Razgovor sa suradnikom:Samograd

Stranica ne postoji na drugim jezicima.
Izvor: Wikipedija

Dobro došli na Wikipediju na hrvatskome jeziku, započetu 16. veljače 2003. - slobodnu enciklopediju!

Pozivamo vas na sudjelovanje u rastu ove svima dostupne enciklopedije. Ovdje su neke od stranica koje bi vam mogle pomoći:

  • Wikipedija - što je Wikipedija, povijest i organizacija projekta
  • Pomoć - kako sudjelovati, što treba znati, kako koristiti?

Kako uređivati? Možete probati na stranici za vježbanje:

Drugi suradnici?

  • Wikipedija:Kafić - portal zajednice, ovdje slobodno postavite pitanje
  • IRC (chat): wikipedia-hr
  • ako želite nekom suradniku ostaviti poruku, učinite to na njegovoj stranici za razgovor .

Svoje doprinose na člancima ne potpisujte, dok komentare na pripadajućim stranicama za raspravu, suradničkim stranicama i Kafiću molimo potpisujte tako što ćete napisati 4 tilde (~~~~) ili kliknuti na gumb na alatnoj traci.

Još jednom, dobro došli! --Roberta F. 23:32, 28. srpanj 2008. (CEST)

Roko Dobra[uredi kôd]

Samograd, hm, pretpostavljam da je članak Roko Dobra trebao biti na posebnoj stranici, ne na suradničkoj. Na suradničkoj stranici pišemo nešto o sebi. Ako trebaš pomoć, slobodno pitaj. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 23:55, 28. srpanj 2008. (CEST)

Uvodni tečaj[uredi kôd]

Samograd, pročitaj uvodni tečaj, a uvijek možeš pogledati pod Pomoć, koja se nalazi s lijeve strane ispod wikipedijine kugle. Premjestila sam članak Roko Dobra u imenski prostor i možeš nastaviti uređivati, a nove stranice stvaraš tako što klikneš na neku crvenu poveznicu ili u tražilici napišeš pojam, i onda opet klikneš na crveni pojam koji se pojavi kod tražilice. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 00:16, 29. srpanj 2008. (CEST)

Fotografije[uredi kôd]

Samograd, imam pitanje u vezi autorstva fotografija koje postavljaš. Na jednoj piše da je autor Ante Brkan, na drugoj Ivo Šipić, a uz svaku je licencija koja počinje tekstom: "Ja, autor ove slike dajem dozvolu za umnožavanje...". Pretpostavljam da ne možeš istovremeno biti obje osobe u jednoj, moguće da si jedna od osoba zaista ti, no onda se u objašnjenje svakako treba napisati koju si sam fotografirao, a kada ti netko ustupi svoju fotografiju treba napisati da su izričito dopustile postavljanje fotografija na Wikipediju i pod kojom licencijom, tj. da se odriču autorskih prava i daju svoje fotografije kao javno dobro ili neku od Creative Commons licencija. Preporučila bih također prijavu/potvrdu e-mail adrese na Wikipediji, ili spajanje na IRC gdje možeš brzo dobiti dodatne savjete. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 20:08, 29. srpanj 2008. (CEST)

Ponovno[uredi kôd]

Samograd, pokušaj ponovno, vidim da si bio spojen, ali nisi s nikim komunicirao, tj. u tom trenutku nisam bila uz računalo, pa te nisam mogla "uloviti". Nemoj se odmah isključiti, "razgovaraš" tako što upišeš tekst u prozor na dnu predviđen za pisanje i stisneš "enter" s kojim se tekst proslijedi na kanal. Moje ime na kanalu je "robertab". Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 01:03, 2. kolovoz 2008. (CEST)

Bok, običaj je nakon poruke ostaviti potpis, možeš ga ostavit sa četiri tilde: ~~~~, imaš i taj gumbić u alatima gore, deseti po redu. Za više o potpisu vidi ovdje. Pozdrav ;o) --Dalibor Bosits © 14:37, 8. kolovoz 2008. (CEST)

Zadar[uredi kôd]

Samograd, članak Zadar zaštićen je samo na neprijavljene suradnike, tako da prijavljen ne biš trebao imati nikakvih problema pri uređivanju. Lijep pozdrav :-)) --Roberta F. 18:18, 9. listopad 2008. (CEST)

Senka Paleka-Martinović[uredi kôd]

Samograd, koliko vidim dobro ti ide otvaranje i uređivanje novog članka, pretpostavljam da si sam dobio odgovor na pitanje, ako ti je još nešto nejasno, slobodno pitaj opet. Lijep pozdrav :-))

Pozdrav,ako ti treba pomoć, ostavi poruku. Pozdrav --ARMchoir 14:49, 8. prosinac 2008. (CET)

Nisam baš razumio pitanje, da li misliš ispod slike? --ARMchoir 14:27, 11. prosinac 2008. (CET)

ili možda da mi pokažeš stranicu na kojoj si to vidio --ARMchoir 14:30, 11. prosinac 2008. (CET)

Slika[uredi kôd]

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.

