Razgovor sa suradnikom:Flopy/Arhiv 7

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija


Točnost

Ponovno hvala Flopy, slobodno javi uvijek kada uočiš neku nepravilnost. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 12:18, 14. lipanj 2007. (CEST)

Hrvatski kraljevi

Tvoj komentar o tom tekstu je djelomično ispravan i neispravan. Iz praktičnih razloga ja smatram da bi tekstove popis hrvatskih kraljeva i popis hrvatsko-ugarskih kraljeva trebalo spojiti, ali njihove brisanje ne dolazi u obzir. Kao što je meni već veoma lijepo objašnjeno od drugih suradnika tekst hrvatski vladari govori o osobama koje su vladali teritorijama gdje zive hrvati dok ova dva druga popisa govore o vladarima hrvatske države. --Rjecina 16:21, 14. lipanj 2007. (CEST)

Wattenmeer

Hej, opet mi triba malo tvoja pomoc. Pokusavam prevesti clanak o Schleswig-Holsteinu. I sada bi tribala prevesti Wattenmeer, a ja nemam pojma, ubiti je to ono blato na sjevernom moru kad je oseka. Bila bih ti zahvalna ako bi mi mogao to prevesti. --Cikola 19:17, 14. lipanj 2007. (CEST) I kad vec pitam, tribala bih i znati kako se Hallig kaze na Hrvatskom.--Cikola 19:23, 14. lipanj 2007. (CEST)

Hvala. :-)--Cikola 21:51, 15. lipanj 2007. (CEST)

Pogledaj

Polgedaj na njemackoj stranici clanke o Hrvatima u Ceskoj i Slovackoj. Najgore stoji za clanak o Hrvatskoj entnickoj skupini u Ceskoj. Nekako to sve nije jasno sta se sve trazi, samo da ima manje clanaka o Hrvatskoj etnickoj skupini u evropi. Evropske informativne internetske stranice, stavljaju po ocijenu "izgleda prihvatljivo", druge o njemackoj etnickoj skupini u kojoj pogotovo najvise o Hrvatima pise, ocjenuju po desnickoj ideji. Clanak za Hrvate u Slovackoj im ne smeta, zbog toga sto u njemu nema nista o istoricnim zbivanjima u vremenu drugog svijetskog rata i komunistickoj muki. A iz mog pogleda, sve navedene internetske stranice su ok. Cudno, cudno - a jos cudnije da se dosada nijedan administrator za juznoistocnu evropu nije javijo. Velike frke se i vode u clancima moliski Hrvati. Vidi i cudi se.

[1], [2]

Ivica Sporic

Pogledat ću čim stignem. O Hrvatima u dijaspori inače malo toga znam, nažalost. --Flopy 07:47, 15. lipanj 2007. (CEST)
Pogledao sam i o tome nažalost ne znam ništa. --Flopy 10:09, 19. lipanj 2007. (CEST)

Eh, Flopy,

ja sam za obje riječi prepisala doslovno tekst iz Šamšalovićevog riječnika:) Pozdrav --Branka France 11:25, 15. lipanj 2007. (CEST)

Kavić

Flope, nemoj se nastavljat i trošit energiju na Kaviću.
Iman dosta članaka di će mi tribat tvoja pomoć, dosta je starih povijesnih isprava, di triba znanje više jezika, a tribat će i znanje iz struke, jer su jezične situacije dosta "osebujne".
Troši energiju i vrime na članke. Rasprave sa svađalicama ti samo isišedu kreativnu energiju iz tebe. Kubura 02:03, 16. lipanj 2007. (CEST)

hvala :)

Bas ti hvala za pčelicu! Ako ćes trebati još nešto reci, pov.umj. je dosta slabo pokrivena a ja ne znam čega bih se prije uhvatila. Nemam vremena za sistematsko bavljenje time, a nisam za članke ofrlje.. Klarissae 01:23, 17. lipanj 2007. (CEST)

Hvala na dobrodošlici,molio bih vas malu pomoć,naime pišem članak o mjestu Barić Draga(razlog je taj što sam našao Barić Dragu na slovenskoj wikipediji,a na hr je nema što mi nije bilo drago),te bih vas stoga molio za pomoć,ponajprije oko lektoriranja napisanog,jer će nešto što napišem možda malo nesšretno zvučati.Unaprijed hvala i pozdrav — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Zadar33 (razgovordoprinosi)

hvala — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Zadar33 (razgovordoprinosi)

hvala ti najljepša na nagradi. ukoliko bilo što zatreba javi se. ipak smo mi kolege. --Roman 09:32, 20. srpanj 2007. (CEST)

Spajanje

Zasto ti ne bi mogao spojiti?

Sastavis tekst iz oba izvora i postavis ga u jedan clanak, dok na drugi stavis redirect. Nije rocket science :). --Ante Perkovic 11:41, 18. lipanj 2007. (CEST)

Aachen

Može, to sam nekad bubala za ispit ;)) Klarissae 11:59, 18. lipanj 2007. (CEST)

Ime Kubura

Bit će si me i pita, ali ja san se izgubia u dugin odgovorima.
Iako, ne sićan se, obično zapamtin kada me netko pita baš za to.
Možda je bilo "priveć uvijeno" pitanje, pa ga nisan pripozna.
Kakobilo, sad znaš :) . Kubura 03:17, 19. lipanj 2007. (CEST)

Hrvati

na žalost ne znam njemački ,ali sumnjam u čemu je problem. Ti vidim znaš njemački, mogao si prepričat, pa mi reč. --Zeljko 10:26, 19. lipanj 2007. (CEST)

Problem je asimilacija i slovakizacija. Njihova sela, koji je bilo oko 70 u Slovačkoj su raseljena stvaranjem Čehoslovačke, i danas ih je preostalo svega 4 u Slovačkoj (Hrvatski Jandrof , Hrvatski Grob, Devinsko Novo Selo i Čunovo). Djeca nemaju škola na materinjem jeziku, pa hrvatski znaju onoliko koliko imaju prilike naučiti kod kuće, gdje ga govore starije osobe. -Možda se to negira, jer istina boli. Kod nas Slovaci i Česi dobro žive i imaju prava, koja mi tamo nemamo. --Zeljko 11:06, 19. lipanj 2007. (CEST)

Evo nešto sam našao In reports according to national structure, Croats in Slovakia are listed as "others.", Najsjevernija grana Gradišćanskih Hrvatov, Jednoč simo, jednoč tamo. Pozdrav Flopi --Zeljko 11:16, 19. lipanj 2007. (CEST)

Predložak:Budite ljubazni

Prebacila sam wikipedija:Budite ljubazni u drugi imenski prostor zato što se radi o predlošku (a tako si ga i kategorizirao). Zato nije potrebno upisivati cijeli kod pa sam ti i na stranici za razgovor kod zamijenila predloškom {{Budite ljubazni}} --MayaSimFan 11:20, 19. lipanj 2007. (CEST)

Hvala Flopi. Ako nisi ibrisao, ja ću. --Zeljko 12:59, 19. lipanj 2007. (CEST)

Ma...

