Red Army Mostar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Red Army Mostar je ime navijačke skupine bosanskohercegovačkog nogometnog kluba FK Velež Mostar.

Povijest[uredi VE | uredi]

Za vrijeme Jugoslavije[uredi VE | uredi]

Red Army je osnovana 1981. godine u Mostaru pod imenom Crveni Šejtani, nakon što je FK Velež Mostar osvojio svoj prvi finale nogometnog kupa Jugoslavije. U finalu je pobijedio rezultatom 3:2 protiv FK Željezničar na stadionu Rajka Mitića pred više od 40.000 ljudi. Crveni šejtani su nakon njegovog nastanka pali u razdoblje pada broja članova, ali se ponovno su se u punom broju pojavili 1986. godine, kada je FK Velež ponovno stigao do finala Kupa Jugoslavije protiv zagrebačkog Dinama.

Utakmicu je osvojio Velež s konačnim rezultatom 3:1. Nakon te igre, Crveni Šejtani su se preimenovali u Crvenu armiju. Tijekom tog razdoblja formirane su podgrupe, među kojima su Zealoti, Eagles, Chicago, Furia i Carina. Jedna grupa navijača FK Velež u Sarajevu zvala se Crveni Platon.

Tijekom razdoblja Jugoslavije, FK Velež je smatran ponosom Hercegovine i podržan od strane mnogih Hercegovaca. Imala je veliku navijačku skupinu u bivšoj državi, a najviše podrške došli su iz Konjica, Čapljine, Travnika, Doboja, Tuzle i Dubrovnika .

Tijekom sezone 1985./1986. Mostar je bio grad od 110.000 ljudi. Međutim, osam tisuća pripadnika Crvene armije otputovalo je u Split kako bi pratili utakmicu Velež -Hajduk. Ovo je samo jedan od mnogih primjera podrške koja Crvena armija ima za Velež. Velež je bio multietnički nogometni klub. Mnogi Bošnjaci, Hrvati i Srbi su igrali su u FK Veležu.

Nakon raspada Jugoslavije i Velež je pao. Danas su pripadnici Crvene armije uglavnom Bošnjaci. Nekoliko Srba i Hrvata još uvijek je uključeno u navijanje. Dok su Bošnjaci većina, skupina prihvaća sve nacionalnosti. Sudjelovanje na stadionu rijetko je dostiglo razinu iz 1980-ih, ali se u određenim prilikama i dalje okuplja veliki broj navijača.[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Historija. redarmy-mostar.ba pristupljeno 20. svibnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Red Army Mostar