Sveti Erazmo

Izvor: Wikipedija
Erazmo
Matthias Grünewald: Sveti Erazmo i sveti Mauricije
Preminuo 303.
Formia, Italija
Spomendan 2. lipnja
Zaštitnik protiv bolesti unutarnjih organa
Zaštitnik zanimanja pomoraca
Portal o kršćanstvu

Sveti Erazmo ili sveti Elmo († Formia, 303.) je kršćanski svetac i mučenik. Slavi ga se kao sveca zaštitnika pomoraca i jedan od Četrnaest svetih pomoćnika, svetaca iz kršćanskih legendi koje se posebno štuje u Srednjoj Europi.

Erazmov život je predmet legendi koje daju često proturječne podatke o njegovom porijeklu, pa se tako navodi da je bio biskup Formije u Kampaniji i pustinjak u Siriji. Ono u čemu se legende slažu je da je bio žrtva Dioklecijanovih progona, odnosno da su mu 303. rasporili trbuh i crijeva izvukli vitlom.

Prema jednoj legendi, Erazma je prilikom putovanja brodom zadesila grmljavinska oluja. Erazmo se molio Bogu i spasio brod od potapljanja. Po njemu se zove vatra svetog Elma, gotovo neprekidno slabo do umjereno električno izbijanje u atmosferi praćeno svjetlošću, koje se zapaža na povišenim objektima (gromobranima, vjetruljama, jarbolima, općenito šiljcima i izloženim dijelovima, pa i na krilima i elisama zrakoplova). Pojavljuje se za izraženih grmljavinskih oluja kada je vrlo pojačano električno polje u donjem sloju atmosfere.