Ma no prob. Ja znam isto pod solidarnost, ali videl da je negde šć pa sam stavio, ali svejedno je jer sad kad utipkaš i jedno i drugo otvori ti na članak. --Edgar Allan Poe 14:23, 19. lipanj 2007. (CEST)

Jazon

Jazon. S između samoglasnika može, ali i ne mora ostati, zeznuto je to područje. Kad kroatiziram, prvo provjerim u praksi (stoljetni prijevodi Kolomana Raca) te pretražim osobni korpus hrvatske književnosti digitalizirane (tisućinjak klasičnih djela) pa shodno tomu izaberem dosljedniji i češći oblik. U ovom slučaju prevladale su dvije tradicije - s > z, kako je češće u hrv. (i iz lat. također, caesar > cezar, a Nijemci imaju s, primjerice) te ona književna. Često se primarno oslonim na sluh (tako napravih s Nausikajom gdje ostavih ovakav oblik, premda su podjednako u korpusu obje inačice, a onda mi je kriterij za njegovo potvrđivanje Rac/Maretić, budući da su se oni prvi (gotovo pa i posljednji) bavili kroatizacijama. I u filmovima (prijevodi naslova) sreće se oblik Jazon, primjerice Jazon i argonauti (1963), a Jason je u novije vrijeme utjecaj engleskog, možda i Noći vještica. :-))) --Abyssus 20:25, 19. lipanj 2007. (CEST)

Originalno grčki jest i Perseus, pa opet govorimo o Perzeju. ;) --Abyssus 13:06, 20. lipanj 2007. (CEST)
Jest, zaboravih. Ionako nakon dovršene kategorije provjeravam poveznice i preusmjeravanja pa bi kad-tad bilo riješeno. Ostavit ću redirect. --Abyssus 10:30, 21. lipanj 2007. (CEST)

Brisanje

Hvala, zapravo osim brisanja spašavam i ono što se spasiti da. Lijep pozdrav žutim suncokretima  :-)) --Roberta F. 12:05, 20. lipanj 2007. (CEST)

Godišnjice

Flopy, cijenim doprinose oko kalendara, ali s godišnjicama je malo nezgodno ako se ne vodi računa što je već uvršteno u godišnjice. Tako je Karlo Veliki već dvaput uvršten u godišnjicama, nije potrebno i treći put. Pravilo bi bilo najviše 4 godišnjice u jednom danu (moram ukloniti višak iz nekih) itd. Vjeruj mi, treba svaki nadnevak provjeriti što vodi na njega i da li je već spomenut. Kažem, ako želiš pomoći, ti ili bilo tko drugi, slobodno upisujte važnije događaje u kalendar, jer njega najprije pogledamo kada se uređuju godišnjice. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 12:21, 20. lipanj 2007. (CEST)

  • Karlo Veliki:
Wikipedija:Izabrane godišnjice/24. rujna
Wikipedija:Izabrane godišnjice/25. prosinca
  • Franjo Tuđman
Wikipedija:Izabrane godišnjice/14. svibnja

Pomoću alata "što vodi ovamo", osim toga, to nije jedini kriterij kako se oblikuju godišnjice, bilo bi idealno kada bi se zadovoljilo i jedno rođenje, jedna smrt i dva događaja. Bolje je uvrstiti neki značajniji hrvatski događaj, obratiti pozornost na raznovrsnost, kako razdoblja, tako i tema. U svakom slučaju, kvalitetna izrada jedne godišnjice oduzima poprilično vremena (to ti može i Donatus potvrditi jer je i on radio neke od njih). Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 12:39, 20. lipanj 2007. (CEST)

No, ako ćemo stavljati samo smrti osoba, onda nećemo imati niti jedno rođenje. Nije samo smrt najvažnija, isto tako tog nekog dana je i netko drugi umro, a koji možda nije spomenut nigdje drugdje ni za rođenje ni za neki događaj. Gleda se cijela godina, ne samo jedan dan u godišnjicama. :-)) --Roberta F. 12:47, 20. lipanj 2007. (CEST)

HVALA

Hvala :)

If you guys don't teach me Croatian, i'm afraid i will only come here to help you with categorisations and things like that, but thak you anyway, it's so nice to feel one's welcome :)

Zdravo

Gaudio 23:42, 20. lipanj 2007. (CEST)

Dobrodošlica novim suradnicima

Pozdrav Flopy, meni je svejedno je li dobrodošlica opširnija ili nije ukoliko daje suradniku najosnovnije potrebne informacije. Predložak:Dobrodošlica je kratka i jasna, te vodi suradnika na opširnije i detaljnije stranice ukoliko to želi. Predložak:Dobrodošlica2 je ok, ali možda malo prevelik za moj ukus, ne bih htio da se suradnici prepadnu kad vide koliko imaju za pročitati :-))) Lijep pozdrav! LukaKrstulović 11:11, 21. lipanj 2007. (CEST)


Hvala

Zahvaljujem na odzivu prilikom mog izbora za administratora. Andrej Šalov 15:18, 23. lipanj 2007. (CEST)

Promjena imena

Dva pitanja:

  • znaš li koliko imaš promjena/uređivanja wikipedije? (ako imaš više od 5.000 nije moguće promijeniti ime, prema zadnjim informacijama; ja bih provjerio pomoću baze direktno, ali trenutno postoje izvjesni tehnički problemi)
  • jesi li siguran da želiš promijeniti ime (većina suradnika će te ionako zvati Flopy, jer su se već naviknuli na taj nadimak ;-)

Nadam se da si se dobro odmorio! SpeedyGonsales 13:18, 26. lipanj 2007. (CEST)

Dogovoreno! SpeedyGonsales 12:28, 27. lipanj 2007. (CEST)

Bože dragi, Flopy, što ti je? Pa nemamo mi ništa protiv tebe... Ja definitivno ne, a sumnjam da i Ivan. --Sanja Simat 12:41, 27. lipanj 2007. (CEST)

Pozdrav

Bok Flopy, vratit ću se ja na wiki kad tad. Nešto pomalo i pišem o onim mojim Englezima pa ću to staviti na wiki čim završim... Što ima kod tebe? Čime se baviš?--Wenders 08:20, 1. srpanj 2007. (CEST)

Ptice

Bok,

pročitaj i ti što sam odgovorio Branki: http://hr.wikipedia.org/wiki/Razgovor_sa_suradnikom:Branka_France#Ptice kao i linkove koje su tamo navedeni.

