Prijeđi na sadržaj

Razgovor sa suradnikom:Marin Zagreb

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija
Wikipedijin
uvodni tečaj
Tečaj

Naslovna stranica
Uređivanje članaka
Oblikovanje članaka
Wikipoveznice
Sestrinski projekti
Slike
Tablice
Stranice za razgovor
Ne zaboravite
Prijavljivanje
Imenski prostori
Zaključak

Dodatno

Pomoć:Sadržaj

Marin Zagreb, dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku – slobodnu enciklopediju! Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije započete 16. veljače 2003. godine.


Molimo Vas, upoznajte se s osnovnim načelima Wikipedije:

Pet stupova Wikipedije − što je i na čemu se temelji Wikipedija,
Izvori i provjerljivost − kako uspješno činiti Wikipediju boljom, te
Slike − kakve slike smijete postavljati na Wikipediju.

Ako želite vježbati možete to raditi na stranici za vježbanje. U slučaju da vam zatreba pomoć javite se dodijeljenom mentoru ili postavite pitanje u Kafiću; odgovor će brzo stići.


Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, a komentare na stranicama za razgovor, suradničkim stranicama i Kafiću potpisujte tako da na alatnoj traci izaberete ili ili tako da napišete 4 tilde (tilda = AltGr + 1), što kod uređivanja izgleda ovako ~~~~.
Vlastitu suradničku stranicu (onu koja se zove "Suradnik:Marin Zagreb") možete uređivati po svojoj želji u skladu s pravilima uređivanja suradničke stranice. Možete je popuniti suradničkim okvirima i upisati nazive članaka koje ste započeli ili planirate stvoriti.


Molimo Vas, ne stavljajte zaštićene radove bez dopuštenja! Nemojte izravno kopirati sadržaje s drugih internetskih stranica ako nemate izričito dopuštenje. Ako imate dopuštenje, napišite to na stranici za razgovor ili jednostavno dodajte ovdje. No, obvezno to napravite prije nego započnete s pisanjem preuzetog teksta. Molimo uočite da se svi doprinosi Wikipediji smatraju dvojno licencirani, pod Creative Commons Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima 3.0 i GFDL licencijom. Ako ne želite da se vaše pisanje nemilosrdno uređuje i slobodno raspačava, nemojte ga ovamo slati. Također nam obećavate da ćete sav sadržaj sami napisati, najbolje prepričavajući sadržaj vjerodostojnih izvora, ili ćete ga prepisati iz nečeg što je u javnom vlasništvu ili pod sličnom slobodnom licencijom, uvijek navodeći izvore.


If you don't speak Croatian: This is a welcome message sent to new users of hr.wikipedia.

Još jednom, dobro došli! --Tulkas Astaldo (razgovor) 14:51, 31. svibnja 2021. (CEST)[odgovori]

Skoplje[uredi kôd]

Hrvatska enciklopedija navodi Skoplje pa ćemo se mi ravnati prema tome. Lijepo pozdravljam--Tulkas Astaldo (razgovor) 13:23, 28. siječnja 2022. (CET)[odgovori]

