Fatalna nesreća

Izvor: Wikipedija
Fatalna nesreća
Naslov izvornika
Crash
RedateljPaul Haggis
ProducentDon Cheadle
Paul Haggis
Robert Moresco
Cathy Schulman
Bob Yari
ScenaristPaul Haggis
Robert Moresco
Glavne ulogeSandra Bullock
Ryan Phillippe
Matt Dillon
Don Cheadle
Jennifer Esposito
William Fichtner
Brendan Fraser
Terrence Howard
Christopher "Ludacris" Bridges
Thandie Newton
Larenz Tate
Michael Peña
Shaun Toub
Bahar Soomekh
GlazbaMark Isham
SnimateljJ. Michael Muro
MontažaHughes Winborne
DistributerLions Gate Films
DEJ Productions
Bob Yari Productions
Godina izdanja2004.
TrajanjeKino verzija
113 min.
Redateljeva verzija
115 min.
Država SAD
Njemačka
Jezikengleski
Proračun$6,500,000
Mrežno sjedište
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Fatalna nesreća (eng. Crash) je socijalna drama redatelja Paula Haggisa iz 2004. godine o rasizmu i netrpeljivosti na ulicama Los Angelesa, ovjenčana trima Oscarima, uključujući onog za najbolji film, kojeg je osvojila u konkurenciji s favoriziranom Planinom Brokeback.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja se odvija na ulicama Los Angelesa, gdje kroz velik broj likova otkrivamo opasnosti, ali i shvaćamo sveprisutnost rasizma i netrpeljivosti u svim slojevima modernog društva.

Glavne uloge[uredi | uredi kôd]

Kontroverze[uredi | uredi kôd]

Velika se prašina podigla kad je Fatalna nesreća na 78. dodjeli nagrade Oscar nagradu za najbolji film osvojila u konkurenciji s favoritom Planina Brokeback, koja je najboljim filmom prozvana na svim bitnijim festivalima od Venecije do Zlatnih globusa.

Teorije o tome zašto se Akademija odlučila za Fatalnu nesreću različite su: neki tvrde kako je riječ o lokalpatriotizmu glasača, koji su mahom iz Los Angelesa, jer se ovaj film, kao i prošli dobitnik, Djevojka od milijun dolara, odvija u tom području. Ta je teorija ubrzo odbačena, jer prije ta dva filma niti jedan dobitnik Oscara za najbolji film nije bio smješten u L.A. Drugi, pak, tvrde da je riječ o homofobiji glasača - nekolicina njih javno je tijekom perioda glasanja izjavila kako ne žele pogledati Planinu Brokeback.

E. Annie Proulx, autorica kratke priče Planina Brokeback, po kojoj je nastao scenarij tog filma, žestoko je nakon dodjele napala Akademiju i Fatalnu nesreću, nazivajući je smećem, a izvor problema smjestila je u scijentološke redove, čiji su pripadnici mnogi glasači Akademije, baš kao i redatelj Fatalne nesreće Paul Haggis.