Nitko ti ne brani da koristiš naziv u množini unutar članka, sl. kao što koristi članak o pticama na engl. wiki. Naziv članka je iz puko tehničkih razloga - bolje je imati unificirani sustav naslovljavanja članaka sa nekolicinom iznimki, nego se pouzdavat u "govorni običaj", koji će kad-tad dovesti do dupliranja sadržaja i nekonzistentnosti imenovanja. Ptice se čak i može svesti pod iznimke (viša taksonomska jedinka u pluralu u latinskom izvorniku), Imenice, Brojevi i sl. ne. --Ivan Štambuk 13:55, 2. srpanj 2007. (CEST)

Godišnjice i stranice za razgovor

Flopy, stranice za razgovor Godišnjica, koliko vidim nisu zaključane, pa te molim da na njima napišeš primjedbu. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 15:29, 3. srpanj 2007. (CEST)

I, ako nitko ne reagira, potegni za rukav kojeg admina. Ja osobno pratim NP, ali ne bas real-time, vec par dana unazad. Dok jha vidim tvoj koemntar, proce 3 dana minimum. Ali, slobodno mi ostavi poruku ako nesto treba hitno. --Ante Perkovic 11:56, 6. srpanj 2007. (CEST)

Kritija Mlađi.

Dragi Flopy, bi li bio voljan pogledati članak Kritija Mlađi i eventualno ga ispraviti (i po mogućnosti dopuniti) s povijesnog stajališta? Hvala! Ygraine 15:23, 4. srpanj 2007. (CEST)Ygraine

Hvala puno! Naravno, nije hitno, kad budeš stigao! Thx! Ygraine 11:50, 5. srpanj 2007. (CEST)Ygraine

Dragi Flopy, evo sa zakašnjenjem ti zahvaljujem što si se pozabavio Kritijom i što si jasno rekao da moje namjere i riječi nisu huškačke. Hvala. Ygraine 11:55, 11. srpanj 2007. (CEST)Ygraine

Sređivanje

Hvala ti, da češ pregledati što sam napisala. Mislila sam da imam više grešaka. Ako ti nešto nije jasno, najbolje je da me pitaš, pa ću ti probati objasniti na što sam mislila.--Cikola 13:48, 5. srpanj 2007. (CEST)

Ma nema problema. Drago mi je da češ uopće pogledati što sam napisala.--Cikola 11:32, 6. srpanj 2007. (CEST)

Bohemija

Vidi {{Povijesne pokrajine Češke}}. Mislim da "Bohemija" treba ostati. --Ante Perkovic 11:11, 6. srpanj 2007. (CEST)

OK, vjerojatno si u pravu, ali kako se ne kuzim toliko u povijst, molim te da zamolis nekog drugog da to pogleda. --Ante Perkovic 11:20, 6. srpanj 2007. (CEST)

Daj pliz onda sredi {{Povijesne pokrajine Češke}}, kad vec vices da ti ne damo ;). --Ante Perkovic 11:25, 6. srpanj 2007. (CEST)

Profesore povijesti... ako se vec pouzdamo u tebe, onda barem napravi kako treba. Vidi cs:Čechy. U clanku cak pise "Čechy na mapě Česka"!!! Dakle, svaka tebi cast sto znas povijest, ali ja bi na tvojem mjestu ubuduce ipak ne bi pisao iz glabve nego bi provjerio. Dakle, daj mi sad objasni sta je Čechy, a sta je Česka. Po tebi su ocito jedno te isto. Po Cesima nisu. --Ante Perkovic 11:31, 6. srpanj 2007. (CEST)

A da ne govorim da na cs:Šablona:České země prva poveznica ne vodi na clanaka o danasnjoj Ceskoj Republici, za razliku od onoga sto si ti kod nas napravio. --Ante Perkovic 11:34, 6. srpanj 2007. (CEST)

Wikicitati »Vratit ću onda u predlošku na Bohemija, ali u izabranim obljetnicama ona ne smije stajati.«

U svakom slucaju, ako ces napravit kako predlazes, meni se to cini ko dobro rjesenje i ne bi dalje duljio oko ovoga. Inace, sorry, nisam procitao clanak o Rudolfu, u tom trenu sam vec bio odustao od proucavanja problema na godisnjicama i prepustio to tebi. Ne mogu sve stic :-/. Pozdrav! --Ante Perkovic 11:45, 6. srpanj 2007. (CEST)

Flopy predlažem da ispraviš u Češka jer se taj termin kod nas ne rabi. Pokušao sam pronaći u literaturi, ali kao što sam i pretpostavljao, nisam naišao na taj termin. Mi koristimo Češka, a ne Bohemija. Jedino sam se susreo s tim pojmom dok sam studirao (Boehmen). Sjajan si posao opet napravio s Popisom čeških vladara. Ali bih ti opet predložio nekoliko ipravaka: Brandt za oblik Spytihněv rabi Spitignjev, a Valla Spitihnjev. Isto je sa Sobeslavom, Klaić ga navodi kao Sobjeslava. Nešto je slično s oblikom Otokar I Premisl, koji se kod nas u literaturi obično navodi kao Premisl Otokar II, no tome bi se dalo prodiskutirati, s tim da Opća navodi oblik Otakar. Eh da zaboravio sam potpuno te podržavam vezano uz članak o Velikoj Hrvatskoj. To treba izbrisati. Još jedna sitnica Što misliš bi li trebalo sve popise vladara svrstatti u posebnu potkategoriju?--Roman 01:26, 14. srpanj 2007. (CEST)

Ako mi za Bohemiju kazemo Ceska, onda treba razdvojba na Češka. --Ante Perkovic 10:36, 16. srpanj 2007. (CEST)
Ako imamo dovoljno materijala o Češkoj i češkoj povijesti, možda bismo mogli razlikovati članke Češka Republika (ili Republika Češka?) i Češka, gdje bismo ovim drugim nazivom obuhvatili Češku bez Moravske i Šlezije, a koje sve ulaze u sastav današnje Češke Republike. Tako bi Češka odgovarala češkom pojmu cs:Čechy, a Češka Republika pojmu cs:Česko ili Česká republika.--Donatus 10:55, 16. srpanj 2007. (CEST)
OK. Ovo je bio samo prijedlog za rješavanje problema, no dobro je i kako je sada. Bitno da se razlikuju dva pojma. Inače, ja sâm na rođendane ne pazim, pa to i ne očekujem od drugih. Jedva da se sjetim i sestrinog.--Donatus 11:04, 16. srpanj 2007. (CEST)

Alojzije

ČLanak je izvrstan i mog bi za naslvnicu, ja sam tada bio čak i za, ai od tada sam neš naučio, razvio neke vlastite teorije i svjetonazore i jednostavno mi se ne sviđa ta osoba, a što se tiče članka, zašto ne. Osobno nemam ništa ni protiv tebe, ni kingtsonea, ali imam protiv Stepinca. --Edgar Allan Poe 11:36, 9. srpanj 2007. (CEST)

