Sarajevska deklaracija o hrvatskom jeziku

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Sarajevska deklaracija o hrvatskom jeziku je bila "sestrinska" deklaracija o hrvatskom jeziku Deklaraciji o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika objavljenoj 4 godine ranije, 1967. godine.

Objavljena je u Sarajevu 28. siječnja 1971. godine.[1][2]

Inicirao ju je Mile Pešorda, a potpisala su ju sedmorica hrvatskih književnika iz BiH (Vitomir Lukić, Mile Pešorda, Nikola Martić, Veselko Koroman, Mirko Marjanović, Vladimir Pavlović, Stanko Bašić, zalažući se za hrvatsku nacionalnu i kulturnu suverenost i jednakopravnost s drugim narodima u BiH. Objavljena je u novinama pod naslovom Kada ćemo odgovoriti Grgi Gamulinu?.

Njene potpisnike su jugoslavenske vlasti progonile, kao i potpisnike zagrebačke Deklaracije, no za razliku od zagrebačke, o sarajevskoj se u medijima i danas šuti.[1][2]

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 Hrvatska matica iseljenika M.D., Dani hrvatskog jezika u Stuttgartu, Hrvatska matica iseljenika, 26. ožujka 2010. (u pismohrani archive.is), pristupljeno 3. rujna 2016.
  2. 2,0 2,1 Malkica Dugeč, Misli uz 43. godišnjicu objave Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, 15. ožujka 2010., pristupljeno 3. rujna 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikizvora
WikIzvor ima izvorni tekst na temu: Sarajevska deklaracija o hrvatskom jeziku