Slika/e će biti obrisana/e ako se do 25. prosinca 2008. ne označi/e u skladu s gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

--MayaSimFan 16:09, 11. prosinac 2008. (CET)


Slike[uredi kôd]

Obrisam sam shemu morskih orgulja jer nije naveden izvor, ova od Klarina je ok (jer nitko ne može ukrasti sliku iz privatnog albuma, tj. jedino ako provališ nekome u kuću samo da bi mu maznuo fotoalbum :-)))

Poveznice su ok, kategorije baš i ne, ali sredit ćemo to. Lijep pozdrav i sretan Božić! SpeedyGonsales 18:27, 26. prosinac 2008. (CET)

Math i fontovi[uredi kôd]

Nisam Roberta, ali znam odgovor. Mediawiki softver kod matematičkih formula odlučuje što se može napisati klasičnim načinom u jednom redu, a što treba nacrtati, slijedi primjer:

gornja formula je tekst (može se označiti i kopirati u svaki uređivač teksta - Notepad ili Leafpad)

gornja formula je slika (može se snimiti na računalo kao PNG, može se i označiti i kopirati u uređivač teksta koji zna raditi sa slikama - Word ili OpenOffice Writer)

Sad jasnije? SpeedyGonsales 08:57, 7. siječanj 2009. (CET)

Na prvi pogled, nemoguće je. Tj. kako izvesti da svatko na svom računalu ima identičan font koji korist mathML program na poslužiteljima Wikipedije. Ali odgovor ipak postoji:
Treba math formulu napisati dovoljno komplicirano da ju parser nacrta umjesto da rabi običan tekst. Može tako? SpeedyGonsales 17:31, 8. siječanj 2009. (CET)

Slike (opet :-))[uredi kôd]

Slike na Wikipediji su na prvi pogled komplicirane iz jednostavnog razloga što se na Wikipediji pazi na autorska prava, pa se od svakog suradnika traži da ispuni okvir Infoslika. Evo primjera:

Opis

Dijagram četverotaktnog procesa Otto motora

Izvor

moja slika, nacrtana u Wordu

Datum

9. siječnja 2009.

Autor

Suradnik:SpeedyGonsales

Objašnjenje

-


Objašnjenje je potrebno kad se radi o pravednoj uporabi, ali za svoju sliku ne treba ništa pisati, možeš staviti samo crticu. I nemoj zaboraviti izabrati licencu, bilo CC-3.0 sharealike ili GLSD ili koju već želiš. Što se tiče autora, na Wikipediji se svatko predstavlja svojim nadimkom, pa ako je slika tvoja tvoj nadimak je više nego dovoljan. SpeedyGonsales 13:24, 9. siječanj 2009. (CET)

Kosina[uredi kôd]

Davno sam započeo taj članak, a nikako da ga dovedem do kraja. Vidija sam da planiraš popraviti i poboljšati članak. Samo naprijed i ako ti bude trebala pomoć, javi se. --ARMchoir 16:44, 9. siječanj 2009. (CET)

Dobro je ono, dapače, puno bolje nego na većini drugih wikipedija. Još ću samo dodati jednu rečenicu, da su kosina i klin isto, tj. princip je isti, a ostalo su nijanse. Ima još par osnovnih strojeva koje bi trebalo obraditi, tj. ako ti se dopada ideja obradi ih, a ako ne, onda radi što god želiš, ovo je ipak samo hobi i svak piše što mu se dopada i što želi. Pozdrav --Lasta 09:39, 26. siječanj 2009. (CET) (promijenio sam ime u međuvremenu).

Pogledaj na dno članka o kosini, na poveznice, ima ih par u crveno. Te bi trebalo napisati, to je osnova cijelog strojarstva.

