Samozadovoljavanje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Žena masturbira, 1913. crtež Gustava Klimta.

Samozadovoljavanje ili masturbacija seksualna je stimulacija najčešće vlastitih genitalija sve do postizanja orgazma. Najčešće se izvodi ručno, no nisu isključeni i drugi tipovi tjelesnog dodira (osim snošaja), kao ni uporaba drugih predmeta ili neka kombinacija prethodnih načina (npr. umjetna vagina). Studije su pokazale da je masturbacija česta pojava kod obaju spolova i svih uzrasta, iako postoje varijacije. Općenito se sa seksualnom aktivnošću, a posebice masturbacijom, povezuju razne medicinske i psihološke beneficije. Ne postoji uzročna veza između masturbacije i bilo kojeg oblika mentalnog ili fizičkog poremećaja.

Masturbacija je prikazivana u umjetnosti od pretpovijesnih vremena i spominjana u ranim spisima. U 18. i 19. st. neki europski teolozi opisivali su čin masturbacije "užasnim", no tijekom 20. st. ti su tabui općenito smanjeni. Dolazi do češćeg pojavljivanja masturbacije u umjetnosti, popularnoj glazbi, televiziji, filmu i književnosti. Religijski pogledi na masturbaciju danas variraju. Neke religije vide masturbaciju kao štetnu, dok kod drugih pogled na nju ovisi o situaciji. Pravni status masturbacije varira kroz povijest, a gotovo je u svim državama zabranjena na javnim mjestima.

U zapadnom svijetu privatna masturbacija ili masturbacija s partnerom općenito se smatra normalnim i zdravim dijelom ljudske seksualnosti.

Samozadovoljavanje u životinja primijećeno je kod mnogih vrsta, na slobodi i u zatočeništvu.

Osobito često samozadovoljavanje, npr. mnogo puta dnevno, redovni je element (u općoj populaciji relativno rijetkih) mentalnih poremećaja iz grupe parafilija, koje uglavnom nastaju u pubertetu i adolescenciji, i u kojima se seksualno uzbuđenje povezuje s maštarijama nasilnog i/ili socijalno neprihvatljivog karaktera.[1]

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Riječ masturbacija dolazi ili od grčke riječi μεζεα, mezea: genitalije, ili latinske kombinacije manus: ruka i turbare: uznemiravati.

Vidi[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Samozadovoljavanje

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Samozadovoljavanje (Messer i Walker)
  • Masturbating may protect against prostate cancer. New Scientist. 16. srpnja 2003.
  • Masturbation could bring hay fever relief for men. New Scientist. Travanj 2009
  • Samozadovoljavanje: Pitanja i odgovori, McKinley Health Center, © The Board of Trustees of the University of Illinois, 2008.


Happy feet 2.svg Nedovršeni članak Samozadovoljavanje koji govori o seksualnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.