Ma nije da ga mirzim ili da mi se gadi, ali jednostavno mi nije drag, tako da sam protiv iz tog razloga. Ali ti, kao što sam i ja, tražiš kod glasovanja pravednost. Ali nema je jer netko komu se tema ne sviđa, pa makar članak bio odličan neće bit za baš iz tog razloga, jer bilo je par razloga koji uopće ne spadaju u ovaj tip glasovanja ali što ćeš. Kako si sam reko, nitko ne može bit 100% objektivan. Pozdrav --Edgar Allan Poe 11:43, 9. srpanj 2007. (CEST)

Kroatizacija imena

Pozdrav profesore. Vidio sam da je ideš počeo pisati jako dobre članke o španjolskim vladarima, no vidim da navodi španjolska imena umjesto uobičajenih hrvatskih. Želio bih ti skrenuti pažnju na članak Pedro III. Aragonski. Čini mi se da ga trebalo preusmjeriti, a vidim da si i ti vršio neke ispravke. Lijep pozdrav--Roman 23:56, 9. srpanj 2007. (CEST)

Španjolski vladari

Budući da sam i ja imao prste u popisu španjolskih vladara, reći ću ti ovako: ja sam se rukovodio prije svega popisom na španjolskoj wiki [3] i engleskoj[4]. Kao povjesničar trebao bi znati da ne možemo govoriti o Španjolskoj prije ujedinjenja malih kraljevstva. Prvi kralj kojeg možemo nazvati španjolskim je Karlo I., odnosno car Karlo V. Članke o pojedinim kraljevima sam prevodio sa španjolskog, djelomično sa engleskog, ne sa njemačkog.

Vezano uz Kastilju<>Kastiliju. Ja sam se ispočetka rukovodio jednim rječnikom u kojem stoji Kastilija. Međutim, na nekoliko drugih mjesta naišao sam Kastilja. Vidi i raspravu [5] i mislim da ima još negdje drugdje. --Suradnik13 12:22, 10. srpanj 2007. (CEST)

Wikicitati »Mislim da je de.wiki najbolja od svih wikipedija, i od engleske.«
Ja sam govorio da sam prevodio sa španjolskog, djelomično potpomognut engleskom verzijom. Neću ulazit u to koja je wikipedija najbolja, i o planovima Jimba za učenje stranog jezika, ali mislim da Španjolci ipak znaju više o svojoj povijesti od Njemaca. No dobro, tebi kao profesoru njemačkog lakše je prevodit s njemačkog nego sa španjolskog. Pozdrav --Suradnik13 12:39, 10. srpanj 2007. (CEST)

Meni osobni nije lijep. Ljepši mi je popis koji nije u tablici, s lentom vremena sa strane. Puno je preglednije. Ovo je na dugo i naširoko (da ne kažem da na manjim rezolucijama izgleda grozno). Kad sam uređivao taj popis htio sam napraviti i popise vladara ovih kraljevstva, na zasebnoj stranici + Al-Andalus, ali sam otišao u druge wiki vode, i zaboravio na španjolce. Ono šta predlažem je razdvajanje popisa, a ovaj popis da započnemo prvim Habsburgom. --Suradnik13 12:51, 10. srpanj 2007. (CEST)


Slažem se s razdvajanjem, ja predlažem da ih razvojiš otprilike kak je na es:wiki.

Lista de monarcas de Asturias, Lista de monarcas de Castilla, Lista de monarcas de Galicia, Lista de monarcas de León, Lista de monarcas de Navarra, Lista de monarcas de la Corona de Aragón. Lista de monarcas de Valencia.

Mislim da ćeš skužit o čemu se radi (Lista de monarcas znači popis vladara, odnosno monarha + kraljevstvo). Radi kako hoćeš, iako se meni više svidja lenta vremena sa strane kakva je bila u članku, jer ona daje i vizualnu predodžbu duljine trajanja vladavine i sl. Ostavljam te sad. Pozdrav --Suradnik13 13:03, 10. srpanj 2007. (CEST)

Prvo pohvala za jako dobro obavljen posao s Popisom španjolskih vladara. Sviđa mi se kako si to izveo. Ako se Suradniku 13 ne sviđa, neka napravi izdvojene Popise vladara, jer već postoji popis Vladari Aragonije. Možda na taj način vuk bude sit, a koza cijela. Glede članaka o španjolskim vladarima, naišao sam na članak Filip I. Kastilijski, koji bi po mom mišljenju trebalo preimenovati u Filip I. Lijepi, kao i članak Ivana I. Kastilijska u Ivana Luda. Što misliš o tome?--Roman 00:44, 12. srpanj 2007. (CEST)

Meni je također bolje imenovanje u Filip I. Lijepi i Ivana Luda (Juana la Loca).
Sad sam primjetio, Flopy, da si preimenovao Vladare Aragonije u Vladare Aragona. Preteže ipak hrvatski naziv, a to je Aragonija. --Suradnik13 10:06, 12. srpanj 2007. (CEST)
Ja sam razumio Romana da mu je svejedno. Međutim, meni je problem što se one paralelne tablice preklapaju kod manjih rezolucija, što ne izgleda baš lijepo (nadam se da se slažeš). Mogu razdvojit članke, ali mi to sad nije prioritet (sad sam u nečem drugom). Aragonija je hrvatski naziv, ja provjerio na nekoliko mjesta (ako može Kastilija, može i Aragonija) --Suradnik13 10:26, 12. srpanj 2007. (CEST)

Malo sam čeprkao po literraturi. činjenica je da sam naziv Kastilja pronašao u samo dvije knjige i to Raukorovom Hrvatskom srednjovjekovlju i Goldsteinovoj Hrvatskom ranom sred, vij, gdje se spominju samo jednom, dok sva ostala starija literatura (Pirenne i Brandt, te Vallina Poviest srednjeg vieka iz 1896) navodi naziv Kastilija. Stoga se svrstavam na tvoju stranu, jer tome u prilog govore činjenice iz povijesne literature. No kako je jezik živ i podložan mjenjanju, trebalo bi vidjeti hoće li se u budućnosti prevladati stari ili novi naziv. No do tada ja sam za Kastiliju. --Roman 00:52, 13. srpanj 2007. (CEST)

Imena država njemačkog carstva

Flopy pošto si ti profesor povijesti i članke prevodiš s de.wiki, smatram tebe najkompetitnjim za ovo što tražim. Kako se pišu imena sastavnica njemačkog carstva, pogledaj ovo mislim preveo sam samo Prusku i Bavarsku koje su najpoznatije, zanima me kako se pišu ostale, po njemački, engleski ili se na poseban način kroatiziraju. Ako ikako možeš pomozi. -- Kingstone 93 22:19, 10. srpanj 2007. (CEST)

E puno ti hvala Flopy, i naravno da mi ne smeta što radiš izmjene na člancima koje radim, dapaće onda mi se bar ćini da neko prati što radim. Znam da mi je bolje prevodit s njemačke wikipedije, ali njemački znam jako malo, stoga se moram osljanjati na englesku wikipediju, a nažalost oni opet imena država vuku na svoje pa tu nastadu mali problemi. I tebi lijep pozdrav :D -- Kingstone 93 14:04, 11. srpanj 2007. (CEST)