Prazni prostor se izbjegava ako složiš tekst i slike u tablicu. Veličina slika se povećava ako brojke 300px zamijeniš s 400px ili više (ali nemoj previše). Složit ću ti sutra (ili prekosutra) primjere s tablicom, pa ćeš vidjeti, nije komplicirano. SpeedyGonsales 01:49, 27. siječanj 2009. (CET)

Vrijednosti funkcija koje si stavio su ok, ali, strogo encikolopedijski gledano F.G. je u pravu, nije im tamo mjesto. Dakle, ponavljam, možda su i mogle tamo ostati, ali u biti i nisu materijal za tu stranu. Pokušaj napraviti posebnu stranicu s vrijednostima a na članak stavi poveznicu. Pozdrav --Lasta 08:10, 28. siječanj 2009. (CET)

Znan kako ti je, imao sam ja takvih slučajeva. Ali, probaj pretpostaviti dobru namjeru (makar to i nije svaki put), tj.pretpostavi da drugi suradnici pokušavaju napraviti najbolje. I najvažnije, ne nerviraj se, ovo je samo hobi, a s hobijem se ne treba ljutiti. Pozdrav --Lasta 17:32, 28. siječanj 2009. (CET)

Kosina - primjedbe[uredi kôd]

Slučajno sam prije par dana pogledao članak i "užasnuo se". (Ja na temu možda gledam malo jednostrano, jer već dugo vremena primjer kosine koristim u nastavi fizike na prvoj godini studija.) Nisam Vam se izravno obratio, jer mi se učinilo da već neko vrijeme niste aktivni na viki, tek sa da vidim da se ipak javljate. Pa ako imate volje uključiti se u raspravu na stranici za razgovor...--Ilevanat (razgovor) 18:04, 15. ožujka 2012. (CET)[odgovori]

Izidor Maršan[uredi kôd]

Di je nesta Izidor Maršan [1]? Kubura (razgovor) 14:59, 29. ožujka 2012. (CEST)[odgovori]

Kosina - hvala na komentaru![uredi kôd]

Morao sam se malo i potruditi, kad sam već toliko pametovao o tome što bi sve trebalo... I ne bi smetalo da dobijem koji pozitivan komentar - ali to sad više nije bitno, jer mi je vaš daleko najvažniji i najdraži! Hvala puno!--Ilevanat (razgovor) 01:23, 21. travnja 2012. (CEST)[odgovori]

Ne uklanjati sadržaj[uredi kôd]

[2] Samograde, ne uklanjaj sadržaj bez valjana obrazloženja. Drugo, ono "S Četiri kantuna" pravopisno je netočno. Takve se stvari ne smije činiti i sankcionira ih se. Kubura (razgovor) 07:28, 9. listopada 2014. (CEST)[odgovori]

Nepropisno postavljena datoteka[uredi kôd]

Vaša/e slika/e krši/e opća pravila označavanja novih slika.

Slika/e će biti obrisana/e ako se do 30. srpnja 2015. ne označi/e u skladu s gore navedenim pravilima.

Molimo pročitajte ove članke ako imate nedoumica.

Smatrajte se obaviještenim.

Hvala!

--MaGaporuči mi 19:22, 16. srpnja 2015. (CEST)[odgovori]


Uklonjene wikipoveznice[uredi kôd]

Vidim da ste Vi autor većeg dijela članka. Savjet kod ovakvih uređivanja [3] - ostavite poveznice na članke. Po prijašnjem stanju članak je sadržavao poveznice na časopise u dijelu "Surađivao je u Mihalićevim Novinama mladih, Omladini, Šibenskom listu, Zadarskom listu, Slobodnoj Dalmaciji, Zadarskom Regionalu, Šibenskoj reviji, Zadarskoj reviji (kasnije i Zadarskoj smotri, Koracima, Poletu, Krugovima. Republici, Putevima, Bagdali, Odzivima, Poljima, Disovu glasniku, Mogućnostima, Dubrovniku ..".
Trebali ste ostaviti wikipoveznice na tim riječima koje vode ka odgovarajućim člancima. Kubura (razgovor) 04:23, 22. svibnja 2017. (CEST)[odgovori]

Roko Dobra[uredi kôd]

Čekamo da osvane članak u novinama, tiskano ili internetsko izdanje, na nekom portalu, književnom ili znanstvenom časopisu i tako to. Kubura (razgovor) 05:58, 28. svibnja 2017. (CEST)[odgovori]

Čekali smo ovo [4][5][6]. Kubura (razgovor) 05:59, 28. svibnja 2017. (CEST)[odgovori]