Samozadovoljavanje

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Žena masturbira, 1913. crtež Gustava Klimta.

Samozadovoljavanje ili masturbacija je seksualna stimulacija, najčešći predmet su vlastite genitalije sve do postizanja orgazma. Najčešće se izvodi ručno, no i drugi tipovi tjelesnog dodira nisu isključeni (osim snošaja), kao ni uporaba drugih predmeta ili neka kombinacija prethodnih načina (npr. umjetna vagina). Studije su pokazale da je masturbacija česta pojava kod oba spola i svih uzrasta, iako postoje varijacije. Općenito sa seksualnom aktivnošću, a posebice masturbacijom, se povezuju razne medicinske i psihološke beneficije. Ne postoji uzročna veza između masturbacije i bilo kojeg oblika mentalnog ili fizičkog poremećaja.

Masturbacija je prikazivana u umjetnosti od pretpovijesnih vremena i spominjana u ranim spisima. U 18. i 19. st. neki europski teolozi opisivali su čin masturbacije kao "užasan", ali tijekom 20. st. ti su tabui općenito smanjeni. Dolazi do češćeg pojavljivanja masturbacije u umjetnosti, popularnog glazbi, televiziji, filmu i književnosti. Religijski pogledi na masturbaciju danas variraju. Neke religije vide masturbaciju kao štetnu, dok kod drugih pogled na nju ovisi o situaciji. Pravni status masturbacije varira kroz povijest, a gotovo u svim državama je zabranjena na javnim mjestima.

U zapadnom svijetu, privatna masturbacija ili s partnerom općenito se smatra normalnim i zdravim dijelom ljudske seksualnosti.

Samozadovoljavanje u životinja je primjećeno kod mnogih vrsta, na slobodi i u zatočeništvu.

Osobito često samozadovoljavanje, npr. mnogo puta dnevno, je redovni element (u općoj populaciji relativno rijetkih) mentalnih poremećaja iz grupe parafilija, koje uglavnom nastaju u pubertetu i adolescenciji, i u kojima se seksualno uzbuđenje povezuje sa maštarijama nasilnog i/ili socijalno neprihvatljivog karaktera.[1]

Etimologija[uredi VE | uredi]

Riječ masturbacija dolazi ili od grčke riječi μεζεα, mezea: genitalije, ili latinske kombinacije manus: ruka i turbare: uznemiravati.

Vidi[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Samozadovoljavanje

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]


Happy feet 2.svg Nedovršeni članak Samozadovoljavanje koji govori o seksualnosti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.