Bitka za Aduatuku

Zvuči šašavo, ali na to nisam bio uopće mislio. Knjiga inače govori o padu Rima, a ova bitka je bila navedena kao primjer njihovog nepobjedivog duha u doba Julije Cezara :))--Rjecina 16:11, 11. srpanj 2007. (CEST)

Pošto sam čuo da ratuješ na njemačkoj wiki moram ti pokazati zanimljivi tamošnji tekst koji nužno treba izmjene. Pogledaj http://de.wikipedia.org/wiki/Geschichte_Serbiens i tamošnje "povijesne karte" Srbije. Imam nekih sitnih problema s onom koja "prikazuje stanje" 850 godine i onom drugom iz XV stoljeća.--Rjecina 8:19, 15. srpanj 2007. (CEST)

Poljski

U poljsku povijest se stvarno ne kužim da bih ti mogao dat suvisli komentar na sadržaj. Pogledao sam, između ostalog, i englesku i francusku wiki, i oni imaju podjelu na razdoblja. Što se tiče izgleda stranice, jako mi se sviđa kako su to napravili Poljaci, iako mi se čini nedovršenom. Dok nema paralelnih tablica, dobro je--Suradnik13 13:27, 12. srpanj 2007. (CEST)

Nope, nisam rekao da mi se sviđa, rekao sam da može proći :))) --Suradnik13 13:31, 12. srpanj 2007. (CEST)

Baš si se potrudio. Članak je ispao jako lijep. No imam primjedbu ili dvije. Boleslav Smioni se obični u literaturi navodi kao Boleslav Smjeli. Što se tiče Leščeka, vidio sam da u Brandtovoj Kijevskoj Rusiji navodi ime Leško, dok Valla navodi Lešek. Ne znam odakle je taj oblik Lešček. Još ću malo proučiti literaturu. --Roman 00:51, 13. srpanj 2007. (CEST)

Hvala na čestitkama

Hvala na čestitkama. Ne govorim da su Antini argumenti loši. Mnogi upotrebljavaju naziv Frankopani. Mene su isto učili Frankopani. Što se tiče one profesorice Nede Engelsfeld (za koju nisi čuo), predavala mi je na pravnom faukltetu u Rijeci, a isto tako i u Zagrebu. Mozda je sad već u mirovini. Vidi malo na Google. Dr. Željko Bartulović je redoviti profesor Opće povijesti prava i države, te Hrvatske povijesti prava i države na Pravnom fakultetu u Rijeci.

Damirux 11:51, 16. srpanj 2007. (CEST)

"U Hrvatskom enciklopedijskom rječniku stoji Frankapani, ali u zagradi dodano Frankopani" - tvoj citat.

Zar je mjerodavniji Ante od Hrvatskog enciklopedijskog rječnika? Pa zato i stoji Frankapani, a u zagradi Frankopani. Damirux 12:00, 16. srpanj 2007. (CEST)

Druga činjenica je da ti nazivi trgova postoje još otkad povjesničari nisu upotrebljavali naziv Frankapani. Ja sam za to da ostanu oba naziva kao i dosad. Povodim se za strukom i onome što kažu akademici i povjesničari. I sam kažeš da povjesničari upotrebljavaju naziv Frankapani. Damirux 12:22, 16. srpanj 2007. (CEST)

Kastilja

Molim te, nemoj mi govorit tko je u pravu, a tko nije. Ja sam tebi naveo nekoliko izvora, ti si meni naveo samo Enciklopediju JLZ + Romanovu literaturu. Evo ti još jedne: Boris Prister, Odlikovanja, Zagreb, 1984. kada govori o španjolskim viteškim redovima koristi Kastilju. Prister radi inače u Hrvatskom povijesnom muzeju. Pozdrav --Suradnik13 13:04, 16. srpanj 2007. (CEST)

Bez obzira na svu literaturu koju sam ti naveo? I protiv hrvatskog rječnika? --Suradnik13 13:10, 16. srpanj 2007. (CEST)
Ovaj izvor gore, Prister, koristi Filip Kastiljski i još jednog vladara koji ima u imenu Kastilju. Sad trenutno nemam pri ruci da ti točno citiram, ali rado ću to učiniti popodne kad mi dođe pod ruku. --Suradnik13 13:19, 16. srpanj 2007. (CEST)

Kao što obećah! Primjeri:

  • Enciklopedija JLZ: Ivana Luda, kastilska kraljica (to mi zvuči dosta arhaično).
  • Opća i nacionalna enciklopedija: Ivana Luda, kastiljska kraljica
  • Prister, B., Odlikovanja, Povijesni muzej Hrvatske, Zagreb, 1984. :
Wikicitati »Glasovita su bila dva španjolska vjerska reda: voinički Red Alcantara, koji je osnovao Ferdinand II, kralj Leona, 1156. g. i Red Calatrava, koji je dvije godine kasnije osnovao kralj Sancho III. Kastiljski
Wikicitati »Maksimilijanov sin Filip I. Lijepi postao je ženidbom s Ivanom Kastiljskom kralj Kastilje ...«

Naravno uz ovo stoji sve ono što smo Aby i ja rekli na Jezičnim pitanjima, a naročito oni primjeri koje sam ti naveo iz španjolskih rječnika.

Dakle, za sada nisam nigdje našao pridjev Kastilijski --Suradnik13 21:06, 16. srpanj 2007. (CEST)

P.S. kad spominjem Pristera, a vezano za prijevod imena Santiago, on ga prevodi arhaičnim imenom Jago

Imamo i mi pravnici povijest na fakultetu i to dva relativno teška ispita (opću povijest i nacionalnu povijest), tako da nismo ni mi za bacit (a da ne spominjem da neki predmeti počinju s poviješću). Započinješ raspravu kategorički tvrdeći da je tako kako ti kažeš, što ponekad nije dobro. S druge strane zamolio bih te da kad nešto ideš premještati, provjeriš da li je stvarno to tako (ponekad je bolje provjeriti deset puta, tako barem ja radim), jer ja sad moram vraćati tvoje promjene, a već sam ih jednom premještao. Pozdrav --Suradnik13 10:06, 17. srpanj 2007. (CEST)

Izabrani članci

Ne radi se o istoj stvari. Članci birani u tjednu 22. siječnja - 28. siječnja nisu imali isti broj glasova za. 2. svjetski rat imao je 2 glasa protiv, 5 glasova za i 1 neutralan - neutralizacijom, 3 glasa za. Stogodišnji je rat imao 4 glasa za i 2 glasa protiv, neutralizacijom 2 glasa za. Ono na što je Donatus ovdje mislio je pravilo 12. izbora za izabrane članke

Wikicitati »Ukoliko članak za tih 15 dana ima najmanje tri glasa {{za}} i najmanje dvostruko glasova {{za}}, nego {{protiv}} (npr. 10:5), članak je Izabrani.«

Znači, da nije bilo glasovanja za 1. svjetski rat Stogodišnji bi rat mogao biti izabran, prešao bi prag. Dakle, spora nema

Po meni, nema smisla nekom članku oduzimati status izabranog zbog neutralnog glasa (cijenim i glas za i glas protiv i neutralan, nemoj me krivo shvatiti) i staviti ga "na čekanje" 3 mjeseca. Ne moramo biti maćehe predloženim člancima samo zbog tog glasa. Isto tako, baratanje s neutralnim glasovima je sivo područje pravila.

