Tribadizam

Izvor: Wikipedija
Ilustracija dviju žena uključenih u misionarski položaj tribadizma i trljanje vulva, jedan od raznih načina na koji žena trlja svoju vulvu o tijelo svoje partnerice radi seksualnog zadovoljstva.

Tribadizam, ili trljanje je žensko-ženski genitalni seks. Dvije žene trljaju se međusobno vulvama nadražujući jedna drugoj klitorise do orgazma.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Stari Grci su izvorno izraz "tribadizam" tribadismos τριβαδισμός rabili u drugačijem značenju. Grčka kultura priznavala je privlačnosti među istim spolovima, ali očekivalo se da će muškarac uvijek biti penetrator, a žena penetrirana. Muškarac koji je htio biti penetriran (bilo muškim ili ženskim partnerom) zvao se "patik" pathikos παθικός, a žena koja je htjela penetrirati (bilo muškoga ili ženskog partnera) zvala se "tribada" tribas τρίβας. Tako su Grci izrazom "tribadizam" više ili manje nazivali žene koje su se koristile pričvršćenim dildom. Danas izraz tribadizam uglavnom nema to značenje, osim kad se govori o antičkome svijetu.

Tribadizam je u klasičnoj književnosti bio najbliži kulturni ekvivalent onoga što mi danas zovemo lezbijstvom, pa je povijesno korišten kao istoznačnica sve do sredine dvadesetog stoljeća (negdje do 1965.)

Za izraz tribadizam misli se da u konačnici proizlazi iz starogrčke riječi za "trljanje", tribas, tribein τρίβειν. Time se objašnjava kako je vjerojatno došlo do toga da taj izraz označava isključivo žensko-ženski genitalni seks, kao međusobno "trljanje" genitalijama.

U muško-ženskom odnosu[uredi | uredi kôd]

Iako se pod tribadizmom ili trljanjem obično misli na žensko-ženski seks, trljanje je moguće i kod muško-ženskih parova.

Prvi oblik muško-ženskog trljanja je da si žena trlja klitoris uz duž penisa, a pojačano po glaviću. Drugi oblik je kada se glavić penis trlja o klitoris ili da se glavić nabija u klitoris. Često se pri tome koriste i ženske gaćice na način da si žena noseći gaćice trlja preko tih gaćica klitoris uz duž penisa. Također se može i penis gurnuti u gaćice tako da se penis onda trlja s donje strane o klitoris, a s gornje strane o gaćice.

Trljanje se kod muško-ženskog para javlja kada žena nije spremna biti penetrirana od penisa, ali ipak želi genitalni kontakt s partnerom. Mnoge žene smatraju da trljanjem s partnerom nisu izgubile predbračnu čistoću, zbog čega je to česti oblik "zamjenskog" seksa kod religioznih parova.

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]