Sveti Kristofor

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži


Sveti Kristofor rodio se vjerojatno u 3. stoljeću, a njegov lik obavijen je mnogim legendama.

Riječ dolazi iz antičke Grčke; Χριστοφερως (Khristoferos) i znači 'nositelj Krista', a veže se uz Svetog Kristofora.

Priča o njemu se temelji na narodnoj predaji, alegorijama i legendama. Prema nekima, Reprobus je bio seljak ( prema jednom izvoru, prije nego se obratio imao je glavu psa), a prema drugima princ rođen po zagovoru Gospe jednom kralju. Neki scenu događanja smještaju u Siriju, neki Kaanan, treći pak u Arabiju. Njegovo ime prije obraćenja je bilo Offerus, Offro, Adokimus, Reprobus ili Reprebus.

Prema Zlatnoj legendi rodio se u Kanaanu (Palestina) u 3. stoljeću, te je bio čovjek divovskog rasta i snage, a tražio je najmoćnijeg čovjeka na Zemlji da mu služi. Prvi njegov gospodar, kralj, brzo je otpao jer je Reporb otkrio da se boji Sotone, pa ga ostavi da bi služio Đavlu. Od njega je pak otišao kad je vidio da drhti pred križem i spomenom Isusa Krista.

I tako je Reprob krenuo u potragu za Kristom. U svojim lutanjima namjerio se na pustinjaka, koji ga je podučio kršćanstvu i preobratio. On mu je rekao da će najbolje služiti Kristu ako radi na Zemlji posao koji mu najbolje ide. Međutim, iako već preobraćen, Reporbu se nije dalo postiti da ne izgubi snagu, a ni moliti nije volio previše, pa ga onda da bi bio od neke koristi, pustinjak nagovori da prenosi preko rijeke stare, nemoćne i putnike.

Jedne noći probudi ga tako dijete i zamoli da ga prenese preko rijeke. Ovaj uzme u ruku palmin štap, dijete podigne na ramena i zagazi u rijeku no sa svakim korakom koji je činio, dijete je postajalo sve teže i teže, a voda sve nemirnija, pa je Reprob na pola puta pomislio da će se i on i dijete utopiti. Jedva se dočepao druge obale. Kad su stigli na drugu stranu, djete mu reče da je na svojim ramenima nosio grijehe svijeta, te mu naredi da zabode svoj palmin štap u zemlju, koji onda čudom zaživi, procvjeta i dadne plodova (kao Aaronov štap). Tek tada Reprobus prepozna Krista - Dijete, gospodara kojeg je tražio. Od tada se div nazove Kristofor - što znači 'onaj koji nosi Krista' i još se više učvrsti u kršćanskoj vjeri. Odluči napustiti službu prenošenja ljudi na rijeci i posvetiti se potpuno širenju kršćanske vjere.

251.god. u vrijeme vladavine rimskog cara Decija, progonitelja kršćana, zatekao se na grčkom otoku Samosu. Po nalogu cara, zapovjednik otoka dao ga je uhititi. U početku su ga na razne načine htjeli privoljeti da se odrekne svoje vjere, da bi ga na kraju podvrgli mučenju, no ništa ga nije moglo slomiti. Tako ga nakon mučenja odvedoše na stratište gdje ga je gađalo 40 strijelaca, ali ga svih 40 promaši jer su se strijele, taknute rukom Božjom odbijale od njega i vraćale se strijelcima. Jedna od tih strijela koje su se vratile, izbije oko likijskom kralju. Ne mogavši mu nikako drugačije nauditi, naposlijetku mu odrubiše glavu.

U srednjem vijeku prikaz Kristofora se mogao naći na ulazima u mnoge crkve i na gradskim vratima jer se vjerovalo da onaj tko pogleda lik sveca taj dan neće umrijeti i da može putovati bilo gdje jer će ga Kristofor zaštiti.

"Tko pogleda lik Sv. Kristofora, toga dana neće ga shrvati nikakva nemoć."

Sveti Kristofor je zaštitnik otoka Raba, putnika, vozača i morepolovaca, zaštitnik od svih nevolja i boleština, oluja i uragana.

Na Rabu se čuvaju moći Svetog Kristofora, a njemu u čast se održava i Rapska fjera od 25. srpnja -27. srpnja svake godine.