Kako hr wiki raste izjednačenja će vjerojatno biti i više zato što će biti predloženo više kvalitetnih članaka u jednom. Ako se članku ne može naći veća zamjerka, a to potvrde i suradnici-glasači ne vidim zašto i jedan i drugi članak ne bi mogli biti izabrani. Naravno, ovakve bi se stvari mnogo rjeđe događale kad bi svi glasali za sve članke, ali to je druga priča i na tom području još treba senzibilizirati javnost .

Naravno, ako ti smatraš da je taj pristup manjkav možeš predložiti izmjene i dopune u pravilima (naime, sustava dolaska do izabranog članka kojeg si predložio na mojoj stranici za razgovor nema u pravilima za izbor izabranih članaka). Pozdrav --MayaSimFan 12:51, 17. srpanj 2007. (CEST)

To je prilično velik posao uz patroliranje promjena, rješavanje kategorije:održavanje wikipedije i praćenja novih suradnika --MayaSimFan 13:00, 17. srpanj 2007. (CEST)
Nažalost, ne svodi se sve na dobrodošlicu, ljudima treba reći kad u nečemu griješe, pratiti kontinuirano njihov rad (koliko je to moguće), iako suradnici uklanjaju vandalizme administratori ipak moraju pregledati te promjene. Začudio bi se koliko toga inače ostane nesređeno samo zato što je netko zažmirio na izmjenu koju bi trebalo pošteno srediti. Revertanje je obično selektivno, ne patroliraju ljudi promjene nastale prije 10 dana . Inače, evidencija patroliranih promjena je ovdje. To je posao u sjeni, svatko radi koliko stigne, Ante naravno najviše . Već sam rekla, ti slobodno predloži izmjene i dopune pravila, valjda će se netko uhvatiti toga. Pozdrav --MayaSimFan 13:17, 17. srpanj 2007. (CEST)

Godisnjice

Ubuduce, mozda bi bilo jednostavnije da promjene koje misli da treba napraviti na godisnjicama napravis na stranici od tog datuma. Ako dogadjaja nema (datumi su nam mnogo siromasniji od godisnjica), mozes ga dodati.

Ovo ne mora biti dugorocno rjesenje (ne iskljucujem skidanje zastite, ali nisam ja jedini cije se misljenje gleda) za mijenjanje godisnjica, ali je svakako jednostavnije nego da ti pises meni sto ne valja, a ja da onda kreiram recenicu na temelju toga.

Sto mislis?

--Ante Perkovic 13:36, 17. srpanj 2007. (CEST)

Tko je sto revertao??? --Ante Perkovic 12:55, 18. srpanj 2007. (CEST)
OK?. --Ante Perkovic 13:00, 18. srpanj 2007. (CEST)

Grupica

Wikicitati »Postoji grupica koja provodi svoju volju i ne sluša ničije argumente izvan te grupice«

Flopy, mi ovdje nismo balavci da ne znamo mislit svojom glavom. Neki iz te grupice imaju malo više godina nego što imaš ti, i malo više iskustva. Zašto bi se meni (drugima) morali svidjet tvoji prijedlozi? Ako sam protiv tvog prijedloga ne znači da ga nisam pročitao i razmotrio (vjerujem da isto vrijedi i za ostale). Zamolio bih te da prestaneš forsirat svoje prijedloge i ideje. Iznesi ih i pusti da drugi razmisle i očituju se o njima. Isto bih molio i tebe da prije razmisliš nego što stisneš gumb "Sačuvaj stranicu" --Suradnik13 13:30, 19. srpanj 2007. (CEST)

Wikicitati »Smatram da dosada nitko nije ponudio valjane protuargumente niti pametnije prijedloge.«

To znači da ne čitaš što piše. Koliko ja vidim na onoj stranici postoje nekoliko prijedloga, ne samo tvoj. I ne vidim zašto bi tvoj prijedlog morao biti pametan. --Suradnik13 13:37, 19. srpanj 2007. (CEST)

Narodi

Flopy, zanima me kako se danas na hrvatskom zove ono što smo nekad zvali „seoba naroda“? Ili je i dalje u uporabi taj naziv. Ne nalazim, naime, nikakav članak o tome na wiki.--Donatus 08:26, 20. srpanj 2007. (CEST)

Sređivanje godišnjica.

Dragi Flopy, i ja sam, kao i ti, uočila niz grešaka, greškica i prostora za poboljšanje u izabranim godišnjicama.
Antin poziv ticao se sređivanja izabranih godišnjica, a ne kalendara.
Zasad smo se javili samo nas dvoje, pa ajmo se dogovoriti što ćemo i kako ćemo.
Za početak, držat ćemo se ustaljenih kriterija i smjernica.
No, što se točno radi? Ispravljaju tipfeleri, reformuliraju rečenice, predlažu nove natuknice - to mene zanima! Za početak;) Ygraine 08:48, 20. srpanj 2007. (CEST)

Dolaziš li na Irc, i ako da, kada te tamo mogu zateći? Trebam ti nešto reći... Ygraine 12:18, 23. srpanj 2007. (CEST)
Poslat ću ti ga tek predvečer, sorry ako si čekao, možda sam to odmah trebala reći da ne čekaš sad... Ygraine 13:16, 23. srpanj 2007. (CEST)

Popis šveskih vladara

Bog Flopy. Vidio sam da si napisao sjajan članak. Naišao sam na dva članka koja već postoje, a nisu uvrštena u popis Gustav Adolf II. i Kristina Švedska. Ovaj prvi bi svakako trebalo preusmjeriti na ispravan naziv Gustav II. Adolf. Što misliš da se oblik Kristina Švedska zamjeni oblikom Kristina, švedska kraljica, te da se isti postupak načini i za druge vladare, koji se navode na taj način? Vladari s drugih popisa se obično navode na taj način. Uočio sam još jednu sitnicu. Gustav IV. u Općoj enciklopediji nije naveden kao Adolf, već je to slučaj samo s Gustavom II i VI, no vjerujem da je to nevažan detalj. Lijep pozdrav iz vrućeg Splita. --Roman 09:53, 20. srpanj 2007. (CEST)

