Trgovački centar

Izvor: Wikipedija
Prodajni centar u Berlinu

Trgovački, tržni ili rjeđe prodajni centar (što se zapravo odnosi na glavni distribucijski centar neke tvrtke) (ili engleska posuđenica shopping centar) naziv je za niz maloprodajnih prodavaonica i drugih uslužnih objekata različitih branši. Ponekad se u prodajnim centrima nalaze i drugi sadržaji, kao što su primjerice fitness centri, frizerski saloni, zalogajnice i kina. Vlasnici prodajnih ili uslužnih prostora (lokala) uglavnom su iznajmljivači prostora.

Tip gradnje[uredi | uredi kôd]

Trgovački centri najčešće se grade kao jedna velika, monolitna zgrada u kojoj se nalazi puno trgovina različitih veličina koje lako mijenjaju svoje dimenzije. Laka promjena dimenzija lokala postiže se tako što se nosivost u prodajnom prostoru ne postiže nosivim zidovima nego nosivim stupovima, pa je u trgovačkom centru lako stvarati trgovine proizvoljne kvadrature uporabom pregradnih zidova od gips-kartonskih ploča. Takvi su zahvati olakšani time što monolitni centri imaju zajedničke sanitarne prostorije, ponekad i više njih na jednome katu trgovačkog centra.

Specifičnosti po državama[uredi | uredi kôd]

U većini zapadnoeuropskih zemalja oblik prodaje u zajedničkom otvorenom prostoru sa štandovima najčešće je prisutan na tržnicama hrane, odnosno mliječnih, suhomesnatih proizvoda i ribe, dok se ostali oblici robe najčešće prodaju u zasebnim prostorima. U državama nastalim raspadom SSSR-a često se na štandovima u velikim trgovačkim centrima prodaju svi oblici robe, osim luksuzne i ljekarničke robe.

Hrvatska[uredi | uredi kôd]

U Hrvatskoj prije 1990. godine nije bilo modernih trgovačkih centara, najbliži sličan oblik bili su nizovi trgovina u centrima većih gradova.

Zagreb[uredi | uredi kôd]

Unatoč izgradnji brojnih trgovačkih centara, u Zagrebu su i danas prostori u prizemlju zgrada ulica na istočnom (Jurišićeva) i zapadnom prilazu (Ilica) glavnom gradskom trgu - Trg bana Jelačića većinom zauzeti trgovinama, te ugostiteljskim objektima u manjoj mjeri. Trgovački centri raspoređeni su po cijelom gradu (kronološki pregled):

 • Importanne centar kraj Glavnog kolodvora sagrađen je početkom 1990.-ih godina (1993. – 1994. godine)[1] iskopom odnosnom podzemnom gradnjom, te renoviranjem pothodnika ispod perona kolodvora, u kojem su i prije gradnje modernog trgovačkog centra bile prodavaonice, ali bitno manji broj nego danas, jer su prije renovacije trgovine bile na jednom nivou, istočno i zapadno od samog pothodnika, kojom je sagrađen trgovački centar na nekoliko etaža na kojima se nalaze prodavaonice i garažni prostor. Centar ima preko 200 trgovina i ugostiteljskih lokala ukupne površine od 31.000 kvadratnih metara.[2]
 • Shopping centar Prečko, otvoren 1995. godine, prvi je nadzemni trgovački centar u Zagrebu.[3]
 • Importanne galerija, sagrađena 1997. godine,[4] nalazi se između Trga Drage Iblera i Vlaške ulice, navodi se da je to drugi po redu otvoreni shopping centar, smješten u samom centru Zagreba.[5]
 • Centar Kaptol, na Gornjem gradu, između Tkalčićeve i Medvedgradske ulice. Gradnja je počela 1999. godine, svečan je otvoren 14. veljače 2000.,[6] ima 85 prodavaonica, podzemna garaža ima 520 parkirnih mjesta.
 • Avenue Mall u Novom Zagrebu, na križanju avenija Dubrovnik i Većeslava Holjevca, otvoren je 2007. godine, na preko 27.000 kvadratnih metara.[7]
 • Supernova Garden Mall, prvotno pod imenom Garden Mall otvoren je 24. rujna 2009. godine.[8]


 • dopuniti nadnevkom otvaranja:
 • West Gate u Zaprešiću.
 • Branimir centar u Branimirovoj ulici.
 • Prebendarski vrtovi na kraju Tkalčićeve, planira se spajanje s Centrom Kaptol.
 • City Centar One ili Zapad, nalazi se kraj Ljubljanske avenije, adresa je Jankomir 33.
 • City Centar East ili Istok, nalazi se na Slavonskoj aveniji, sjeverno od Zelene tržnice na Žitnjaku.

Bjelovar[uredi | uredi kôd]

Zadar[uredi | uredi kôd]

 • Supernova Zadar, na ulazu u Zadar, je sa svojih 140 prodavaonica najveći trgovački centar u Zadarskoj županiji, a otvoren je 11. studenog 2010. godine.[11]

Mješoviti oblik[uredi | uredi kôd]

Jedan manji broj trgovačkih centara mješovitog je oblika, gdje investitor gradnje i vlasnik samog objekta u konačnici rabi veći dio objekta, a u manjem dijelu objekta iznajmljuje se jedan ili više poslovnih prostora.

Ovaj oblik nazočan je u Zagrebu u prodajnim prostorima Kauflanda, u kojima se tipično osim velike Kauflandove samoposluge - supermarketa nalazi još 5-10 poslovnih prostora, među kojima je tipično mjenjačnica, prodaja novina, prodavaonica kruha i pekarskih proizvoda, obrti.

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. www.zagrebonline.hr, "Importanne Centar proslavio 20. rođendan", Kamen temeljac za izgradnju Importanne Centra položen je 18. lipnja 1993. godine na Trgu Ante Starčevića, a izgradnjom Importanne Centra i stari je pothodnik, koji je do tada spajao Glavni kolodvor i Paromlinsku ulicu, dobio novi izgled i ulogu. ... Te 1994. godine, kada je otvoren Importanne Centar, malo je tko bio spreman na ovako značajnu investiciju., objavljeno 3. listopada 2014., pristupljeno 30. prosinca 2018.
 2. importannecentar.hr, pristupljeno 30. prosinca 2018.
 3. www.shopping-centar-precko.com, Shopping centar Prečko otvoren je 1995. godine i prvi je centar tog tipa u Zagrebu., pristupljeno 30. prosinca 2018.
 4. www.journal.hr, Izgrađen 1997. godine, prostire se na 10.000 četvornih metara kroz tri etaže, objavljeno 5. listopada 2017., pristupljeno 30. prosinca 2018.
 5. importannegalleria.hrArhivirana inačica izvorne stranice od 31. prosinca 2018. (Wayback Machine), pristupljeno 30. prosinca 2018.
 6. www.photo-galleries.org, Centar Kaptol svečano je otvoren na Valentinovo 2000., pristupljeno 30. prosinca 2018.
 7. avenuemall.hr, pristupljeno 30. prosinca 2018.
 8. www.poslovni.hrArhivirana inačica izvorne stranice od 31. prosinca 2018. (Wayback Machine), "U zagrebačkoj Dubravi otvoren trgovački centar Garden Mall", objavljeno 24.9.2009., pristupljeno 30. prosinca 2018.
 9. www.poslovni.hr, objavljeno 4.11.2010., pristupljeno 30. prosinca 2018.
 10. https://www.bjelovar.hr/otvoren-prvi-trgovacki-centar-u-bjelovaru/ Preuzeto 1. siječnja 2019.
 11. https://www.supernova.hr/hr/zadar Supernova Zadar