Veljko Bulajić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Veljko Bulajić (1969.)

Veljko Bulajić (Vilusi kraj Nikšića, 22. ožujka 1928.) je crnogorsko-hrvatski filmski redatelj i dobitnik UNESCO-ove nagrade Kalinga za "vrhunsko ostvarenje na području umjetnosti i znanosti" [1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Bulajić je djetinjstvo proveo u Sarajevu, kao i dio školovanja. Filmove je snimao u svim republikama bivše Jugoslavije, a već 40 godina živi i radi u Hrvatskoj. Srednju školu Bulajić je završio u Sarajevu. Nakon rata našao je mjesto u Domu JNA u Zagrebu, gdje se družio s mlađim poratnim intelektualcima. Tada se počeo zanimati za kinematografiju, upisao je filmsku režiju u Centro Sperimentale u Rimu. Diplomirao je 1959., asistirao velikim redateljima kao što su Federico Fellini i Vittorio De Sica pa se vratio u bivšu Jugoslaviju.[2]

Redateljsku karijeru započinje kratkim filmovima Kamen i more i Brod lutalica (1953.), a 1959. realizira prvi dugometražni igrani film Vlak bez voznog reda koji je prikazan na filmskom festivalu u Cannesu.

Većinu života proveo je radeći u Hrvatskoj i poznat je prije svega po režiji filmova na temu Drugog svjetskog rata. Prema Hrvatskoj radioteleviziji, njegovi su filmovi dosegli gledanost veću od 500 milijuna gledatelja širom svijeta[3]. Prema Večernjem Listu, Bulajić je režirao četiri najgledanija jugoslavenska filma svih vremena[4]. Usluga streaminga MUBI opisuje Bulajića kao "tvorca epskih blockbustera" [5].

Bulajićev legendarni film Bitka na Neretvi je daleko najskuplji filmski spektakl snimljen u bivšoj Jugoslaviji. U filmu su glumile hollywoodske zvijezde Orson Welles, Franco Nero, Yul Brynner, Sergei Bondarchuk uz Jugoslavenske zvijezde, među njima Ljubiša Samardžić, Milena Dravić i Velimir Bata Živojinović. Film bio je nominiran za Oscara u Americi i osvojio je Zlatnu Nagradu na filmskom festivalu u Moskvi. Premijerama u Sarajevu i Beverly Hillsu prisustvovali su Sophia Loren, Ronald Reagan, Josip Broz Tito i drugi[6][7]. Promotivni poster za film izradio je slavni slikar Pablo Picasso.[8]

Veljko Bulajić u proljeće 2018. godine dovršio je igrani film Bijeg do mora, hrvatsko-crnogorska koprodukcija.

Filmografija (dugometražni filmovi)[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Veljko Bulajić dobitnik je 80+ filmskih nagrada među kojima su nagrade međunarodne kritike Cidalc, nagrade Zlatni klas za najbolji film u Valladolidu, te nekoliko nagrada publike. Tri puta bio je član žirija međunarodnog Filmskog festivala u Cannesu, kao i na filmskim festivalima u Moskvi i New Delhiu. Odlukom Festivala mediteranskih zemalja u Rimu Bulajiću je 2013. dodijeljena Nagrada za životno djelo, nakon što je u rimskoj Filmskoj palači prikazan njegov film 'Libertas' o životu i djelu velikog hrvatskog pisca Marina Držića. Nagradu mu je uručio Franco Nero, zvijezda njegove ‘Bitke na Neretvi’ iz 1969., filma koji je u Jugoslaviji slavljen kao "jedan od najboljih ratnih filmova svih vremena". [11]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. "Veljko Bulajić". www.vecernji.hr. https://www.vecernji.hr/enciklopedija/veljko-bulajic-18073 Pristupljeno 5. veljače 2021. 
 2. "Veljko Bulajić". www.vecernji.hr. https://www.vecernji.hr/enciklopedija/veljko-bulajic-18073 Pristupljeno 5. veljače 2021. 
 3. March 1928Vilusi, Quick facts for kids Veljko Bulajić Bulajić in 1969 Born 22. "Veljko Bulajić Facts for Kids" (engl.). kids.kiddle.co. https://kids.kiddle.co/Veljko_Bulaji%C4%87 Pristupljeno 5. veljače 2021. 
 4. "Veljko Bulajić". www.vecernji.hr. https://www.vecernji.hr/enciklopedija/veljko-bulajic-18073 Pristupljeno 5. veljače 2021. 
 5. "Veljko Bulajic" (engl.). MUBI. https://mubi.com/cast/veljko-bulajic Pristupljeno 5. veljače 2021. 
 6. Hemon, Aleksandar. "Why “Phantom Thread” Is Propaganda for Toxic Masculinity" (engl.). The New Yorker. https://www.newyorker.com/culture/culture-desk/why-phantom-thread-is-propaganda-for-toxic-masculinity Pristupljeno 5. veljače 2021. 
 7. "Veljko Bulajić proslavio 92. rođendan, plakat za ‘Bitku na Neretvi’ izradio mu je Picasso". NACIONAL.HR. https://www.nacional.hr/danas-92-rodendan-slavi-veljko-bulajic-plakat-za-bitku-na-neretvi-izradio-mu-je-picasso/ Pristupljeno 5. veljače 2021. 
 8. "Did you know that the Famous Picasso made a Poster for the film 'Battle of Neretva'?" (engl.). Sarajevo Times. 17. ožujka 2016.. https://www.sarajevotimes.com/did-you-know-that-the-famous-picasso-made-a-poster-for-the-film-battle-of-neretva/ Pristupljeno 5. veljače 2021. 
 9. Narodne novine 121/2009. Odluka o odlikovanju Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi (pristupljeno 8. svibnja 2017.)
 10. "Jutarnji list - Veljko Bulajić laureat je počasnog Zlatnog Oktavijana za životni doprinos filmskoj umjetnosti". www.jutarnji.hr. 10. ožujka 2021.. https://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-televizija/veljko-bulajic-laureat-je-pocasnog-zlatnog-oktavijana-za-zivotni-doprinos-filmskoj-umjetnosti-15056731 Pristupljeno 10. ožujka 2021. 
 11. "Veljko Bulajić". www.vecernji.hr. https://www.vecernji.hr/enciklopedija/veljko-bulajic-18073 Pristupljeno 5. veljače 2021. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Veljko Bulajić