Hunjadi

Flopy, možeš li, molim te, provjeriti članak Janko Hunjadi. Znatno sam ga dopunio, pa bi trebalo pregledati imena. Čini mi se da ga mi zovemo upravo tako: Janko Hunjadi, premda sam stavio i preusmjeravanje s „János Hunyadi“ (mislim da Sibinjanin Janko nije potrebno). Imena kraljeva i careva, kao i poveznice na njih provjerio sam na popisima vladara koje već imamo. Grofa Celjskog zovemo Ulrik, zar ne? Zanima me, ako možeš negdje vidjeti, zovemo li mi to čega je Janko Hunjadi bio grof doista „Bistrica“ ili nekako drugačije. Obično se vidi „Besterce.“ Trebat će ipak i onog Matiju Korvina dopuniti.--Donatus 12:16, 21. srpanj 2007. (CEST)

Nije hitnja! Kad stigneš. Hvala za seobu.--Donatus 17:26, 22. srpanj 2007. (CEST)

Evo, napravio sam dodatna preusmjeravanja na Hunjadija. Jedino nisam napravio preusmjeravanje s Janosz, jer to sigurno nije izvorno mađarsko ime, budući da bi se tako izgovaralo „Janos“, a ne „Janoš“. Izvorno mađarski piše se „János“. — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Donatus (razgovordoprinosi)

Za sad nemam više pitanja za to razdoblje :). Bacio sam se u preporodne, narodnjačke, mađaronske i autonomaške vode 1841.-1914., a trebat će se uhvatiti i Stranke prava. Predložio sam tamo u članku Hrvatska stranka prava da se izdvoji sve što se odnosi na povijesnu Stranku prava, jer je riječ o dvije različite stranke, makar se prva nadahnjuje na drugoj. Princip bi bio isti kao i kod Narodne stranke i Hrvatske narodne stranke. Mislim da zapravo jedino HSS ima stvarni kontinuitet.--Donatus 12:31, 23. srpanj 2007. (CEST)

Točno! A još kad obratiš pažnju i na njihovu metamorfozu, pa vidiš kako narodnjaci na koncu postaju mađaroni, slika je potpuna. Jedino, sramota je da o tome nismo imali do sada članaka na našoj wiki, pa sam se potrudio, koliko mi je moguće ovako s distance. Osim toga, približava se i godišnjica Srpanjskih žrtava, pa neka budu.--Donatus 12:37, 23. srpanj 2007. (CEST)

Da, ta je teorija i u našem članku, da je sadašnji HSP najstarija stranka, osnovana 1861. Onda bi se moglo reći i da je HNS najstarija stranka, jer je osnovana 1841. (barem koliko se tada moglo govoriti o osnivanju stranaka u današnjem smislu). Zato i mislim da bi umjesto toga trebalo pisati da se današnji HSP nadahnjuje na idejama Ante Starčevića i programu nekadašnje Stranke prave. Sve ostalo je stranačka propaganda. Kad pogledaš internetske stranice HNS-a, i oni svuda imaju povijest HNS-a još od Ljudevita Gaja! :-) — Prethodni nepotpisani komentar napisao je Donatus (razgovordoprinosi)

Nešto literature imam, a nešto nađem na internetu. Ponekad su i tekstovi na internetu dobro dokumentirani izvorima. Za poneka pitanja mogu se naći i izvorni dokumenti. Prednost je što su mi dostupne velike strane enciklopedije iz različitih razdoblja, koje mogu dati i neki drugačiji pogled. Na primjer, dok sam pripremao članak o Dalmatinskom saboru bilo je zanimljivo pročitati tekst o Dalmaciji u talijanskoj općoj enciklopediji iz 1931.-1940. i njihov pogled na borbu aneksionista i autonomaša. Sad se spremam napraviti članak o Židovima u Hrvatskoj, djelomično na temelju teksta u Enciclopaedia Judaica iz 1911. Tekst je odličan, jer su ga pisali sami Židovi u vrijeme kad još nije bilo predrasuda o Hrvatima potaknutih Drugim svjetskim ratom. Što se potpisa tiče, prošlo je dosta vremena otkako sam bio aktivniji na wikipediji, pa su se neke navike izgubile.--Donatus 12:52, 23. srpanj 2007. (CEST)

Bot zastavica

Hm, a da zatražiš bot zastavicu. Zatrpavaš nedavne promjene svako jutro radnim danom do 13:30 --Suradnik13 13:15, 23. srpanj 2007. (CEST)

Trojednica

Slobodno ispravi i dodaj što je potrebno. Ja sam zapravo bio započeo članak o Hrvatsko-slavonskom kraljevstvu s njegovih 8 županija, a onda je netko preusmjerio na sadašnji naslov, pa sam počeo nadopunjavati ostalim podacima. Svakako ispravi što je potrebno. Današnje sam dodatke unio iz stare talijanske enciklopedije. Mislim da ni hrvatske enciklopedije ne idu u tolike detalje s tim našim strančarenjem. To je valjda neki stari otpor prema kojem se narodnjake uvijek moralo pozitivno prikazivati, baš kao i kasniju Koaliciju, pa se nije smjelo govoriti da su zapravo podržavali Khuen-Héderváryja.--Donatus 11:17, 24. srpanj 2007. (CEST)

O, za to se ne trebaš brinuti. Za takve stvari imam istančan sluh. Predugo sam ovdje među Talijanima i predobro ih poznajem sa svim njihovim iredentističkim idejama. Većina ih misli da se u Zadru još uvijek govori talijanski :).--Donatus 11:24, 24. srpanj 2007. (CEST)

Flopy, hvala ti stvarno na nagradi ;), neznam šta da ti još kažem osim da ti šaljem jedan veliki pozdrav iz Osijeka, gdje je opet 40°c u hladu, grozota :D -- Kingstone 93 12:01, 24. srpanj 2007. (CEST)

Ma ne Flopy, gluposti, nije to trebalo ispasti tako. Neg ima puno suradnika koji su za svaku pohvalu i koji se trude uključujući i tebe koji zaslužuju nagradu, no ponekad jednostavno zaboravim nekom suradniku dat nagradu dok nekom drugom dam, sad kad si mi poslao kliknio sam na tvoju stranicu i vidio da ti nisam dao ni jednu nagradu, a ono s ljenosti je bila mala šala :))). Sorry što je ispalo tako -- Kingstone 93 12:29, 24. srpanj 2007. (CEST)

Neutralan

Ok, hrpa ljudi je glasala {{neutralan}}. Ja nisam protiv toga da im se to dozvoli, dapace. Ali, mislim da je glasovanje "neutralan" besmisleno. Kao, primjerice, u saboru: jedino kada se neutralni broje je prije glasovanja, kad se broji ima li kvoruma, da se sjednica uopce moze odrzati. Nakon toga, kad se krene na glasovanje, neutralni nista ne odlucuju. To ovdje ne vrijedi, jer nije potrebno 50% suradnika da bi glasovanje vrijedilo.