Na žalost, Hrvatska enciklopedija nije u pravu. Republika Hrvatska službeno koristi naziv Skopje što se lako može provjeriti na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske:
https://mvep.gov.hr/diplomatske-misije-i-konzularni-uredi/veleposlanstva-rh-u-svijetu/22966?country=82
https://mvep.gov.hr/press/povratak-105-hrvatskih-drzavljana-iz-sjeverne-makedonije/190811
Osim toga se i u Narodnim novinama, službenom listu Republike Hrvatske, navodi naziv Skopje:
https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1993_03_23_375.html
Pored toga i Zajednica Hrvata u Makedoniji na svojim stranicama kao naziv navodi Skopje:
https://zhrm.org.mk/veleposlanstvo-republike-hrvatske-u-skopju/
Čak je i na Wikipediji u članku "Popis hrvatskih veleposlanika u Makedoniji" ispravno naveden naziv Skopje.
Popis hrvatskih veleposlanika u Makedoniji
Obzirom da sam rođen u Skopju, u svim mojim hrvatskim dokumentima kao mjesto rođenja stoji naziv Skopje. Između ostalog, riječ je o putovnici, rodnom listu, izvatku iz matice rođenih, kao i diplomi Ekonomskog Fakulteta. Čak je i u presudi Općinskog suda u Zagrebu o razvodu braka, navedeno Skopje kao mjesto mog rođenja. Ukoliko je potrebno mogu vam i dostaviti na uvid navedene dokumente.
Obzirom na moje mjesto rođenja, kao i moje dvojno hrvatsko i makedonsko državljanstvo, ova problematika je za mene i osobna budući me smeta kada se naziv mog rodnog grada u Hrvatskoj izgovara na pogrešan način.
Uzevši u obzir sve gore navedeno vjerujem kako sam iznio dovoljno argumenata koji potvrđuju činjenicu da je ispravan naziv na hrvatskom jeziku Skopje, a ne Skoplje, a što je u biti istovjetno originalnom makedonskom nazivu.
Zahvaljujem i pozdravljam,
Marin Erceg, Zagreb Marin Zagreb (razgovor) 13:24, 1. veljače 2022. (CET)[odgovori]

Skoplje ili Skopje - službeni naziv u RH[uredi kôd]

Bez obzira na činjenicu što Leksikografski zavod Miroslav Krleža na svojim web stranicama navodi naziv Skoplje, ovdje je svakako potrebno uzeti u obzir i činjenicu o tome koji se naziv za ovaj grad koristi u službenim spisima Republike Hrvatske.

Još 1993. godine tadašnji Predsjednik Republike Hrvatske dr Franjo Tuđman donosi odluku o osnivanju veleposlanstva RH u Republici Makedoniji sa sjedištem u Skopju što je vidljivo iz objave navedene odluke u Narodnim novinama od 29.3.1993.

https://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1993_03_23_375.html

Također se na stranicama Ministarstva vanjskih i europskih poslova jasno vidi da je službeni naziv koji Republika Hrvatska koristi, Skopje, a ne Skoplje.

https://mvep.gov.hr/diplomatske-misije-i-konzularni-uredi/veleposlanstva-rh-u-svijetu/22966?country=82

https://mvep.gov.hr/press/povratak-105-hrvatskih-drzavljana-iz-sjeverne-makedonije/190811

Zajednica Hrvata u Makedoniji također koristi naziv Skopje.

https://zhrm.org.mk/veleposlanstvo-republike-hrvatske-u-skopju/

U Republici Hrvatskoj i izvršna i zakonodavna vlast, kao i sudstvo, policija i obrazovni sustav, koriste upravo naziv Skopje, što je vidljivo iz slijedećih skeniranih dokumenata koji su inače u mom posjedu (obzirom da je mjesto mog rođenja upravo Skopje i budući sam nositelj dvojnog hrvatskog i makedonskog državljanstva).

https://www.dropbox.com/s/1zbis2n7syxp8rl/Skopje%20dokumenti.pdf?dl=0

S druge pak, strane, na stranicama Ambasade Republike Srbije u S. Makedoniji vidljivo je kako se s njihove strane koristi naziv Skoplje. http://skopje.mfa.gov.rs/cir/

Iz svega navedenog jasno je da se naziv Skopje, koji je istovjetan originalnom makedonskom nazivu, u Hrvatskoj koristi kao službeni naziv glavnog grada države s kojom imamo diplomatske odnose, i to u kontinuitetu od samog osnutka Republike Hrvatske kao moderne države, pa do danas, dok se naziv Skoplje koristi kao službeni naziv glavnog grada S. Makedonije u Republici Srbiji.

Stoga predlažem izmjenu naziva Skoplje u Skopje, a kako članak ne bi bio u koliziji za njegovim nazivom koji se u Republici Hrvatskoj službeno koristi. Marin Zagreb (razgovor) 19:43, 3. srpnja 2022. (CEST)[odgovori]