. (CET)

Irski okruzi[uredi]

Galway, je li sad OK?

Uputa[uredi]

Bok! Poštovani suradniče Suradnik A10, molim Vas da ne stavljate tri točke (...) kao u ovoj izmjeni bez obzira što ima još sadržaja za dodati. --Domjanovic (razgovor) 08:55, 31. prosinca 2019. (CET)

Bok! Poštovani suradniče Suradnik A10, kreirali ste neispravnu vanjsku poveznicu tj poveznica ne vodi na navedenu rijeku. Molim da ispravite poveznicu ili da uklonite istu ukoliko to nije moguće. Unaprid fala. Lipi pozdrav. --Domjanovic (razgovor) 12:36, 2. siječnja 2020. (CET)

HotCat[uredi]

Cool! Hvala! --Jure Demižon (razgovor) 18:35, 1. siječnja 2020. (CET)

so why do you say you rename the page?[uredi]

--Football Missionary (razgovor) 07:29, 2. siječnja 2020. (CET)

Kako (rijeka)[uredi]

Ne pišemo članke od jedne i dvije rečenice. Lijep pozz.-- Uspjeh je ključ života (razgovor) 13:15, 2. siječnja 2020. (CET)

Uspjeh je ključ života, članak ima 2 rečenice, predložak, kategoriju, izvor... nije baš za baciti. --Suradnik A10 (razgovor) 20:01, 2. siječnja 2020. (CET)
Svaki članak postepeno raste. --Zeljko (razgovor) 20:03, 2. siječnja 2020. (CET)
Zeljko Meni su takvi članci bili izbrisani. Rečeno mi je da ne pišemo članke od samo jedne, dvije ili tri rečenice. Pogledajte ovdje.-- Uspjeh je ključ života (razgovor) 20:57, 2. siječnja 2020. (CET)
Ovdje seipak radi o zesmljopsisu, a ne o nekom Goanu Božičiću kojemu nema traga nigdje. --Zeljko (razgovor) 21:10, 2. siječnja 2020. (CET)

Svjetski prvaci nogometnih klubova[uredi]

Hello, Svjetski prvaci nogometnih klubova o Nogometnih klubovavjetski prvaci. is it correct in both ways? because for the first time I kept seeing the warning to change the name of the page and so I did.--Football Missionary (razgovor) 18:26, 2. siječnja 2020. (CET)

Druga značenja[uredi]

Za druga značenja stavi na vrh stranice dz u ovakvu {{}} duplu zagradu. Samo naprid, pravi posao radiš --Zeljko (razgovor) 19:45, 2. siječnja 2020. (CET)

Hvala, Zeljko, pronašao sam {{dz}} već :). --Suradnik A10 (razgovor) 20:17, 2. siječnja 2020. (CET)

U svezi i glede mjesta i smisla[uredi]

Cijenjeni, suradniče Suradnik A10,

osobna pitanja postavljajte na suradničkim stranicama za razgovor. Nipošto nije dobra praksa pokušavanje skretanja rasprave s teme na način da se unose osobni elementi u raspravu.

To što su se suradnici u doba *mane volje* raspravljali, većinom bez argumenata, a u wp:kafiću, a da nije vođena tematska rasprava na za to predviđenom mjestu — kao što je szr uz Wikipedija:Tipski članci/Gradovi u SAD-u ili szr uz Wikipedija:Tipski članci/Gradovi, naselja i područja ne znači da je stvaran valjani konsenzus. Tim više što je više nego očito da nema govora o standardizaciji na način da se SAD-ovski gradovi i naselja izuzimaju od općeg pravila, te da se u raspravu ne unose elementi o tome pod kojim je naslovima botovski započinjano članke o SAD-ovskim gradovima i naseljima itd.

Lijepo molim da komentar povučeš i da mi se obratiš na suradničkoj stranici za razgovor s tim osobnim pitanjem, ako te zaista zanima odgovor — koji ću ti dostaviti opširnije na tvojoj suradničkoj stranici za razgovor. Hvala na razumijevanju. Lijepi pozdravi, -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,20; 2. siječnja 2020. (SEV)

Ništa se ne podrazumijeva, osim onog što je više nego očito. -- Nesmir Kudilovič (razgovor) 22,25; 2. siječnja 2020. (SEV)
Nesmir Kudilovič, nisam ti postavio nikakvo osobno pitanje (nisam te pitao ni ime ni prezime ni adresu), nego sam ti samo postavio retoričko pitanje, s obzirom da mi se čini da ti baš ne prepoznaješ valjanost tuđih argumenata. Ja ne vidim da su suradnici u WP:Kafiću raspravljali "bez argumenata", baš suprotno. Ako ti budeš inzistirao da su samo tvoji argumenti valjani, teško ćemo do konsenzusa. --Suradnik A10 (razgovor) 22:35, 2. siječnja 2020. (CET)

Novi suradnici[uredi]

Ako bot nije (još) stavio dobrodošlicu novom suradniku, ne bi bilo loše to učiniti ( {{subst:dd}}--~~~~ ), pa onda ispod nje dodati komentar na suradnikovo uređivanje.-- MaGaporuči mi 13:21, 5. siječnja 2020. (CET)

MaGa, hvala na savjetu. Iskreno, bilo mi je čudno da mu je link za Razgovor crven, a vidim da već ima doprinosa, palo mi je napamet to šta mi predlažeš. Dobro da si mi rekao za proceduru, hvala.--Suradnik A10 (razgovor) 15:07, 5. siječnja 2020. (CET)
Bot postavi dobrodošlicu - nekada, nisam skužio nakon koliko nečega. Sa strane suradnika, nije to nikakva (birokratska) procedura niti obveza, nego čisto - bonton.-- MaGaporuči mi 15:11, 5. siječnja 2020. (CET)

Predložak:Sadržaj4[uredi]

Obrisan ti je Predložak:Sadržaj4. Imaš li možda sačuvan izvorni kod? --Mosorska gušterica (razgovor) 11:29, 7. siječnja 2020. (CET)

OK, hvala. --Mosorska gušterica (razgovor) 11:33, 7. siječnja 2020. (CET)

Hvala[uredi]

Hvala na pomoći! --Jodl jodl (razgovor) 16:56, 16. siječnja 2020. (CET)