Religija u Albaniji

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Religija Albanije)
Katolička katedrala sv. Stjepana u Skadru.

Religija Albanije je važan dio albanskoga društva.

Prema Svjetskoj bazi podataka, 38,8% stanovništva Albanije su muslimani (30% sunitski muslimani, 8% bektaši), 22% stanovništva su pravoslavci, a 13% rimokatolici, odnosno kršćani čine preko trećine stanovništva. Međutim, mnogi Albanci su ili ateisti ili agnostici. Prema podacima organizacije "Međunarodna vjerska sloboda" 2007. godine. "Ne postoje pouzdani podatci o njihovom postotku, ali smatra se da se kreće od 25-40 posto".[1]

Procjene koje navodi CIA kao procjena za 2011. godinu govore o sljedećem vjerskom sastavu:[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

U starom vijeku ovdje su živjela ilirska plemena koja su bila vjernici paleobalkanske vjere, a na jugu i grčkim kolonijama se osjećao utjecaj starogrčke vjere. Dolaskom Rimljana širi se rimska vjera. Albanija je jedno od mjesta gdje se kršćanstvo prvo proširilo. Od velike podjele kršćanstva, Katoličkoj Crkvi bio je naklonjen sjever i priobalje današnje Albanije, posebice predjeli pod mletačkom vlašću, a u ostatku Pravoslavnoj Crkvi, kao posljedica bizantske vlasti.

Dolazak albanskih krajeva pod osmansku vlast za posljedicu je imalo islamiziranje. Islamiziranje je trajalo od 15. stoljeća. Postupno se širilo, a tanzimatske reforme 1839. koje su nametnule vojnu službu nemuslimanima pridonijele su da se je većina stanovnika današnje Albanije islamizirala. Većinu stanovništva činili su muslimani, no među njima brojni kriptokršćani.

Od proglašenja neovisnosti 1912. godine od Osmanskoga Carstva, vjerski identitet u Albaniji se do danas kontinuirano mijenjao. To je uglavnom zbog komunističkog režima od 1944. do 1991. godine, kada je režim Envera Hoxhe propagirao ateizam na jedinstveno intenzivan način u svijetu.

Godine 1967. zatvorene su sve crkve i džamije. Studenoga 1990. Albanija je dopustila privatno prakticiranje vjere.[2] Nakon pada komunizma 1991. godine, u Albaniji je povećan broj kršćana. Rimokatolička Crkva ima svoje predstavništvo u gradu Skadru. S druge strane postoji veliki broj džamija, a jedna od najpoznatijih je u Draču.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Religija u Albaniji

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Instantanés d’Albaníe, un autre regard sur les Balkans", 2005 - Etudiants en Tourisme et Actions Patrimoniales.
  2. a b (eng.) CIAArhivirana inačica izvorne stranice od 24. prosinca 2018. (Wayback Machine) The World Factbook — Central Intelligence Agency - Field listing: Religions. Pristupljeno 29. listopada 2016.