Sveta Margareta mučenica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sveta Margareta, minijatura iz 1440. godine

Sveta Margareta, Margareta Antiohijska, Ognjena Marija ili Sveta Marina (Antiohija, Pizidija 289.304.) je kršćanska svetica.

Rodom je iz grada Antiohije u Pizidiji. Otac joj je bio poganski svećenik Elizej (Aedesius). Majka joj je umrla ubrzo nakon njena rođenja, pa ju je dojila jedna kršćanka iz Antiohije. Nakon što je prigrlila kršćanstvo i zavjetovala svoje djevičanstvo Bogu, njezin je se otac odriče. Krstila se u dvanaestoj godini, a zbog svoje vjere u Isusa Krista stradala je u doba cara Dioklecijana. Na putu iz Antiohije, srela je jednog eparha, koji je progonio kršćane. Odbila je ponuđeni brak, te ju je on zbog toga, ali i zbog njene vjere dao mučiti najstrašnijim mukama.

Prema narodnom vjerovanju Sveta Margareta pali i kažnjava ognjem kao što sveti Ilija kažnjava gromom. Moći ove svetica nalazile su se u Carigradu do dolaska križara, a danas se nalaze u manastiru, posvećenom u njenu čast na planini Longa ponad Ohridskog jezera u Albaniji. Tamo hodočaste i pravoslavci i muslimani.

U istočnom slikarstvu prikazuje se uglavnom s križem i palmom, sa zmajem pod nogama i plamtećom kućom u pozadini.

Rimokatolici svetkuju njezin dan 17. srpnja, a istočne srkve 30. srpnja.