Stari grad Samobor

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ostaci Starog grada Samobor
Ostaci Starog grada

Stari grad Samobor je utvrda u ruševnom stanju na brdu Tepec u Samoboru (Hrvatska).

Povijest Starog grada[uredi VE | uredi]

Prvu utvrdu na tom mjestu, na brijegu iznad tada važne raskrsnice putova u sjeverozapadnom kutu savske doline iznad srednjovijekovnog trgovišta Samobor, podigli su pristaše češkog kralja Otokara između 1260.-1264.. godine. [1]To je kamena utvrda podignuta na živoj stijeni - nepravilnog i razvedenog tlocrta, koji se sastoji od tri dijela, od kojih je središnji dio jezgra te gradine - najstariji.

Stari grad Samobor

Na jugoistočnom dijelu te jezgre nalazi se visoka branič kula (u ruševnom stanju), jedini veći ostatak prvobitnog Otokarovog zamka. Uz tu kulu nalazi se polukružna kula sa malom gotičkom kapelom sv. Ane iz trećeg desetljeća 16. stoljeća na prvom katu troetažnog tornja (također u ruševnom stanju).

Vjerojatni izgled Starog grada Samobor (krajem 18. stoljeća) 3D rekonstrukcija
Stari grad Samobor

U trećem desetljeću 16. stoljeće utvrda se počinje pregrađivati i postupno se jezgra gradine širi prema sjeveru - u izduženo trapezoidno dvorište okruženo jakim obrambenim zidom s peterokutnom baterijskom kulom na krajevima. Kroz 17. stoljeće i 18. stoljeće utvrda se dograđuje i pregrađuje[2], kao posljednja unutar grada podignuta je trokatna kuća s njegove južne strane. U njegovu gornjem dijelu formira se dvorište čija su fasade s dvije strane raščlanjene trijemovima s toskanskim stupovima, a unutrašnjost se bogato oprema, tako da utvrda gubi svoju fortifikacijsku funkciju i postupno se pretvara u ladanjski dvorac baroknog tipa. Zadnji stanari dvorac napuštaju na kraju 18. stoljeća[1], i od tad počinje propadanje tog kamenog zdanja.

Tlocrt Starog grada Samobor

Vladari i posjednici Starog grada Samobor[uredi VE | uredi]

Prvi znani vladari bili su Babonići[1], potom Samoborskim gradom upravlja ugarsko-hrvatski kralj, a početkom 15. stoljeća postaje posjed Celjskih grofova. Početkom 16. stoljeća dolazi u posjed Frankopana[1]. Zatim dvorac mijenja puno vlasnika; Tržačke, Tahyje, Auersperge, Kiepache, posljednji vlasnici dvorca koji su u njemu stanovali bili su grofovi Erdödy i Kulmer. Samoborska općina je 1902. godine otkupila dvorac od njezina tadašnjeg vlasnika Montecuccolija i od tada dvorac i njegova okolica služi kao izletište.

Obnova Starog grada Samobor[uredi VE | uredi]

Danas je Stari grad samo slikovita ruševina dvorca iznad Vugrinščaka, koja svojom pozicijom nad Samoborom podsjeća na bogatu prošlost tog gradića. Postoji projekt obnove Staroga grada Samobora, te su do sada izvedeni radovi obnove zidina kapele. Kod obnove korišten je kamen pronađen u urušenim dijelovima utvrde, cement i gašeno vapno.[3]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]