Koja je, onda, svrha neutralnih i koja je razlika izmedju glasovanja neutralan i neglasovanja uopce??? --Ante Perkovic 13:29, 24. srpanj 2007. (CEST)

OK, shvacam. Nemam ni ja nista protiv, ako se ne broje. --Ante Perkovic 13:44, 24. srpanj 2007. (CEST)

Schleswig-Holstein

Hvala ti puno. Ali nisam ja još gotova s time. :o) Bit će toga još, i onda s manje pogreška. --Cikola 14:05, 25. srpanj 2007. (CEST)

Kralj Tomislav

Flopy, kao što možeš vidjeti u članku Kralj Tomislav, nema niti jednog preciznog nadnevka. Molim te, da li postoje u literaturi ikakvi točni nadnevci ili nema tih podataka. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 00:26, 26. srpanj 2007. (CEST)


Ma Flopy, nemoj gledat po arhiviranim stranicama, vidi ovdje:

Flopy

  • (Main) 1149
  • Razgovor 276
  • Razgovor sa suradnikom 941

Suradnik13

  • (Main) 3087
  • Razgovor 287
  • Razgovor sa suradnikom 316

Ha ha ha ha, daleko si napredniji po broju vođenih razgovora, i zato stvarno bi ti trebalo dati više nagrada za komunikaciju --Suradnik13 10:50, 27. srpanj 2007. (CEST)

Samo dajte! --Flopy 10:53, 27. srpanj 2007. (CEST)

Zahtijevanja naroda

Vidiš, čovjek uči dok je živ! Sad sam tek pročitao čitav tekst Zahtijevanja naroda i vidio da su u zadnjoj točki zahtijevali ukidanje celibata!? I oni su se isto u svašta pačali. Nego, naišao sam na različitost u izvorima. Neki razlikuju „Želje naroda“ (22. ožujka 1848.) od „Zahtijevanja naroda“ (25. ožujka 1848.), pa kažu da je jedno donijela Velika narodna skupština grada Zagreba, a drugo Skupština Trojedne kraljevine (ovo drugo je sigurno, jer tako piše u samom tekstu Zahtijevanja naroda). Drugi kažu da je to jedna te ista odluka, samo da se u Gajevom krugu radije rabio naslov „Zahtijevanja“, da zvuči odlučnije. Imaš li ti, ovako na brzinu, kakav podatak o tome?--Donatus 11:00, 27. srpanj 2007. (CEST)

Za sada čitam izvorne dokumente (Zahtijevanja naroda, Zaključci Sabora, Manifest naroda). Svi se nalaze ovdje. Za nastavak imam nešto znanstvenih članaka iz stručnih časopisa. Moram još vidjeti što ću od toga koristiti, a moram pročitati i govore pravaša u Saboru (nešto ima na stranicama Hrvatskog sabora, koliko se sjećam).--Donatus 12:51, 27. srpanj 2007. (CEST)

OK. Onda je, mislim, dobro napisano i u članku. Može se još precizirati onako kako si mi napisao. Hvala na trudu!--Donatus 11:26, 30. srpanj 2007. (CEST)

Godišnjice

Primljeno na znanje, nakon što se riješe neke hitnije stvari, doći će i to na red. SpeedyGonsales 12:40, 27. srpanj 2007. (CEST)

Adenauer

Ma znam da je SRNJ, ali stavio sam federalne jer sam prevodio s en.wiki pa je bilo mehanički. A što se tče de., nije potrebno. Tekst jeste duži, ali i tim puno neobjektivniji neo onaj na en. Sigurno će članak o Krleži bi subjektivniji na našoj, nego na španjolskoj wiki. A najbolja je objektivna verzija. Pozdrav :-) --Edgar Allan Poe 13:17, 27. srpanj 2007. (CEST)

Brisanje lažne povijesne karte

Ako imaš vremena posjeti molim te commons zbog glasovanja o brisanju navodne povijesne karte Srbije 1918 godine. Ime karte je Serbia1918 map, a poveznicu za glasovanje imas ovdje. [6] Problem s ovom kartom je što se Mađarski (Ugarski) teritorij pod srpskom okupacijom pokazuje kao Srpski teritorij. To je POV gledište pošto bi se tako danas Zapadna Obala i Gaza po tom ključu trebali označavati kao Izraelski državni teritorij. Ako si za brisanje upiši : "Map need to be deleted." ---Rjecina 18:52, 29 July 2007 (UTC)

Pragmatička sankcija

Sad nam još nedostaju događaji oko prihvaćanja Pragmatičke sankcije u Požunu. Ima i nešto dokumenata na onoj stranici s izvorima. Mislim da sam tamo vidio i naputke hrvatskom izaslanstvu, kao i sam tekst požunske isprave.--Donatus 10:47, 30. srpanj 2007. (CEST)

pozivanja na titule i prijasnje rasprave

Wikicitati »Koliko još puta moram biti u pravu, a da to potvrde i drugi, da počneš vjerovati i uvažavati što kažem?«
Flopy, ova je recenica vrlo indikativna za ono sto ja tebi pokusavam objasniti.
Nije bitno koliko si puta bio u pravu nego kakvi su ti argumenti u trenutnoj raspravi. Ja uvazavam svacije argumente, ali samo argumente, ne i tvrdnje bez argumenata. Zadnji put si, nakon sto si mi dao vrlo povrsne argumente (zasto se nisi potrudio sloziti nesto bolje?) koje sam ja odma pobio, sam odustao od rasprave. Sto si ocekivao? Da cu reci "on je profesor povijesti, nek mu bude?".
Ti ili bilo tko mozete biti u pravu milijun puta, ali ja cu milijun i prvi put traziti objasnjenje i dokaz. Ako ne mozes formulirati objasenjnje, onda znaci da ni sam nisi do zakljucka dosao analizom i provjerio jesi li mozda u krivu. Tvrdnja "ja sam profesor povijesti, a ti nisi i stoga sam ja u pravu", kao ni "zadnji put sam bio u pravu" nisu argument. Dakle, argumenti, Flopy, argumenti, svaki put iznova, bez pozivanja na titule ... --Ante Perkovic 11:23, 30. srpanj 2007. (CEST)
Argumente si nakraju dobio, za Bohemiju je Roman rekao isto što i ja, a Donatus ti je člankom dokazao da ne postoji nikakva iredenta. U raspravi o pravilima za izbor izabranih članaka rekao si da svi trebamo više vjerovati jedni drugima. Kao što ti to tražiš za sebe, tražim i ja također za sebe. --Flopy 11:28, 30. srpanj 2007. (CEST)

pr kr

Suzdrzi se od jednostranih poteza prije nego bude objavljen nekakav dogovor. --Ante Perkovic 12:31, 30. srpanj 2007. (CEST)

Pisati možeš kako hoćeš, samo nemoj ispravljat druge. Ista politika vrijedi i za sport i šport, pa ja, iako pišem sport, vraćam sve naknadne promjene iz š u s. --Ante Perkovic 13:07, 30. srpanj 2007. (CEST)