Sveti Dionizije Pariški

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Dionizije Pariški
Dionizije Pariški
Rođen Italija
Preminuo oko 250.
Pariz
Spomendan 9. listopada
Zaštitnik Francuske, Pariza

Sveti Dionizije Pariški ili Denis Pariški (fra. Saint Denis) bio je misionar u Galiji, prvi biskup Pariza i mučenik.

Dionizija je u 3. stoljeću, vjerojatno oko 250. godine papa Fabijan poslao u Galiju, zajedno sa šest drugih biskupa Rima da budu misionari. Prema Grguru iz Toursa, Dionizije je postao biskup Pariza 250. godine. Rimski guverner naredio je uhićenje i smaknuće Dionizija i njegovih suradnika Rusticusa i Eleutheriusa. Prema legendi, Dionizije je uzeo svoju odsječenu glavu na Montmartreu, oprao se u obližnjem potoku i otišao šest kilometara prema sjeveru, s glavom u ruci, do mjesta gdje je pokopan. Na tom mjestu, franački kralj Dagobert I. izgradio je Baziliku Saint-Denis 626. godine, koja je služila francuskim kraljevima kao posljednje počivalište.

Najraniji opisi života sv. Dionizija Pariškoga potječu od Grgura iz Toursa. Jedan je od 14 svetaca pomagača i obično se predstavlja sa svojom odsječenom glavom u ruci.

Po sv. Dioniziju zove se grad Saint-Denis, predgrađe Pariza, u kojem se nalazi spomenuta Bazilika Saint-Denis i opatija te nogometni stadion francuske nogometne reprezentacije Stade de France.

Štuje se kao svetac u Rimokatoličkoj i Anglikanskoj Crkvi.