Sveta Margareta mučenica

Izvor: Wikipedija
Sveta Margareta, minijatura iz 1440. godine

Sveta Margareta, Margareta Antiohijska, Ognjena Marija ili Sveta Marina (Antiohija, Pizidija 289.304.) je kršćanska svetica.

Rodom je iz grada Antiohije u Pizidiji. Otac joj je bio poganski svećenik Elizej (Aedesius). Majka joj je umrla ubrzo nakon njena rođenja, pa ju je dojila jedna kršćanka iz Antiohije. Nakon što je prigrlila kršćanstvo i zavjetovala svoje djevičanstvo Bogu, njezin je se otac odriče. Krstila se u dvanaestoj godini, a zbog svoje vjere u Isusa Krista stradala je u doba cara Dioklecijana. Na putu iz Antiohije, srela je jednog eparha, koji je progonio kršćane. Odbila je ponuđeni brak, te ju je on zbog toga, ali i zbog njene vjere dao mučiti najstrašnijim mukama.

Prema narodnom vjerovanju Sveta Margareta pali i kažnjava ognjem kao što sveti Ilija kažnjava gromom. Moći ove svetica nalazile su se u Carigradu do dolaska križara, a danas se nalaze u manastiru, posvećenom u njenu čast na planini Longa ponad Ohridskog jezera u Albaniji. Tamo hodočaste i pravoslavci i muslimani.

U istočnom slikarstvu prikazuje se uglavnom s križem i palmom, sa zmajem pod nogama i plamtećom kućom u pozadini.

Rimokatolici svetkuju njezin dan 17. srpnja, a istočne srkve 30. srpnja.