Sveti Egidije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Egídije
Egídije
Rođen oko 650.
Atena
Preminuo oko 710.
Septimanija
Spomendan 1. rujna
Zaštitnik protiv raka dojke, epilepsije, mentalnih bolesti
Zaštitnik zanimanja prosjaka, kovača
Christianity Symbol.png Portal o kršćanstvu

Sveti Egídije (grč. Αἰγίδιος, lat. Aegidius, fra. Gilles; Atena, oko 650. - Septimanija, oko 710.) je kršćanski svetac, pustinjak iz 6. stoljeća iz Grčke, koji je postao popularan u Provansi i Škotskoj. Osnovao je opatiju Saint-Gilles-du-Gard u Francuskoj, koja je mjesto hodočašća i službeno stajalište na Putu Svetog Jakova. Slavi ga se kao jednoga od četrnaest svetih pomoćnika, svetaca iz kršćanskih legendi koje se posebno štuje u Srednjoj Europi.

Malo se zna o djetinjstvu i mladosti sv. Egidija, ali se zna da je bio sin atenskog plemića. Nakon smrti svojih roditelja, Egidije je postao pustinjak i živio uz rijeku Rhône u Francuskoj.

Prema Zlatnoj legendi, Egidije se preselio u šumu u regiji Nimes, gdje je živio kao pustinjak i posvetio se proučavanju Božje Riječi i za to vrijeme njegov jedini suputnik bio je jelen. Međutim, njegovo utočište ugrozio je lovac, podanik kralja Vizigota loveći jelena. Strelica je umjesto jelena pogodila Egidija u ruku. Kao način pomirenja kralj Viziogota pobrinuo se za ozljedu Egidija i sagradio veliku opatiju Saint-Gilles-du-Gard, koja je kasnije postala benediktinski samostan.

Egidije je umro u samostanu oko 710. i njegov grob postao je mjesto hodočašća i dio Puta Svetog Jakova, koji vodi do Španjolske.