San Lorenzo (Panama)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Utvrde na karipskoj obali Paname: Portobelo i San Lorenzo
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Utvrde na karipskoj obali Paname: Portobelo i San Lorenzo
Flag of Panama.svg Panama


San Lorenzo na karti Panama
San Lorenzo
San Lorenzo
Lokacija utvrde San Lorenzo u Panami
Godina uvrštenja: 1980. (4. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, iv
Ugroženost: 2012.-
Poveznica: 135 UNESCO

San Lorenzo (katalonski Castillo San Lorenzo‎ za "Kaštel sv. Lovre") je pomorska utvrda na ušću rijeke Chagres u panamskoj pokrajini Colón koja je dio obrambenog sustava veličanstvenih vojnih građevina iz 17. i 18. stoljeća koje su izgradili Španjolci kako bi zaštitili prekoatlansku trgovinu[1]. God. 1980. je utvrda San Lorenzo, zajedno s obližnjim utvrđenim povijesnim središtem Portobela, upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Amerikama kao "izvanredan primjer španjolske vojne arhitekture, bogate povijesti, smješten u prekrasnom krajoliku".

God. 2012., Utvrde na karipskoj obali Paname su upisane na popis ugroženih mjesta svjetske baštine zbog nedostatnog održavanja i nekontrolirane urbane izgradnje[2].

Karta utvrde San Lorenzo i grada Chagresa iz 1739. god.

Povijest[uredi VE | uredi]

Utvrda San Lorenzo je jedna od najstarijih u Amerikama. Njena izgradnja je započela po naredbi kralja Filipa II. 1598., a dovršena je 1601. godine po planu talijanskog arhitekta Antonellija. Antonellijeva renesansna utvrda je bila izgrađena na visokom grebenu, čime je kontrolirala cijelo ušće rijeke, i bila je okružena kamenim bedemima ispunjenima nabijenom zemljom i sastojala se od sustava cik-cak uzlaznih kamenih zidina ispresijecanih lučnim otvorima i labirintom podzemnih tunela, te se smatrala neosvojivom napadom s mora. To nije spriječilo engleskog pirata Henryja Morgana da ju opsjedne i osvoji 1670. godine. Njegova vojska od 400 mornara, pod vodstvom Josepha Bradleya, je odvažnim napadom s kopna osvojila utvrdu San Lorenzo, kao uvod u Morganovo pustošenje grada Paname do kojega je došao upravo rijekom Chagres.

Utvrda je kasnije obnovljena kao zatvor i njezinim podzemnim tunelima nekad su bili zatočeni markiz Pedro de Guzmán y Dávalos, guverner španjolske kolonije Tierra Firme (šp. za "kontinent") i Francisco Antonio de Zela (1786.-1821.), heroj panamske borbe za neovisnost od Španjolske.

San Lorenzo je bio jedan od prvih spomenika koji je dobio državnu zaštitu u Panami, zajedno s Portobelom i Bazilikom sv. Jakova u Nati, još 1908. godine[3].

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: San Lorenzo (Panama)
  1. El Área protegida San Lorenzo (šp.) Preuzeto 10. siječnja 2012.
  2. Panamanian fortifications inscribed on List of World Heritage in Danger. UNESCO pristupljeno 30. srpnja 2012.
  3. Ley No.61 de 31 de diciembre de 2008, sobre conservación del Castillo San Lorenzo de Chagres y otras reliquias históricas nacionales (Državna odluka o zaštiti spomenika iz 2008. godine, str. 44.) (šp.) Preuzeto 11. siječnja 2012.

Poveznice[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Koordinate: 9°19′20″N 80°00′10″W / 9.32222°N 80.00278°W / 9.32222; -80.00278